Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na 2. Festivalu vajeništva sodelovala tudi krška srednja šola

Objavljeno: Sreda, 29.06.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
20220622_153737
Festival vajeništva ob zaključku šolskega leta je 23. junija ponovno združil vajence, mentorje in druge predstavnike podjetij in srednjih šol na Gospodarski zbornici Slovenije.

Gospodarska zbornica Slovenije je leta 2019 organizirala prvi Festival vajeništva. Tradicijo organizacije takšnega dogodka je dve leti preprečeval covid-19.

Vajenistvo2
V četrtek, 23. 6., je tako na Gospodarski zbornici Slovenije potekal 2. Festival vajeništva, ki je bil namenjen tretji generaciji vajencev, ki so ravnokar zaključili vajeništvo, njihovim mentorjem v podjetjih, ki so poskrbeli, da so vajenci tekom šolanja prejeli veliko strokovnega znanja, in šolam, ki izvajajo vajeniško obliko izobraževanja. Ob neformalnem druženju so se predstavile tudi šolske glasbene skupine in posamezniki z različnimi talenti, ki so nam pokazali, kaj še drugega znajo ob odličnih izdelkih, ki so jih izdelali v času vajeništva. V zraku je bilo čutiti polno mladostne energije, veselje, ob misli, da se je vajeništvo uspešno končalo in ponos mentorjev in ostalih predstavnikov podjetij in šol.
Nastopajoci3


Leta 2017 je bilo v Sloveniji ponovno uveden vajeniški način izobraževanja. V tem času se je  v vajeniški obliki izobraževalo okrog 800 vajencev.  Leto zaključuje z vajeništvom 3. generacija vajencev in nekaj izdelkov, ki so jih vajenci izdelali v okviru zaključne naloge, je bilo razstavljenih v preddverju Gospodarske zbornice Slovenije. 

Vajeništvo se izvaja le za izbrane poklice in sicer: oblikovalec kovin-orodjar, mizar, mehatronik, strojni mehanik, elektrikar, gastronom-hotelir, slikopleskar, zidar, avtoserviser, avtokaroserist, klepar-krovec, steklar, papirničar, kamnosek. Gre za programe, ki so pri delodajalcih zelo iskani. Pri vajeniških programih je posebnost ta, da se najmanj polovica in največ 60 % vsega izobraževanja izvede pri delodajalcih pod budnim vodenjem in učenjem mentorjev v podjetjih.

Gospodarska zbornica Slovenije je sodelovala že pri pripravi Zakona o vajeništvu, potem pa vsa leta aktivno promovirala vajeništvo. Zbornica ima v vajeništvu veliko vlogo, saj povezuje podjetja, šole in vajence. Vse vajeniške pogodbe se izvedejo preko zbornice. Poleg tega pa preko zbornice podjetja vsako leto razpišejo več sto vajeniških učnih mest. Preko gospodarske zbornice se je v zadnjih letih usposabljalo za prenos znanja na mladino, več sto mentorjev iz podjetij. Še vedno pa je mladina premalo seznanjena s takim izobraževanjem. Zato strokovni delavci Gospodarske zbornice Slovenije izvajajo številne predstavitve po osnovnih šolah,  na poklicnih tržnicah, na kariernih sejmih.  Po šolah potuje tudi potujoča razstava poklicev, ki omogoča mladim vpogled v njim manj znane poklice in različne načine izobraževanja, med katere sodi tudi vajeništvo. Tudi v letošnjem letu so podjetja odprla svoja vrata mladim in različne poklice si je v podjetjih ogledalo več kot 2000 učencev zadnje triade osnovne šole.  Ena od oblik promocije in seznanjanja mladih s to prijazno obliko izobraževanja, je tudi Festival vajeništva.

Mladi, ki se šolajo v vajeniški obliki izobraževanja, imajo odprte vse poti za nadaljevanje šolanja, če si to želijo. Uspešen zaključek srednje poklicne šole je tako rekoč zagotovljen, če le mladi to želijo, saj jih na poti pridobivanja znanja, izkušenj, delovnih navad in drugih kompetenc. Pomagajo tako učitelji v šoli kot mentorji in drugi sodelavci v podjetjih. Pogosto mentorji nudijo tudi učno pomoč pri bolj zahtevnih teoretičnih poklicih, ker si vsi želijo, da bi vajenci in vajenke uspešno zaključili šolanje. 98 % vseh vajencev in vajenk poudarja, da bi se še enkrat odločili za takšno obliko izobraževanja. Mladim generacijam je na kožo pisano predvsem to, da lahko takoj preizkusijo, kako se teoretično znanje uporabi v praksi in veseli jih takojšnje reševanje problemov v praksi, pri čemer osvajajo tudi potrebno teorijo.

Na 2. Festivalu vajeništva je Gospodarska zbornica Slovenije podelila priznanja podjetjem in šolam, ki podpirajo vajeniško obliko izobraževanja, v kateri je ravnokar uspešno zaključila izobraževanja tretja generacija vajencev, Šolski center Škofja Loka pa je prejel posebno priznanje za izreden doprinos na področju vajeništva.

V času, ko v Sloveniji primanjkuje kadra na vseh področjih, je pomembno, da se z mladimi povezujemo vsi, ki jim lahko omogočimo uspešno šolanje in usposabljanje v podjetjih ter tudi tako poskrbimo, da odkrijejo svoj potencial.

Vir: GZS
 
« Nazaj na seznam
»