Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kotiček za oddajo še delujočih aparatov na ZC Boršt in ZC Spodnji Stari Grad

Objavljeno: Četrtek, 16.09.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Brežice_ Simbolična oddaja apara v kotiček za ponovno uporabo EEO (levo direktorica Komunale Bre

Simbolična oddaja aparata v kotiček za ponovno uporabo električne in elektronske opreme (levo direktorica Komunale Brežice, d.o.o., desno direktor ZEOS, d.o.o.).

Na ZC Boršt in ZC Spodnji Stari Grad je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček je označen z rumeno tablo ter tako nezgrešljiv. 

Vanj se lahko odda še delujoče aparate za ponovno uporabo: velike aparate - pralne in pomivalne stroje, pečice, štedilnike, hladilnike, zamrzovalnike, orodje za dom in vrt, male gospodinjske aparate, avdio-video in foto opremo, monitorje in televizorje z ravnim zaslonom, računalnike, mobilne telefone, igrače in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije.

V kotičku se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo.
Krško_ Simbolična oddaja apara v kotiček za ponovno uporabo EEO (levo direktor ZEOS, desno direkt

Simbolična oddaja aparata v kotiček za ponovno uporabo električne in elektronske opreme (levo direktor ZEOS, d.o.o., desno direktor sektorja komunale v družbi Kostak, d.d.).


Kar 1–2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki prehitro končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Tudi zaradi tega je ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

Vir: ZEOS
« Nazaj na seznam
»