Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Največji sadjar tudi največji distributer zelenjave

Objavljeno: Sreda, 09.11.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
evrosad trznica (4)

Boštjan Kozole in Boštjan Novak

Direktor krške družbe Evrosad Boštjan Kozole in Boštjan Novak, koordinator projekta Evrosad tržnica, sta včeraj predstavila rezultate projekta tržnice, skozi katerega jim je z namenom vzpostavitve in razvoja kratkih dobavnih verig in oskrbe lokalnih trgov uspelo vzpostaviti učinkovito sodelovanje s kmetijskimi gospodarstvi.

V družbi Evrosad Krško, v kateri niso le največji slovenski pridelovalec sadja, temveč tudi največji distributer lokalno pridelanega sadja in zelenjave v Sloveniji, so s svojo ponudbo prisotni na policah trgovcev po vsej državi, nadpovprečne rezultate pa so zabeležili tudi v s projektom Evrosad tržnica, v katerem so se z namenom oskrbe lokalnega trga v Posavju ter dela Dolenjske in Savinske regije povezali z 12 kmetijskimi gospodarstvi. Poleg Evrosada kot vodilnega partnerja v projektu, ki se uradno zaključuje s prihodnjim mesecem, a nameravajo dejavnostjo tržnice nadaljevati in jo še nadgrajevati, v njem sodeluje še sedem sadjarjev ter štirje pridelovalci zelenjave z območja Posavja.

Tržnico s svežo ponudbo iz lokalnega prostora so potrošniki "posvojili"

evrosad trznica (16)

Evrosadova tržnica omogoča nakup loklanih pridelkov in prehrambenih izdelkov pridelovalcev iz 30-kilometrskga pasu od sedeža družbe

V želji, da bi svojo ponudbo in sodelovanje s pridelovalci še bolj okrepili na področju oskrbe lokalnega prebivalstva in gospodarstva so se, kot je povedal vodja projekta Evrosad tržnica Boštjan Novak, v začetku leta 2020 lotili najprej improvizirane prodaje v celici. Ker so pri tem naleteli na nadpovprečno dober odziv s strani potrošnikov, so se ne glede na tedaj izredno neugodne razmere zaradi izbruha epidemije lotili urejanja maloprodajne trgovine na lokaciji sedeža podjetja Evrosad, ki so jo poimenovali Evrosad Tržnica. Vrata slednje so za kupce odprli v začetku leta 2021. V jeseni 2020 so se s projektom Evrosad tržnica prijavili tudi na razpis in še pred dvoletnim iztekom projekta dosegli in celo presegli vse zastavljene cilje: uspešno so se povezali s kmetijskimi gospodarstvi, za dobrih 500 tisoč evrov presegli načrtovano prodajo v višini 150.000 evrov na lokalnem trgu, z distribucijo lokalnih proizvodov oskrbujejo najmanj pet javnih zavodov, prodali so okoli 150 ton sadja in 170 ton različne vrste zelenjave, ob tem pa tudi izdelke iz sadja, kot so sokovi, kis, suho sadje ter nekatere druge kmetijske proizvode. Kot je še med drugim povedal Novak, je Evrosadova tržnica pomembna tudi z okoljsko-naravovarstvenega vidika, saj so vsa sodelujoča kmetijska gospodarstva od sedeža njihovega podjetja oddaljena manj kot 30 km, vsa pa so tudi izvajalci ukrepa KOPOP znotraj Programa razvoja podeželja, kar pomeni, da se s pridelavo prilagajajo in blažijo podnebne spremembe ter si z minimalno uporabo fitofarmacevtskih sredstev in umetnih gnojil prizadevajo ohranjati biotsko raznovrstnost, kakovost tal, vode in zraka.

Pridelava sadja v upadu

Direktor družbe Evrosad Boštjan Kozole se je ob tem navezal tudi na letošnje izredno neugodne razmere za pridelovalce sadja, ki so oklestile pridelke za 60 odstotkov. Potem ko si še niso opomogli po lanski pozebi, so bili letos žrtev izredne suše, ko so po zimsko-spomladanskem sušnem obdobju najprej v mesecu maju začeli odpadati plodovi z dreves, tistega, ki je ostalo na drevju, pa so zatem dodatno oklestile sušne razmere in visoke temperature, ki so se nadaljevale vse do oktobra, v katerem pa je bilo drevje izpostavljeno izredni vlagi, saj se je megla zadrževala nad krajino pretežni del dnevov. Iz leta v leto vse bolj nepredvidljive in neugodne vremenske razmere so tudi razlog, da je največji slovenski pridelovalec sadja znižal izvoz sadja iz dveh tretjin proizvodnje na manj kot tretjino in da se vse bolj preusmerja s proizvodnjo in prodajo zelenjave in krompirja na domače tržišče.

Evropska kmetijska politika grobar slovenske pridelave?!

evrosad trznica (17)

Glede na situacijo na trgu bodo tudi v družbi primorani nekoliko zvišati cene v ponudbi

A tako sadjarstvo kot zelenjadarstvo sta ogrožena oziroma se že v nekaj prihodnjih letih utegne pripetiti, da bo določena hrana izginila iz prodajnih ponudb, je povedal Kozole, saj nove smernice evropske kmetijske politike v strategiji Grean Deal predvidevajo drastične ukrepe glede uporabe sredstev za varstvo rastlin in umetnih gnojil. Ta se naj bi do leta 2030 pri pridelavi znižala za 50 odstotkov, na zaščitenih in vodovarstvenih območjih pa naj bi bila njihova uporaba v celoti prepovedana. V kolikor bo prišlo do sprejetja teh smernic, bi bila pridelava sadja in zelenjave v Sloveniji drastično znižana, posledično pa bi se hrana znatno podražila. Zato so že naslovili poziv k ukrepanju tako na pristojno ministrstvo in ostale inštitucije kot tudi na slovenske poslance v Evropskem parlamentu, naj ti pri sprejemanju ukrepov podprejo zmerno pot, sicer bo Slovenija skoraj v celoti postala odvisna od uvoza hrane dvomljive kakovosti. A Kozole zaenkrat ostaja optimističen in z vizijo razvoja, ki vključuje širitev obdelovalnih površin, povečanje proizvodnje zelenjave in krompirja, deleža oskrbe z lokalnimi proizvodi šol in drugih zavodov, razširitev ponudbe z domačimi prehrambenimi izdelki na Evrosadovi tržnici ipd.

B. M.
« Nazaj na seznam
»