Časopis za pokrajino Posavje
7.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjev in hrastov les ter vonj po taninu

Objavljeno: Torek, 21.05.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Tanin Sevnica (31)

Tanin Sevnica je sedmo leto zapored pripravil dan odprtih vrat.

Na ravnici ob reki Savi stoji vse od leta 1923 tovarna Tanin Sevnica, ki je preteklo sobotno dopoldne sedmo leto zapovrstjo povabila občanke in občane na ogled proizvodnih procesov, tehnologije in prostorov.

Tanin Sevnica (41)

92-letni Stanko Trupi je ob ogledu tovarne obudil nekaj spominov na čas, ko je bil tudi sam del zaposlenih.

Prva skupina, ki se je zbrala pred vrati kemijske tovarne, je začela ogled v prostorih razvojnega oddelka, kjer so zbrani po pozdravnem nagovoru direktorja Ivana Mirta ob ogledu kratkega filma spoznavali procese proizvodnje prehranskih dopolnil za živali in veterinarske izdelke. V tovarni z več kot 90-letno tradicijo predelave lesa in pridobivanja ekstraktov iz hrastovega ter kostanjevega lesa, ki je bilo ustanovljeno za potrebe usnjarstva, se vse bolj usmerjajo v razvoj in izdelavo produktov, ki so prehranski dodatki za živali, zadnjih nekaj let uporabljajo tanine tudi pri izdelavi veterinarskih zdravil. Pred petimi leti so odprli tudi nov obrat za ekstrakcijo učinkovin oz. antioksidantov, ki se uporabljajo v prehrani ljudi.

30 TISOČ TON HLODOVINE ZADOŠČA ZA PET MESECEV OBRATOVANJA

V podjetju, ki zaposluje 120 ljudi, še vedno vlagajo v razvoj, nove izdelke in trženje ter načrtujejo tudi nove zaposlitve. V lanskem letu so dosegli 20 milijonov evrov prodaje. S svojimi proizvodi so prisotni na vseh celinah, slovenski trg predstavlja le 2 %. Zaloge hlodovine, okoli 30 tisoč ton, zadošča za pet mesecev obratovanja tovarne. Največ lesa uvozijo s Hrvaške in prizadevajo si za krožno gospodarstvo, kar pomeni, da posekan les v gozdu čim bolj izkoristijo, za čim večje število produktov in s čim manj odpadka.

»Sam sem bil zaposlen v podjetju 15 let in takrat je bilo vse drugače. Objektov je bilo manj in prav tako površine, veliko je bilo ročnega dela, danes, vidim, je veliko stvari vodenih preko računalnika. No, pa plače so bile višje kot v Kopitarni, kar je bilo logično, saj je šlo za različne procese,« se je spominjal ob ogledu tovarne 92-letni Stanko Trupi. Branko Kolman, ki je zaposlen v podjetju, ki se razteza na 700 m2 površine in še išče dodatne možnosti širitve, je po zaključenem vodenju dejal, da si želi, da bi podjetje še dolgo obstajalo, da bi bilo poslovanje uspešno in da bili tudi prebivalci zadovoljni in ponosni na tovarno, ki bo čez štiri leta obeležila stoti rojstni dan. Direktor podjetja in večinski lastnik Ivan Mirt je poudaril, da skušajo v podjetju ravnati tudi okoljevarstveno in redno opravljajo meritve emisije snovi v zrak, a značilen vonj po taninu, podoben kuhani kavi, bo ostal. »Kadar se odpravim na potep s kolesom, skoraj vedno uganem, kaj bo za kosilo v individualnih stanovanjskih hišah, saj tudi iz njihovih dimnikov prihaja značilen vonj po kislem zelju, repi ali goveji župci; iz naše tovarne pa prihaja vonj po taninu,« še pove direktor podjetja, ki je v sevniški občini trenutno največji donator.

S. R.
« Nazaj na seznam