Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na gradu Mokrice sta se srečala slovenski in hrvaški gospodarski minister

Objavljeno: Petek, 21.06.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
grad_mokrice_srecanje_slo_in_hrv_gospodarskega_ministra (8)

Z leve: predsednik SLO-CRO poslovnega kluba dr. Saša Muminović, hrvaški gospodarski minister Darko Horvat, slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in direktorica OOZ Krško Janja Starc

Na pobudo slovenske strani ter v soorganizaciji SLO-CRO poslovnega kluba in Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško je v petek dopoldne na gradu Mokrice potekal t. i. poslovni zajtrk s sploh prvim uradnim srečanjem slovenskega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter hrvaškega ministra za gospodarstvo, obrt in podjetništvo Darka Horvata. Ministra sta se srečala tudi v počastitev dneva državnosti obeh republik.

grad_mokrice_srecanje_slo_in_hrv_gospodarskega_ministra (17)

Ministra med dajanjem izjav za medije

Ministra sta se v pogovoru z direktorico OOZ Krško Janjo Starc dotaknila kar nekaj tem s področja gospodarstva in podjetništva ter medsosedskega sodelovanja, v izjavah za medije pa je Počivalšek med drugim poudaril, da ima gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško pozitivne trende, saj so v lanskem letu dosegli 5,5 milijarde evrov trgovinske menjave med tema dvema državama, kar je 11 % več kot leto prej. Glede bilateralnega srečanja, ki je potekalo že pred začetkom poslovnega zajtrka, je Počivalšek dejal, da sta s hrvaškim kolegom odprla vsa pomembna gospodarska vprašanja in se dogovorila za sodelovanje na več področjih, kako še izboljšati gospodarsko sodelovanje med državama ter kako bodo sodelovali pri predsedovanju Evropski uniji najprej Hrvaške v prvi polovici leta 2020 in nato še Slovenije v drugi polovici leta 2021. »To je obdobje, za katerega lahko rečem, da bomo imeli pogoje za nadgrajevanje sodelovanja pa tudi da rešimo vse tiste zadeve, ki še obremenjujejo odnose med obema državama,« je povedal in dodal, da sta se s hrvaškim kolegom pogovarjala tudi o tem, da bosta državna sekretarja obeh ministrstev pripravila izhodišča za sodelovanje pri vseh pomembnih odprtih vprašanjih na področju trgovinske menjave, investicij in kako bodo v bodoče skupaj lažje naslavljali vprašanje pomanjkanja delovne sile. Kot je še navedel Počivalšek, si je Slovenija za še dodatno izboljšanje gospodarske slike države zadala povečanje stimulacije za delo, da se del približno 70 tisoč brezposelnih, kolikor jih je trenutno v Sloveniji, uspe zaposliti v gospodarskih panogah, skrajšanje dolžine študija, s čimer se lahko mlade generacije prej vključijo na trg dela, da omogočijo upokojencem, da tudi po odhodu v pokoj nadaljujejo delo z gospodarskimi subjekti ter da država izplača vse, kar je zapisano v pogodbi.

grad_mokrice_srecanje_slo_in_hrv_gospodarskega_ministra (10)

T. i. poslovnega zajtrka s srečanjem obeh ministrov so se udeležili večinoma predstavniki gospodarstva pa tudi nekaj posavskih županov.

Horvat je izpostavil štiri ključna področja, o katerih sta govorila s slovenskim ministrom, in sicer rast industrijske proizvodnje, investicij, izvoza ter kako z drugačno strukturo delovnih mest, investicij, proizvodnje in tudi izvoza doseči večjo gospodarsko rast, s čimer bi po njegovih besedah tako hrvaško kot slovensko gospodarstvo kvalitetno delovno silo v pretežni meri lahko zadržalo doma. Dodal je, da sta obe državi sposobni skupnega nastopa na enotnem evropskem trgu pa tudi na trgih tretjih držav. »Priti v sosednjo državo in biti na sestanku z ministrom, ki vodi zelo izvozno naravnano gospodarstvo, pomeni, da se lahko tako Hrvaška kot naše ministrstvo od svoje sosede še marsikaj naučita,« je še izjavil.

R. R.
« Nazaj na seznam