Časopis za pokrajino Posavje
6.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Komunala Brežice nagrajena za svoje družbeno odgovorno delo

Objavljeno: Ponedeljek, 12.12.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Komunala Brežice prejela nagrado Press in priznanje HORUS 2016

Nagradi je v imenu brežiške komunale prevzela Petra Grajžl.

»V podjetju se zavedamo ranljivosti okolja in minljivosti naravnih dragocenosti, zato spodbujamo zaposlene, poslovne partnerje, občane in najmlajše k smotrni porabi naravnih virov in zanesljivemu ločevanju odpadkov,« poudarja Aleksander Zupančič, direktor Javnega podjetja Komunala Brežice.

Za takšno družbeno odgovorno delo sta bili podjetju, ki deluje komaj pet let, v Mariboru izročeni kar dve nagradi – nagrada Press za družbeno odgovorno poslovanje in priznanje za strateško celovitost pravne osebe HORUS 2016. »Podobno kot vizionarska podjetja tudi prejemniki nagrad in priznanj HORUS dokazujejo, da se družbena odgovornost splača tudi kratkoročno, predvsem pa dolgoročno,« je na podelitvi nagrad povedal predsednik organizacijskega odbora HORUS in predsednik Strokovnega sveta inštituta IRDO zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej.

Strokovna komisija je že osmo leto zapored ocenjevala družbeno odgovorno delovanje podjetij, prijavljenih na razpis. Letos so za sledenje etičnim in moralnim načelom nagradili tudi brežiško komunalo. Priznanji sta po besedah Zupančiča odlična spodbuda za njihovo nadaljnje delo: »V podjetju si prizadevamo za izgradnjo dobrih medsebojnih odnosov z uporabniki, s ciljem zadovoljnega uporabnika. Na leto izvedemo več kot 30 projektov, s katerimi ljudi v naši občini ozaveščamo o družbeno odgovornem ravnanju do okolja.« Njihove odmevne projekte, med katerimi so tudi »Plastična vrečka si ne zasluži všečka«, »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe«, projekt za manj zavržene hrane »Hrana sodi na krožnik, ne v smeti!«, »Kdor ločuje, privarčuje« in projekt brezplačne menjave uporabnih stvari »Prinesi – odnesi«, so domačini z navdušenjem sprejeli.

Z inovativnimi in učinkovitimi pristopi k ozaveščanju uporabnikov ter z dodatnimi odvozi odpadne embalaže so v štirih letih dosegli zavidljive rezultate: 156 odstotkov več zbrane odpadne embalaže, 72 odstotkov več ločeno zbranih odpadkov, 1078 odstotkov več zbranega biorazgradljivega kuhinjskega in zelenega vrtnega odpada, 46 odstotkov manj mešanih komunalnih odpadkov za obdelavo pred odlaganjem in za 48 odstotkov manj odloženih odpadkov.

Podjetje želi v svoje projekte aktivno vključiti lokalne prebivalce in predvsem najmlajše, ki se varovanja okolja šele učijo. Z vsemi svojimi dejavnostmi so na letni ravni privarčevali približno 400.000 evrov, ki bi jih sicer morali plačati za obdelavo in odlaganje mešanega odpada. Za uporabnike je zanimivo predvsem to, da je zaradi tega prihranka znesek na položnici štiričlanske družine vsak mesec nižji za približno 5,6 evra.

Vir: Komunala Brežice
« Nazaj na seznam