Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Komunala Brežice zaposlovalec leta med srednje velikimi podjetji

Objavljeno: Petek, 24.03.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Direktor Aleksander Zupančič je prevzel visoko priznanje iz rok ministrice dr. Anje Kopač Mrak in

Direktor Aleksander Zupančič je prevzel visoko priznanje iz rok ministrice dr. Anje Kopač Mrak in predsednika uprave Dnevnika Bojana Petana.

V Javnem podjetju Komunala Brežice, ki velja za eno najbolj inovativnih komunalnih podjetij pri nas, so osvojili še eno priznanje za njihovo uspešno delo. Na vseslovenskem izboru Zlata nit pod pokroviteljstvom ministrstva za delo in časnika Dnevnik izbirajo že deseto leto zapored najboljše zaposlovalce leta v kategoriji majhnih, srednje velikih in velikih podjetij. Komunala Brežice je v svoji kategoriji srednje velikih podjetij zmagala in postala najboljši zaposlovalec leta 2016 v Sloveniji.  

»Ponosen in vesel sem, da so naša prizadevanja in inovativni pristopi prepoznani na različnih področjih, tudi na področju zagotavljanja kakovostnih odnosov med našimi zaposlenimi, ki so temelj vseh naših uspehov. Veseli me, da nismo prepoznavni samo po številnih uspešnih projektih, namenjenih ozaveščanju na področju varovanja narave in ohranjanja naravnih virov, temveč tudi po zavzetih in ponosnih zaposlenih, ki smo tisti, ki ustvarjamo uspehe podjetja.« je ob tej priložnosti dejal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice.

Ekipa Komunale Brežice po razglasitvi

Ekipa Komunale Brežice po razglasitvi

Bistvo izbora Zlata nit je merjenje kakovosti odnosa med podjetjem in njegovimi zaposlenimi. Komunala Brežice je najprej do uvrstitve med sedem najboljših v svoji kategoriji prišla na podlagi raziskave med zaposlenimi v podjetju, ki jo je izvedla komisija in poslovnih rezultatov. V finalu se je torej potegovala za naziv najboljšega zaposlovalca, ki ga je v vsaki velikostni kategoriji – malih (od 10 do 50 zaposlenih), srednje velikih (od 51 do 250 zaposlenih) in velikih podjetij (nad 250 zaposlenih) – izbrala strokovna komisija ter zmagala.

Najboljši zaposlovalci v Sloveniji v letu 2016 (z leve proti desni Komunala Brežice, Krka d.d. in

Najboljši zaposlovalci v Sloveniji v letu 2016 (z leve proti desni Komunala Brežice, Krka d.d. in Lotrič Meroslovje)

Komunala Brežice je do zdaj za inovativne projekte okoljskega ozaveščanja občanov, med katerimi so »Plastična vrečka si ne zasluži všečka«, »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe«, projekt za manj zavržene hrane »Hrana sodi na krožnik, ne v smeti!«, »Kdor ločuje, privarčuje« in projekt brezplačne menjave uporabnih stvari »Prinesi – odnesi«, prejela že številne nagrade in priznanja, ki so velika spodbuda za nadaljnje delo, hkrati pa obveza, da bodo svoje delo opravljali še bolj zavzeto.
 
Z uspešnimi projekti na področju ločevanja odpadkov so lani zbrali več kot 4187 ton ločenih frakcij, kar je dobrih šest odstotkov več kot leto poprej, v primerjavi z letom 2011 pa je povečanje 84-odstotno. Svojim uporabnikom tako letno privarčujejo 352.800 evrov, z novim načinom obdelave pa še dodatnih 164.000 evrov. Posledično je znesek na položnici za štiričlansko družino vsak mesec nižji za 6,9 evra, kot bi bil sicer.

Zlata nit 2

Direktorju Aleksandru Zupančiču je čestital tudi župan Ivan Molan.

Priznanja najboljšim zaposlovalcem leta 2016 v kategoriji velikih podjetij (KRKA, d. d., Novo mesto),  v kategoriji srednje velikih podjetij (Javno podjetje Komunala Brežice, d. o. o.) in v kategoriji malih podjetij (LOTRIČ Meroslovje, d. o. o.)  je podelila dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.  Priznanje za najboljšo Zlato prakso 2016 je bilo podeljeno družbi Lek d.d. za projekt »Vrnitev možganov v Slovenijo: Bio karierni zajtrk«.
 
Za sodelovanje v medijskem raziskovalnem projektu Zlata nit 2016, ki ga podpirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Združenje Manager, se je odločilo 87 podjetij. Pri tem je bilo najmanj konkurence med velikimi podjetji, saj se je za merjenje kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo odločilo le deset podjetij, sicer pa 42 malih (prejšnje leto 38) in 35 srednjih (prejšnje leto 34).

Po besedah župana občine Brežice Ivana Molana je priznanje še ena v nizu potrditev o pravilnosti odločitve za ustanovitev javnega komunalnega podjetja. Javno podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred petimi leti in je v 100-odstotni lasti občine, uspešno uresničuje svoj namen -  uporabnikom zagotavlja kakovostne storitve katerih cene so med nižjimi v Sloveniji, skrbi za okolje, z ozaveščanjem znižuje količino odloženih odpadkov in zaposluje delavce iz lokalnega okolja.
 
Vir: Komunala Brežice, Občina Brežice in Dnevnik
 
« Nazaj na seznam