Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Letošnji Dan inovativnosti TPV v znamenju inovacij in umetnosti

Objavljeno: Četrtek, 25.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DI-naslovni-slajd-2021
V torek, 23. marca, je podjetje TPV, ki se je nedavno preimenovalo v TPV Automotive, organiziralo tradicionalni Dan inovativnosti, ki je v letošnji že osmi izvedbi nosil naslov »Umetnost inoviranja«. Zaradi omejitev v povezavi z epidemijo covida-19 so ga letos prvič izvedli prek spleta.

V podjetju TPV Automotive, d. o. o., ki ga kot direktor vodi dr. Ivan Erenda, po besedah slednjega področje inovativnosti aktivno razvijajo in spodbujajo že vrsto let. »Pri svojem delu delujemo predvsem na osnovi znanosti,« je nakazal, da je umetnost na prvi pogled sicer področje, s katerim avtomobilska industrija nima prav dosti skupnega, a po njegovih besedah je med področjema znanosti in umetnosti kar nekaj močnih vezi, med katerimi je tudi inovativnost. »Ko namreč v znanost poseže ustvarjalnost, se rodi inovacija,« je dodal.
dr.-Ivan-Erenda

Direktor TPV Automotive dr. Ivan ErendaNa spletnem dogodku je bilo še poudarjeno, da so v preteklem letu, ko je celoten svet presenetila pandemija covida-19, v TPV Automotive dokazali, da jih na področju inovativnosti ne morejo zaustaviti niti izredne razmere, saj so s strani zaposlenih prejeli sedem prebojnih izboljšav, vsako delovno uro je bil podan nov idejni predlog, odprli so pet raziskovalnih projektov s področja razvojno naprednih rešitev in elektrifikacije, prejeli osem nagrad za inovativnost, med njimi tudi nacionalno zlato priznanje za inovacijo Gospodarske zbornice Slovenije, skupaj pa je bilo lani nagrajenih kar 44 njihovih inovatorjev.
Rajko-Pozar-s-sliko-za-TPV-Automotive

Z vklopom v njegov domači studio so med dogodkom lahko opazovali ustvarjanje Rajka Požarja z uporabo inovativnih tehnik in orodij, ki si jih je za ta namen naredil kar sam.


Z regionalnim in nacionalnim zlatom nagrajeno inovacijo »Univerzalna robotska 'bin picking' celica«, ki je novost v svetovnem merilu, je na dogodku predstavil Boštjan Piletič, direktor raziskav in razvoja. Skozi napredke in trende na področju inovativnosti pa je gledalce tudi letos popeljal Krunoslav Šimrak, direktor razvojno-prodajnega sektorja.

Med inovativnimi predlogi, podanimi v lanskem letu, sta bila izbrana najkoristnejša inovativna predloga posameznika in tima, ki sta bila realizirana v letu 2020. Nagrado za najkoristnejši inovativni predlog posameznika je prejel Boštjan Dobovšek za predlog Odlitek battery tray, kot najkoristnejši inovativni predlog tima v letu 2020 pa je bil izbran predlog: Sledenje varilnega robota dejanski zvarni regi, ki so ga podali: Edvin Jankovič, Boštjan Piletič in Marko Malnarič. Direktor TPV Group mag. Marko Gorjup je najavil podelitev nagrade Martina Severja. Le-to v Skupini TPV podeljujejo že od leta 2012, njen pobudnik pa je bil Vladimir Gregor Bahč, predsednik nadzornega sveta TPV Group. Prejemnik nagrade za leto 2020 je diplomant Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru Aljaž Rebselj za diplomsko nalogo Ogrevanje stanovanjske hiše s kombinacijo solarnih kolektorjev in pečjo na pelete. Izpostavili pa so tudi nekatere sodelavce podjetja, ki so jim podelili priznanja za zaključeno izobraževanje.

Iskrice ustvarjalnosti je tako skozi celoten dogodek netil strasten abstraktni umetnik Rajko Požar, doma iz Župelevca, ki je v TPV Automotive zaposlen že 20 let. V zadnjih letih se je v prostem času intenzivno posvetil tudi slikarstvu in od takrat razstavljal že na številnih koncih sveta – od Filipinov do Prage, od Hong Konga do Moskve. Prejel je tudi odmevno nagrado Art Expo 2019.

Dogodek, ki ga je povezovala radijka Anja Hlača Ferjančič, je na voljo za ogled na spletni strani TPV Automotive in njihovih družbenih omrežjih.

R. R., vir in foto: TPV Automotive

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam