Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kostanjeviška občina in Kostak podpisala novo koncesijsko pogodbo

Objavljeno: Ponedeljek, 30.12.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0448

Petretič in Muha ob podpisu pogodbe

Župan občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič in predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha sta danes dopoldne podpisala koncesijsko pogodbo za izvajanje določenih gospodarskih javnih služb v kostanjeviški občini za obdobje naslednjih osmih let.

Potem ko je prejšnja osemletna koncesijska pogodba pred letom dni potekla, sta kostanjeviška občina in Kostak zaradi nemirne politične situacije v občini podpisala le enoletni aneks k pogodbi, letos pa so objavili javni razpis za izvajalca gospodarskih javnih služb, na katerega se je prijavilo zgolj krško podjetje. Kot je povedal župan Petretič, so se po opravljenih pogajanjih odločili za novo pogodbo s Kostakom, saj bi občina sicer ostala brez komunalnih storitev.
DSC_0456

Koncesijska pogodba zajema dejavnosti tako individualne kot kolektivne rabe.

Za občane se ne spreminja veliko, saj storitve in cene ostajajo iste kot so bile določene v prejšnji pogodbi. Pogodba je na letni ravni vredna približno 520 tisoč evrov, odvisno od obsega del zimske službe. »Seveda pa se bomo trudili na vseh ravneh, da bi stroške zmanjšali, kolikor bo to možno, da ne bo škode za občane,« je še dodal župan. Povedal je še, da so z opravljanimi storitvami Kostaka kljub občasnim pripombam občanov zadovoljni, ponosen je predvsem na visok delež ločeno zbranih odpadkov. Koncesijska pogodba sicer zajema oskrbo s pitno vodo, odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske vode, ravnanje z odpadki, pokopališko in pogrebno dejavnost, letno in zimsko vzdrževanje cest, urejanje zelenic, skrb za javno razsvetljavo, izobešanje zastav in praznično okraševanje.
 
Muha je dejal, da si bodo v Kostaku še naprej prizadevali, da bodo svoje obveznosti iz koncesijske pogodbe korektno izvršili ter kostanjeviškim občanom nudili kvalitetne storitve. Direktor Sektorja komunale Jože Leskovar je dodal, da so v minulem koncesijskem obdobju na področju komunalne dejavnosti v kostanjeviški občini naredili 'tektonski premik', predvsem na področju oskrbe s pitno vodo. Potem ko so pred dvema letoma na zajetju Jama montirali novo filtrirno napravo, ni bilo treba nobenkrat, niti ob največjem deževju, prekuhavati vode. Povečali so tudi delež ločeno zbranih odpadkov in na vsega en kamion letno (12 ton) zmanjšali količino odloženih odpadkov. »Vendar imamo tudi za naslednje obdobje kar nekaj izzivov, predvsem čim večjo priključitev občanov na centralno čistilno napravo, saj ta trenutno dela s polovično močjo,« je dejal Leskovar, načrtujejo pa tudi obnovo še nekaterih vodovodnih sistemov. »Želimo, da gremo z napredkom, ki smo ga dosegli v minulem koncesijskem obdobju, v naslednje osemletno obdobje, tako da bodo imeli občani čim manj težav in pripomb, kar bo pomenilo, da komunala dela dobro.« Delež komunalnih storitev v kostanjeviški občini predstavlja okoli desetino komunalne dejavnosti Kostaka.
 
P. P.
 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte