Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na akumulacijskem jezeru HE Brežice predstavili električno plovilo za snemanje rečnega dna

Objavljeno: Petek, 26.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
hess_predstavitev_plovila_na_elektro_pogon (22)

Električno plovilo Viking 550 C, ki ga podjetje Partner uporablja za snemanje rečnega dna na vseh pretočnih akumulacijah na spodnji Savi

Podjetje Partner d.o.o., ki je del skupine HESS, je v sodelovanju s podjetjem Podkrižnik d.o.o. 24. marca predstavilo popolnoma električno plovilo Viking 550 C z električnim pogonom. Plovilo je bilo izdelano in opremljeno z zahtevami in potrebami za izvajanje batimetričnih meritev oz. snemanje rečnega dna na pretočnih akumulacijah HE na spodnji Savi, ki jih izvaja podjetje Partner, je navedel direktor omenjenega podjetja Marko Kenig.

Plovilo ne onesnažuje vode in zraka

hess_predstavitev_plovila_na_elektro_pogon (51)

Marko Kenig (levo) in Igor Pečnik

Kot je izjavil za naš medij, so v preteklosti za snemanje rečnega dna uporabljali manjše avtonomno specialno plovilo, z izgradnjo HE Brežice pa se je površina vseh pretočnih akumulacij povečala in obstoječe plovilo za izvajanje meritev na tako velikih območjih ni bilo več primerno. »Zato smo se odločili za sodelovanje s slovenskim podjetjem Podkrižnik d.o.o., ki je zadostilo vsem zahtevam naročila, hkrati pa za namensko plovilo ponudilo tudi visoko zmogljiv in ekološko sprejemljiv elektro pogon,« je dejal in dodal, da se plovilo Viking 550 C uporablja že nekaj časa, in sicer na pretočnih akumulacijah vseh HE na spodnji Savi. »Želeli smo nabaviti čoln na elektro pogon ravno zaradi tega, ker nima nobenega ogljičnega odtisa ter ne onesnažuje ne vode ne zraka. Zato smo se odločili za iz aluminija izdelano robustno elektro plovilo, z majhnim ugrezom (samo 27 cm), odporno na morebitne mehanske poškodbe in udarce ter prilagojeno izvajanju omenjenih meritev. Tako lahko plujemo po vseh akumulacijskih jezerih in izvajamo batimetrijo praktično celo leto, dodatno tudi še po vsaki visoki vodi. Stalno spremljamo, kaj se dogaja z rečnim dnom, kartiramo, izrisujemo relief reke z namenom kontrole odlaganja sedimentov, da tam, kjer se sedimenti bolj odlagajo, ne bi prišlo do poplavne ogroženosti,« je še razložil Kenig.
hess_predstavitev_plovila_na_elektro_pogon (27)

Na Savi so predstavili tudi posebno platformo za prevoz tovora.

Omenil je še, da s pomočjo tega plovila naredijo tudi analizo kompletne akumulacije, se pravi da izračunajo, na katerih delih je najbolj zamuljena in primerjajo rezultate s prejšnjimi leti. Podatki so lahko predstavljeni v 2D ali 3D obliki. Omenil je tudi, da bodo čoln Viking nadgradili še z dodatnim sistemom (laser Leader), s katerim bodo lahko snemali tudi rečne brežine. Imajo tudi še manjši čoln, ki ga uporabljajo za težko dostopne, nevarne dele.

Elektro plovilo predstavili vsem HE v Sloveniji

Igor Pečnik iz podjetja Podkrižnik iz Nazarij, kjer proizvajajo električne motorje pod blagovno znamko e'dyn 1120, je povedal, da so za podjetje Partner dobavili kompleten čoln Viking 550 C z elektro motorjem in prikolico za prevoz plovila. Navedel je tudi nekaj karakteristik. Motor deluje z močjo 11 kW in je ekološko sprejemljiv. Na čolnu so montirani večsnopni sonar in dve GPS-anteni na daljinsko upravljanje. Potrebo po avtonomiji so zagotovili z vgradnjo dveh baterij s kapaciteto 8,1 kW/h in vso potrebno elektroniko. Avtonomija plovbe po njegovih navedbah znaša do 8 ur, pri hitrosti 6 km/h, ki je optimalna za izvajanje batimetričnih meritev. Kot je dodal, je bil namen dogodka plovilo predstaviti vsem hidroelektrarnam v Sloveniji, da jim lahko ponudijo eko električne motorje in čolne za potrebe delovnih plovil pa tudi v turistične namene. »Seveda jih želimo navdušiti za uporabo električnih plovil, kar je v skladu s strategijo proizvodnje električne energije in kot rezultat, da lahko dobavljamo takšna plovila, proizvedena v Sloveniji,« je še poudaril Pečnik.

R. R., foto: R. R. in I. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam