Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

NEK: med remontom obsežna varnostna nadgradnja

Objavljeno: Petek, 22.12.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
stanislav rozman in hrvoje perharic_NEK (1)

Hrvoje Perharić in Stanislav Rožman

Oktobra je minilo 36 let, odkar je nuklearna oddala v omrežje prve proizvedene kilovatne ure električne energije. Vse od tedaj obratuje na vrbinski ravnici stabilno, varno in poslovno uspešno, Njen vpliv na živelj in okolje je tisočkrat manjši od sevanja iz naravnega okolja, njena obratovalna varnost, kar so letos potrdili tudi strokovnjaki iz Mednarodne agencije za atomsko varnost ob tritedenskem vrednotenju delovnih procesov in varnosti, je na zelo visokem nivoju.

Spričo tega, kakor tudi z vidika proizvodnih in posledično poslovnih rezultatov, sta tako predsednik kot član uprave NEK, Stanislav Rožman in Hrvoje Perharić, na tradicionalnem prednovoletnem srečanju s predstavniki medijskih hiš izrazila zadovoljstvo. Nuklearna bo do konca leta presegla načrtovano proizvodnjo in v elektroenergetsko omrežje oddala 5,9 milijarde kilovatnih ur električne energije, 29. gorivni ciklus pa bo zaključen aprila prihodnje leto z načrtovano zaustavitvijo in izvedbo remonta, ko bo obsegal tudi tudi vrsto posodobitev v sklopu izvedbe 2. faze nadgradnje varnosti. Kot je dejal Stanislav Rožman, nanje priprave potekajo že skozi celo letošnje leto, med načrtovanimi modifikacijami pa je izpostavil izgradnjo pomožne komandne sobe, ki bo zagotovila varno zaustavitev elektrarne v primeru, v kolikor ob potencialno izrednem dogodku glavna komandna soba ne bi bila razpoložljiva; posodobitev sistema za tesnjenje turbine in zamenjavo vzbujalnika glavnega električnega generatorja idr. Zaradi velikega obsega del, načrtovanih v drugi fazi varnostnih posodobitev, bodo v nasprotju z dosedanjo prakso, ko remonte izvajajo okvirno na leto in pol, nuklearko v ta namen zaustavili tudi v letu 2019.

Sicer je program varnostne nadgradnje, ki se naj bi predvidoma z izvedbo 3. faze zaključil leta 2021, posledica dodatnega dviga varnostnih zahtev oziroma zagotovitve dodatne odpornosti elektrarne na sicer pri nas nične oziroma malo verjetne vplive okolja, kot so ti botrovali razsežnostim jedrske nesreče na Japonskem v letu 2011. Sicer pa je Rožam med drugim še izpostavil, da zaključujejo tudi z izgradnjo objekta za manipulativno in merilno opremo ter skladiščenje nizko- in srednje radioaktivnih odpadkov, ki bo premostil potrebe po razpoložljivih prostorih za ta namen do izgradnje trajnega odlagališča NSRAO v neposredni bližini.

B. M.

 
« Nazaj na seznam