Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Med remontom NEK uspešen test zagona agregatov TEB

Objavljeno: Petek, 03.05.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
4704972740856_mini-20240425_100933-864-486-p-C-99
Termoelektrarni Brestanica (TEB) so prejšnji teden v okviru načrtovanih remontnih aktivnosti Nuklearne elektrarne Krško (NEK) izvedli testna zagona dveh plinskih agregatov iz breznapetostnega stanja. Testiranje je vključevalo otočno obratovanje in napajanje dela lastne rabe jedrske elektrarne, poroča revija slovenskega elektrogospodarstva Naš stik.

Prvi testni zagon je vključeval aktiviranje plinskih agregatov PB6 in PB1, ki sta zagnana po strogih navodilih in postopkih otočnega obratovanja TEB. Ta test je bil ključen za preverjanje sposobnosti agregatov, da v predvidenem času zagotovijo potrebno električno energijo za energetski otok TEB – NEK. Uspešna izvedba prvega testa je omogočila izpolnjevanje pogojev za nadaljevanje remontnih postopkov v NEK.

V okviru drugega testa je bil izveden preizkus novega plinskega bloka PB7, namenjenega prav tako otočnemu obratovanju in napajanju NEK. Ta test je bil izjemno pomemben, saj predstavlja ključni korak za vpis agregata v Revidirano varnostno poročilo (USAR). Uspešnost testa potrjuje, da bo plinski blok PB7 uradno priznan in bo lahko služil potrebam NEK.

Novozgrajena plinska bloka PB6 in PB7 bosta v prihodnjem obdobju postopoma nadomeščala obratovanje starejših plinskih blokov PB1-3, ki so prej zagotavljali funkcije otočnega obratovanja in napajanja dela lastne rabe NEK, kar tudi povečuje varnostno zanesljivost TEB v sklopu NEK.  S temi koraki TEB ne le izpolnjuje, ampak tudi presega trenutne standarde v jedrski varnosti, pri čemer poudarja svojo zavezanost k inovacijam in stalnim izboljšavam v energetskem sektorju, piše Naš stik.

P. P./vir: Naš stik
« Nazaj na seznam
»