Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lesena skulptura v počastitev 135-letnice

Objavljeno: Sreda, 23.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
135 let Kopitarne (33)

Lesena skulptura ob vhodu v tovarniško prodajalno.

V letošnjem letu Kopitarna Sevnica praznuje 135 let obstoja, zato so pred tovarniško prodajalno postavili zanimivo leseno skulpturo.

Skulpturo iz odpadnega lesa je ročno oblikoval domačin in zaposlen v podjetju Božo Senica, ki je tudi avtor lesene »cokle« na enem izmed sevniških krožišč. Spodnji del je iz grče javorja, ki je obdelana tako, da se prikaže obletnica obstoja podjetja. Na zgornjem delu so povezana v velik cvet lesena kopita iz bukve in gabra, ki so glavni proizvodi podjetja. »Skulptura predstavlja sodelovanje in povezovanje, da v naravi ni nič odveč, da je mogoče vse uporabiti za nadaljnjo predelavo ali obdelavo,« je povedal avtor skulpture ob odprtju, na katerem je bil tudi znani radijski voditelj Tony Carter, ki že dobra tri desetletja hodi naokoli obut v cokle Kopitarne Sevnica v vseh letnih časih in direktor podjetja Andrej Mesar mu je podaril nove cokle, temne barve, ki se jih je gost močno razveselil in jih takoj obul.

135 LET OBSTOJA, 75 LET BLAGOVNE ZNAMKE

135 let Kopitarne (77)

Najstarejše sevniško podjetje praznuje 135 let obstoja.

Sevniška Kopitarna, ki nudi zaposlitev 141 osebam v vseh svojih poslovnih enotah (del podjetja so tudi trgovine), ohranja tradicijo izdelovanja svojega osnovnega proizvoda – kopita kot orodja za izdelavo modne in anatomske obutve, napenjačev in raztezačev za obutev ter lesene podplate.

Z gradnjo tovarne v bližini potoka Sevnična, kjer je stal mlin gradbenega inženirja Antona Smrekarja, je pred 135 leti začela nemška družina Winkler, saj je bilo v okolici mnogo z bukvijo bogatih gozdov (bukov les je osnova za izdelavo kopit). Podjetje se je skozi leta in desetletja postopoma širilo ter razvijalo. Leta 1944 so nemški lastniki, ob napadu partizanov na tovarno, zapustili Slovenijo. Po drugi svetovni vojni je tovarna je prešla v državno last in ponovno pričela obratovati. Z odločbo o ustanovitvi podjetja, ki ima datum 31. 10. 1946 je tovarna dobila ime Kopitarna Sevnica in to ime s ponosom nosi že 75 letih. Danes je podjetje delniška družba v večinski slovenski lasti.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam