Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

NEK že v postopni pripravi na ponovni zagon

Objavljeno: Sreda, 15.11.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
NEK--MatMi-20210708-8427

Foto: Arhiv PO

Nuklearno elektrarno Krško pripravljajo na ponovni zagon, pri čemer se bo do sinhronizacije generatorja z elektroenergetskim omrežjem občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne. Prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje, so sporočili iz NEK.

"Sproščanje pare, ki je slišno tudi v okolici, se pojavlja, ko se elektrarna po izrednem remontu segreva in približuje priključitvi na omrežje ter se opravljajo fizikalni testi reaktorja. Segrevanje je prehod od hladne do vroče zaustavitve, ko so doseženi delovni parametri primarnega kroga. Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno en dan. Ko so parametri doseženi, jih vzdržujemo tako, da se zagotavlja ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. Ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, se toplotna energija odvaja s pomočjo izpusta pare preko razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih," so še pojasnili v družbi.

Spomnimo, da so NEK zaradi zaznanega puščanja iz cevovoda v primernem sistemu znotraj zadrževalnega hrama izključili iz elektroomrežja 5. oktobra. Po odstranitvi 121 gorivnih elementov so zamenjali cevovod in vrnili gorivne elemente iz bazena za izrabljeno gorivo v reaktorsko posodo. Istočasno z zamenjavo cevovoda so izvedli tudi nekaj drugih remontnih del, ki so bila sicer za izvedbo predvidena ob rednem načrtovanem remontu prihodnje leto. Sicer je bila zaradi navedene okvare nuklearna v "mirovanju" najdaljše obdobje v 40 letih obratovanja, bo pa predvidoma zaradi že izvedenih posameznih del krajši remont.

B. M., vir: NEK
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik