Časopis za pokrajino Posavje
4.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

NEK »na moč« v leto 2020

Objavljeno: Petek, 20.12.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
nek rozman (5)

Saša Medaković in Stanislav Rožman

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman in v letošnjem letu s strani HEP-a imenovan za člana uprave Saša Medaković (nasledil dolgoletnega člana Hrvoja Perharića, ki se je upokojil) sta včeraj predstavila obratovalne in poslovne rezultate na letnem nivoju. Vsi doseženi so več kot uspešni in jih navdajajo z zadovoljstvom, ali kot je dejal Rožman: "So ti rezultat predvsem izjemne motiviranosti celotnega kolektiva."

Leto je bilo zaznamovano z visoko stabilnostjo obratovanja, ki se je rezultirala v preseženem načrtovanem planu proizvodnje, do konca leta naj bi namreč dosegli 5,43 milijarde kilovatnih ur proizvedene električne energije. Prvič po uvedbi 18-mesečnega gorivnega ciklusa je bila tudi dolžina izvedbe letošnjega remonta najkrajša oziroma rekordno kratka, saj so ga ob menjavi goriva, preventivnih vzdrževalnih pregledih in preverjanjih opreme ter desetih večjih posodobitvah uspeli izvesti v zgolj 28 dneh. V letošnjem letu so bili podvrženi tudi mednarodnemu pregledu in presoji s strani Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn (WANO), ki so NEK ponovno uvrstili v najvišji razred oz. med deset najzanesljivejših jedrskih elektrarn v Evropi. Obratovalna tveganja so izredno nizka, je še dejal Rožman, jedrska sredica se ohranja v izredno dobrem stanju skozi cel obratovalni ciklus, beležijo nično puščanje, kakor je tudi na izredno visokem nivoju zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu, saj so vse profesionalno prejete doze daleč izpod upravnih omejitev.

nek rozman (1)
Realiziranih imajo že prek 60 odstotkov projektov iz naslova Programa nadgradnje varnosti. Ž e med remontom so zagotovili polno funkcionalnost pomožne komandne sobe kot alternativne lokacije za upravljanje elektrarne, v skladu z načrti poteka gradnja posebej utrjene varnostne zgradbe, v kateri bodo nameščeni rezervoarji hladilne vode in dodatni varnosti sistemi za vbrizgavanje vode v reaktorski hladilni sistem ter oba uparjalnika za primer nedelovanja obstoječih sistemov, del tretje izvedbene faze pa predstavlja tudi varnostna nadgradnja začasnega skladiščenja izrabljenega goriva: "Uvedba suhega skladiščenja oz. postopna prestavitev izrabljenih gorivnih elementov iz bazena v odporne, nepropustno zaprte zabojnike, ko za zagotavljanje hlajenja ni potrebne nobene dodatne naprave, sistema ali energenta."

Lastniki so tudi že potrdili poslovne dokumente za leto 2020, kar pomeni, da imajo že zagotovljene finančne vire tako za tekoče poslovanje, obratovanje kot tudi izvedbo investicij.

B. M.
« Nazaj na seznam