Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na kariernem sejmu v Brežicah 35 podjetij in organizacij ter prek 400 mladih

Objavljeno: Petek, 30.09.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
karierni_sejem_zptm_brezice (58)

Predvsem dopoldne je bila na kariernem sejmu kar gneča.

Zavod za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice je na zadnji septembrski četrtek prvič organiziral karierni sejem, na katerem so se lahko mladi s prisotnimi podjetniki pogovorili o kariernih možnostih, štipendijah, opravljanju prakse ipd. Čez dan se je na 35 stojnicah zvrstilo več kot 400 mladih iz Posavja.

Na kariernem sejmu je bilo po uvodnih pozdravih direktorice ZPTM Brežice Katje Čanžar in brežiškega župana Ivana Molana kljub deževnemu vremenu živahno že od vsega začetka, ko so v avlo in dvorano MC Brežice začele hoditi skupine šolarjev in dijakov. Na stojnicah so lahko izvedeli marsikaj, od predstavitev podjetij, priložnosti za opravljanje prakse, štipendij do drugih pomembnih informacij o zaposlitvah. Vmes so v učilnicah in sejni sobi potekale različne delavnice, dopoldne za mlade, popoldne bolj za podjetnike. Predavali so Psihološki center Plus rešitve (Anamarija Toth Kostevc) o osebnostnem/poklicnem testiranju, Klara Eva Kukovičič o tem, kako se pripraviti na razgovor in napisati življenjepis, Workforce d.o.o. (Mjob) o dijaškem in študentskem delu,
karierni_sejem_zptm_brezice (3)

Mladi so se veliko ustavljali na stojnici Policijske postaje Brežice.

Zavod RS za zaposlovanje – Območna služba Sevnica o tem, kateri so prvi koraki pri načrtovanju poklicne poti, kako do informacij o poklicih in odločitvah o izbiri šole, oblikah pridobivanja informacij o poklicih, potrebah in pričakovanjih delodajalcev, načinih aktivnega iskanja zaposlitve itd., agencija Spirit in Slovenski podjetniški sklad o predstavitvi organizacij in možnosti financiranja, Nika Jevnik (EMB, prehransko svetovanje) o vplivu prehrane na naše kognitivne funkcije, Psihološki center Plus rešitve (Anamarija Toth Kostevc) o poslovnem coachingu ter Ivan Jakovljevič (Center za krepitev zdravja) o učinkovitem spoprijemanju s stresom na delovnem mestu.

V večernih urah je sledilo še vodeno mreženje podjetnikov ter neformalno druženje ob pogostitvi in glasbi v prenovljenem MC klubu.
karierni_sejem_zptm_brezice (65)

Nastja Volovec z ZPTM Brežice


Kot nam je povedala Nastja Volovec s strani organizatorja ZPTM Brežice, so izredno zadovoljni z obiskom sejma, ki so ga letos pripravili prvič. Zadovoljni so tudi razstavljalci. »Dosegli smo tisto, kar smo želeli – mladi so se na sejmu seznanili z možnostmi zaposlitve in spoznali potencialne delodajalce, to pa je obenem tudi priložnost za podjetja, da se mrežijo med sabo,« je poudarila in dodala, da se je pridružilo skupno devet osnovnih in srednjih šol iz Posavja, tj. več kot 400 mladih. Na stojnicah se je predstavilo 35 podjetij, med drugim Zavod za zaposlovanje – Območna služba Sevnica, Posavski muzej Brežice, Knjižnica Brežice, Policijska postaja Brežice, Ljudska univerza Krško, Center za krepitev zdravja in reševalna služba ZD Brežice, RRA Posavje ter številna druga podjetja in organizacije, npr. Ino Brežice d.o.o., Agencija Agado, Preis Sevnica d.o.o., TPV Automotive d.o.o., Vulkanizerstvo Furlan Dobova, Kovis d.o.o, Invalidsko podjetje Lumia itd. Kot je še navedla, si bodo prizadevali, da bo sejem postal tradicionalen.
karierni_sejem_zptm_brezice (61)

Ekipa ZPTM Brežice je poskrbela, da so mladi dobili vsa navodila glede sejma.


Na sejmu tudi Posavski obzornik

Na sejmu je s svojo stojnico sodeloval tudi naš Zavod Neviodunum, ki izdaja regionalni časopis Posavski obzornik. Novinarja Andreja Kališnik in Rok Retelj sta odgovarjala na različna vprašanja zainteresiranih mladih, jim skušala približati novinarski poklic ter predstaviti, kako nastaja časopis. Mlade je zelo zanimalo tudi sodelovanje v našem nagradnem literarnem natečaju, o katerem lahko izveste več na tej povezavi. Pridobili smo tudi izjave treh šolarjev, ki so se udeležili sejma.
karierni_sejem_zptm_brezice (12)

Učenki radeške šole Sola Novak in Neža Rozina Lončarič med izjavo za Posavski obzornik


Neža Rozina Lončarič, 9. razred OŠ Marjana Nemca Radeče: Zelo me zanima novinarski poklic in nasploh delo z ljudmi – to me zanima že od 1. razreda naprej. Devet let tudi igram v gledališki skupini. Posavski obzornik redno spremljam, sploh me zanimajo lokalne novice in novice o kulturi. Rada pišem, všeč mi je jezik, zato tudi za svoj arhiv pridno ustvarjam. To me zelo zanima, zato se bom verjetno tudi udeležila natečaja za mlade, ki ga razpisuje PO. Karierni sejem mi je zelo všeč, ker sem našla tudi marsikaj, kar mene osebno zanima, med drugim tudi stojnico časopisa Posavski obzornik.

Sola Novak, 9. razred OŠ Marjana Nemca Radeče: Stojnica PO je izredno zanimiva, nisem namreč pričakovala, da bo na stojnici predstavljeno, kako kompleksen je novinarski poklic, saj gre za delo z ljudmi. Morda bi se v prihodnosti celo našla v novinarskem poklicu, čeprav se zavedam, da je treba imeti zelo visoko raven znanja slovenskega jezika. Pri tem poklicu mi je tudi všeč to, da si v stiku z ljudmi, da obiskuješ prireditve itd. Spremljam časopis PO in spletni portal PO. Glede sejma lahko rečem, da me je presenetilo število stojnic in pa področja, ki jih v okviru sejma pokrivajo delodajalci. Mene sicer zanima vzgojiteljski poklic, na sejmu pa sem definitivno izvedela veliko novega.
karierni_sejem_zptm_brezice (64)

Brežiški gimnazijec Jaka Rainer


Jaka Rainer iz Radeč, dijak 3. letnika Gimnazije Brežice: Današnji sejem se mi zdi izredno zanimiv, udeležil sem se ga v okviru šole, nisem pa imel velikih pričakovanj, čeprav sem bil pozitivno presenečen. V prihodnosti se morda vidim v poklicu, ki bo povezan z mehaniko, tako da sem v tem oziru našel nekaj zase na stojnicah. Pozdravljam karierne sejme, moralo bi jih biti še več v prihodnosti, saj bi se na ta način mladi še lažje odločali za to, kateri poklic bi izbrali, sploh v Sloveniji. Sam bi kasneje službo rad dobil nekje v Posavju, upam, da mi bo to tudi uspelo, če pa ne, pa sem pripravljen delati tudi kje drugje v Sloveniji, tujina me zaenkrat toliko ne zanima.

R. R., A. K.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki