Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Martinčkanje« ob pijači na terasah lokalov, pa ne vseh ...

Objavljeno: Ponedeljek, 08.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_3481

Kar je res - je res, po dolgih mesecih se kavica na terasi lokala prileže

Z današnjim dnem so posamezni gostinci v Posavju odprli terase svojih lokalov. Po prvih ocenah je odprtih manj kot polovica lokalov, saj pretežni del nosilcev gostinske dejavnosti čaka, da mine poizkusno desetdnevno obdobje. V primeru odprtja morajo namreč s čakanja na domu vpoklicati zaposlene, v tem primeru pa so lahko podvrženi vračilu sredstev, ki jih prejemajo na podlagi ukrepa za blažitev posledic covid-19.

DSC_3478

Irena Zakšek

Do sredstev države so opravičeni tisti delodajalci, ki bi jim po njihovi oceni prihodki v letu 2021 zaradi epidemije ali posledic epidemije upadli za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019 oziroma 2020, v kar pa zapade pretežen del izvajalcev gostinske dejavnosti, ki v tem času niso obratovali ali so obratovali v zmanjšanjem obsegu le preko dostavo hrane in pijače ali zgolj pijače za na pot. Predvsem so se za otvoritev teras odločili gostinci v nakupovalnih centrih, ki lahko zaradi sočasnega obiska prodajalen s strani strank računajo na večji obisk med 6. in 19. uro.

DSC_3483

Darja Žičkar

Irena Zakšek, CenterCafé bar Krško: Na odprtje lokala smo čakali res dolgo, več kot pet mesecev. Veseli smo, da ponovno vidimo svoje goste, kaj pa bo prineslo to obdobje, pa bomo vsi skupaj še videli. Zjutraj in dopoldan je resda malo bolj hladno zunaj, zato več strank pričakujemo v popoldanskih urah. So pa te, ki so že prišle na kavo ali čaj, vsekakor zadovoljne. Zadnjo stranko lahko postreženo ob 19. uri, nakar mora biti najkasneje do 19.30 terasa prazna.

DSC_3487

Patrik Podgrajšek

Darja Žičkar, Bar POINT Krško: Ljudje prihajajo. Malce je sicer zmede, saj smo število miz zmanjšali, poleg tega je ljudem težko dopovedati, da lahko za mizo sedijo le štirje. Sicer pa so ponovnega odprtja terase stranke vidno vesele,  nič manj pa smo jih veseli tudi mi, še posebej stalnih strank. Mi smo sicer obratovali tudi v času zaprtja lokalov, ko smo nudili napitke za na pot, moram reči, da domala v nezmanjšanem obsegu.

Patrik Podgrajšek, Kelly Caffe Krško: Strank se je zvrstilo že kar lepo število, seveda pa imamo v uporabi le polovico miz, a boljše to kot nič. Bomo videli, kaj bo prineslo poizkusno obdobje, vsekakor pa smo strank veseli.

B. M.
« Nazaj na seznam