Časopis za pokrajino Posavje
24.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na ogledu podjetja SOP - International njegovi podizvajalci pa tudi dijaki ŠC Krško-Sevnica

Objavljeno: Nedelja, 08.05.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
sop_international_dan_odprtih_vrat (29)

Dijake 3. letnika programa strojni tehnik na ŠC Krško-Sevnica s profesorjema sta po podjetju popeljala Iztok Umek in Jasna Močnik.

Minuli petek so v podjetju SOP - International d.o.o. v Vrbini, kjer razvijajo in proizvajajo visokotehnološko opremo na področju lakirništva, na dan odprtih vrat povabili svoje podizvajalce oz. zunanje sodelavce pa tudi dijake ŠC Krško-Sevnica s profesorjema, ki so si lahko ogledali delovanje podjetja in se družili z njegovim vodstvom. V podjetju so trenutno v fazi predmontaže lakirne linije za lakiranje traktorskih delov za tujega kupca.

Upajo, da bo kateri od dijakov postal njihov zaposleni

sop_international_dan_odprtih_vrat (62)

Na ogledu Lakirnice SOP

Kot nam je ob našem obisku med drugim povedal direktor podjetja Jernej Zorko, se je ideja o organizaciji prvega takšnega dneva odprtih vrat pojavila predvsem v želji, da se podizvajalcem iz bližnje okolice zahvalijo za vso njihovo pomoč, saj z nekaterimi uspešno sodelujejo tudi že več desetletij. Včasih so imeli organizirana martinovanja, zdaj pa so se odločili, da druženje z njimi izpeljejo tako, da jih en dan povabijo v svoje prostore, jim razkažejo proizvodnjo in se tudi na ta način prepričajo, da so za dobro medsebojno sodelovanje odvisni predvsem drug od drugega. »Tako kot verjetno tudi še nekatera druga podjetja v Posavju smo tudi mi kadrovsko podhranjeni, potrebujemo domačo delovno silo, zato smo s povabilom dijakov na ogled našega proizvodnega procesa slednjim želeli približati naše poslovanje, da bodo sploh vedeli, kaj pri nas delamo, kakšno tehnologijo lakiranja uporabljamo itd. Mogoče je katerega ob ogledu našega podjetja tako navdušilo, da si bo želel pri nas opravljati prakso, študentsko delo ali se nekega dne tudi zaposliti. Tega si seveda zelo želimo,« je izpostavil Zorko in dodal, da trenutno iščejo predvsem mlad kader, ki bi bil pripravljen iti na teren – pričakuje se, da za nekaj mesecev v tujino – za nadzornega monterja, vedno jim pride prav tudi pomoč v delavnicah.
sop_international_dan_odprtih_vrat (88)

Direktor SOP - International Jernej Zorko


Trenutno delajo na treh večjih projektih

Ruska invazija na Ukrajino vpliva tudi na njihovo podjetje, ne nazadnje jim je po Zorkovih besedah ruski trg v določenem trenutku predstavljal tudi 70 % poslovanja. »Dolgoročno gledano to za nas pomeni, da se v danem trenutku preusmerjamo na druge trge, tako da smo bili pred kratkim na sejmu v Nemčiji, konec meseca gremo na sejem v Beograd in zagotovo še kam,« je ob tem povedal direktor, ki velik potencial vidi ravno na balkanskem trgu. Trenutno imajo podpisane tri večje projekte izdelovanja lakirnih linij, in sicer za podjetje TPV Automotive iz Brezine, podjetje Pišek Vitli – Krpan iz Šmarja pri Jelšah in samoborsko podjetje Pro-Klima. Poleg tega so trenutno tudi v fazi predmontaže lakirne linije za lakiranje traktorskih delov za kupca iz Rusije, kar so pod vodstvom tehnologa za zagone lakirnih linij Iztoka Umeka in vodje projektiranja Jasne Močnik tudi demonstrirali obiskovalcem dneva odprtih vrat.
sop_international_dan_odprtih_vrat (91)

Vodstvo podjetja z nekaterimi zaposlenimi


V Vrbini delujejo skoraj 14 let

Podjetje SOP - International je še edini preživeli naslednik nekdanjega SOP-a na področju lakirništva. Ustanovljeno je bilo leta 1994 in se je najprej nahajalo na lokaciji današnjega trgovskega centra Supernova Krško, od konca leta 2008 pa je lokacija podjetja na naslovu Vrbina 14, leta 2014 so zraven zgradili še lakirnico. Ker so se v teh letih razvili do te mere, da izvajajo tudi večje projekte, v neposredni bližini podjetja nastaja še ena montažna hala, ki jo nameravajo dokončati do letošnje jeseni. Prokurist podjetja in večinski lastnik je Anton Jenžur, drugi prokurist je Jernej Jenžur, direktor SOP - International je Jernej Zorko, direktorica podjetja DDC d.o.o., ki ima čez Lakirnico SOP, pa je Katarina Kortnik. V podjetju SOP - International je zaposlenih 17 ljudi, v Lakirnici SOP pa še približno deset, na splošno gre za mlad kader različnih izobrazb, zato si takšnega želijo tudi v prihodnosti, je še navedel Zorko in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so se odzvali povabilu na dan odprtih vrat, vsem, ki so pomagali pri organizaciji, ter predvsem vsem bivšim in sedanjim sodelavkam in sodelavcem.
sop_international_dan_odprtih_vrat (59)

V neposredni bližini gradijo še eno montažno halo.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»