Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Dnevu inovativnosti GZS kar tri priznanja za inovacije na področju jedrske energetike

Objavljeno: Sobota, 23.09.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Kraftart-MBP-0659

Nagrajenci na Dnevu inovativnosti (foto: GZS)

Gospodarska zbornica Slovenije je ta teden v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Tako kot v preteklih letih so priznanja prejele tudi inovacije s področja jedrske tehnologije, letos kar tri - eno zlato in dve srebrni. Jedrska tehnologija že desetletja igra ključno vlogo pri zagotavljanju zanesljive, čiste in trajnostne energetske oskrbe, v zadnjih letih pa se povečuje tudi pomen inovaciji na tem razvojno zelo zanimivem področju, zato so ta priznanja še toliko bolj pomembna. 

Zlato priznanje:
SIJ Metal Ravne - Razvoj specialnih jekel in superzlitin za ITER projekt 


V okviru ITER projekta govorimo o izkoriščanju energije močne jedrske sile, ki se sprošča pri zlivanju jeder, ali z drugo besedo o fuzijski energiji. V okviru tega projekta smo razvili dve jekli in eno superzlitino nadstandardno velikih dimenzij, pri čemer smo jim izboljšali mehanske in korozijske lastnosti ter posledično podaljšali življenjsko dobo in trajnost končnih produktov. Inovacija je edinstvena, ker smo bili edini v Evropi zmožni razviti jekli in superzlitino za izdelavo strojnih komponent Tokamak fuzijskega jedrskega reaktorja po zelo zahtevnih standardih in kupčevih specifikacijah. Z razvito tehnologijo smo lahko izdelali kovane bloke nadstandardno velikih dimenzij z izboljšanimi materialnimi lastnostmi. Uvedena tehnologija predstavlja preboj na razvojnem področju specialnih zlitin v podjetju. Izdelati nam je uspelo tako kvaliteten material, da smo strojnim komponentam podaljšali življenjsko dobo in na ta način prispevali k trajnostni rabi ter posledično nižjemu ogljičnem odtisu družbe in v okolje, v katerem živimo. S tem smo pridobili ugled in prepoznavnost, uvrščeni smo bili tudi na seznam uradnih dobaviteljev za ITER projekt.

Srebrno priznanje:
GEN energija - Interaktivna simulacija delovanja NEK


Interaktivna spletna simulacija delovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK) je namenjena spodbujanju in krepitvi energetske pismenosti. To je spletno orodje, ki omogoča izobraževanje na daljavo različnim skupinam zainteresiranih, predvsem mentorjem in učencem, ki sodelujejo na vseslovenskem ozaveščevalnem projektu in tekmovanju Mladi genialci. Hkrati omogoča širjenje, dostopnost informacij o jedrski energiji in tehnologiji preko svetovnega spletna. Simulacija delovanja NEK je edinstvena, njeno največjo dodano vrednost je mogoče videti ob povratnih informacijah srednješolskih mentorjev med izobraževanjem dijakov za tekmovanje Mladi genialci. Predstavlja zelo atraktiven in sodoben način prenosa znanja na mlade in omogoča, da jih bolj uspešno navdušimo za tehniško-naravoslovne poklice. 

Srebrno priznanje:
Q Techna: INVEQ – VERTI mobilni robot za opravljanje vizualne inšpekcije


Za pregledovanje površin in ugotavljanje stopnje degradacije materiala izvajamo vizualno kontrolo VT (ang. visual testing). Tako dobimo vpogled v stanje materiala in površin, ki so predmet pregleda. Na mestih, kjer zaradi premočnega sevanja ali specifičnega okolja dostop ni mogoč je potrebno uporabiti namenske pripomočke ali daljinsko vodene sisteme. Za tovrstni problem smo v podjetju razvili in izdelali mobilnega robota za inšpekcijo jeklenega hrama reaktorske zgradbe v jedrski elektrarni.  Izdelava mobilnega robota in postopka za opravljanje vizualne inšpekcije jeklenega hrama reaktorske zgradbe v ozki reži je inovacija, ki je bila vpeljana v proces periodičnih pregledovanj jedrske elektrarne Krško (NEK) v letu 2022. S celotnim procesom od ideje do izdelka – mobilnega robota ter izdelave postopka nam inovacija omogoča ponudbo nove storitve. Z vsem pridobljenim znanjem in dodano vrednostjo bomo v prihodnosti še povečali dobiček in opravljali kontrole kakovosti, kar je koristna uporaba v družbene namene, saj s tem zagotovimo varno in korektno delovanje elektrarn, industrijskih objektov in ostalih predmetov pregleda. Še posebej v današnjih časih, ko je energetska kriza in si ne moremo privoščit nepotrebnih izpadov električne energije moramo zagotoviti zanesljivo delovanje elektrarn, z inovacijami, ki so rezultat razvoja in vpeljave novih tehnologij. Zato smo v podjetju Q Techna razvili mobilnega robota z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem območju, ki hkrati omogoča vrhunsko uporabniško izkušnjo.

Vir: Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte