Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Minister Počivalšek se je srečal z brežiškimi gospodarstveniki

Objavljeno: Sobota, 19.06.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
minister_pocivalsek_v_brezicah (13)

Župan Ivan Molan, minister Zdravko Počivalšek, predsednik nadzornega sveta Skupine TPV Vladimir Gregor Bahč, direktor TPV Automotive dr. Ivan Erenda in direktor Kovisa Alen Šinko

V petek je občino Brežice obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Udeležil se je okrogle mize, na kateri je z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in s predstavniki najprodornejših podjetnikov iz občine Brežice razpravljal o aktualnih razmerah na področju gospodarstva. V nadaljevanju je minister obiskal podjetji TPV in Kovis v IPC Brezina ter si ogledal primer dobre prakse na področju turizma – družinsko podjetje, butične Terme Paradiso v Dobovi.

minister_pocivalsek_v_brezicah (6)

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Minister Počivalšek je na okrogli mizi podjetnike seznanil s podatkom, da bodo za podjetja, ki bodo izpolnjevala pogoje, na voljo sredstva v višini 30 milijonov evrov. Vlada RS bo pri pomoči turizmu pomagala mestnim hotelom, industriji sejmov in srečanj ter turističnim agencijam, ki so v Slovenijo vozile tuje goste, saj je ta področja epidemija še posebej prizadela. Minister je še dejal, da je optimističen, saj je slovensko gospodarstvo kljub vsemu v dobri formi, finance so stabilne in na voljo bo pet različnih fondov za pomoč gospodarstvu. Gospodarstvenike je povabil k sodelovanju pri oblikovanju javnih razpisov in definiranju področij, kamor bo treba usmeriti sredstva za vlaganja. Poudaril je pomen enakomerne razvitosti celotne države, cilj države mora biti enaka kakovost in dostopnost storitev ne glede na to, v katerem delu države državljani živijo. Kot je dejal minister, je treba v obmejnih območjih spodbujati in omogočiti pogoje za uspešno in stabilno gospodarstvo, ki je temelj razvoja in ohranjanja dobre kakovosti življenja.

Počivalšek: Zgodbe, ki jih pišejo v TPV in Kovisu, so fantastične

minister_pocivalsek_v_brezicah (11)

Župan Ivan Molan

V izjavi za medije je minister najprej omenil, da se je z gospodarstveniki iz občine Brežice pogovarjal o aktualni gospodarski situaciji, prediskutirali so tudi ukrepe vlade in kritično ocenili posamezna dejanja tako enih kot drugih. Počivalšek je izrazil veselje, da so na koncu prišli do zaključka, da so bili ukrepi vlade v lanskem letu hitri in efektivni predvsem z vidika ohranjanja delovnih mest in podjetij. Dejal je, da je obiskal dve "izjemni" podjetji, TPV in Kovis, ki ju je obiskal že večkrat. Tokrat je njegov obisk sovpadal z razvojnimi projekti, ki so jih s strani vlade oz. gospodarskega ministrstva podprli. "Lahko rečem, da sem po obisku obeh podjetij navdušen nad tem, kar sem videl, ker so vsa sredstva ministrstva vložena v podjetji, ki imata izjemno visoko dodano vrednost, kar je konec koncev tudi cilj naše države, da vzpostavljamo konkurenčno poslovno okolje, ki omogoča podjetnikom, da uspešno peljejo svoje zgodbe, kajti vsi v Sloveniji smo navezani na tuje trge (po podatkih ministrstva slovenska podjetja na tuje trge prodajo približno 85 % proizvodov, op. p.), in zgodbe, ki jih pišejo v TPV in Kovisu, so naravnost fantastične," je poudaril. 
minister_pocivalsek_v_brezicah (15)

Direktor podjetja TPV Automotive dr. Ivan Erenda


Minister omenil tudi projekt Feniks

V nadaljevanju je še povedal, da je brežiškim gospodarstvenikom omenil tudi dve potencialno dobri veliki lokaciji za izvršitev velikih projektov v zelo kratkem času. Po njegovem to ne pomeni, da jih drugje ni, ampak v tem primeru gre za lokacijo, ki obsega skoraj 100 hektarjev na infrastrukturno zanimivem območju, kjer lahko novi investitorji, bodisi domači bodisi tuji, zelo hitro pridejo do poslovne priložnosti. "Na ministrstvu si s svojo ekipo že kar nekaj časa prizadevam, da bi ti dve lokaciji, se pravi Feniks v sklopu letališča Cerklje ob Krki in prostor Tovarne sladkorja Ormož, čimprej zapolnili z investitorji, ki bodo obema območjema omogočali nadaljnji razvoj," je izjavil in dodal, da gre v obeh primerih za obmejni problemski območji, pri čemer si na vladi, ministrstvu in tudi v njegovi stranki prizadevajo za to, da bi omogočili razvoj novih delovnih mest povsod po Sloveniji, tudi tam, kjer to do sedaj ni bilo običajno, s ciljem, da pridejo mlade generacije do možnosti, da dobijo dobro plačana delovna mesta ter da si ustvarijo pogoje za razvoj kariere in družine, po principu "cela Slovenija za vse".

Sredstva tudi za obmejna problemska območja

Župan Ivan Molan je vesel, da je minister obiskal brežiško občino in da so se pogovarjali tudi o težavah, ki so v občini Brežice kot obmejni občini nastopile v času covida pa tudi že prej v času migrantske krize. "Odprli smo različna vprašanja, od pomoči turizmu, gospodarstvu ter podjetnikom ob meji do razpisov na obmejnih problemskih območjih. Le-teh bo po ministrovih besedah v prihodnosti kar precej, tako evropskih kot domačih, zato je pomembno, da se podjetniki pripravijo nanje in da poskušajo sredstva za razvoj tudi počrpati," je navedel in dodal, da je s strani ministra prišla obljuba, da bodo ta problemska območja dodatno točkovana, kar pomeni, da denar za razvoj gospodarstva ne bo šel samo v središča države. Izpostavil je še ogled primerov dobrih praks, podjetij TPV in Kovis, ki imata po županovih besedah trenutno eno najbolj sodobnih tovarn pri nas in širše. Molana veseli, da so v obeh podjetjih izrazili izjemno zadovoljstvo nad sodelovanjem tako ministrstva kot občine, s pomočjo katerih so v kratkem času uspeli urediti vso dokumentacijo, da lahko danes v IPC Brezina stoji ena najsodobnejših tovarn in obenem večjih državnih investicij v zadnjem času.

Direktor podjetja TPV Automotive dr. Ivan Erenda je ob tem povedal, da bo investicija v tovarno v celoti zaključena do leta 2023, ocenjena je nekje na 50 milijonov evrov. Po njegovem določene želje s strani podjetja še obstajajo, želijo si določene podpore tudi na drugih področjih. "Ne nazadnje gre za zelo prebojno investicijo ne samo za naše podjetje, ampak tudi za občino Brežice in državo," je še izjavil.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam