Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nino Žičkar, Mint Sports: S ciljem in vizijo lahko uspeš kjerkoli

Objavljeno: Ponedeljek, 02.10.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Nino Žičkar, Mint Sports (13)

Nino Žičkar s svojim proizvodom – smučarskimi očali

Pod eno od letošnjih nagrajenih inovacij s strani Gospodarske zbornice Slovenije se je podpisal tudi 33-letni Nino Žičkar z Velikega Kamna, čigar podjetje Mint Sports se je že dodobra uveljavilo na slovenskem trgu. Marsikateri športnik namreč že uporablja njegova smučarska ali kolesarska očala, kmalu bodo na voljo tudi čelade.

Hobi je postal njegova služba

Mladi podjetnik Nino Žičkar je že celo življenje vpet v alpsko smučanje, najprej ga je treniral, nato se je na Fakulteti za šport usmeril v alpsko smučanje. Po zaključenem študiju je šel najprej na delo v Avstrijo, saj se mu je ponudila priložnost, da je bil tam učitelj in trener smučanja. Nato ga je leta 2013 pot zanesla v Avstralijo, kasneje še v Francijo, kjer je prav tako učil in treniral smučanje. Na Smučarski zvezi Slovenije je bil v tem času tudi demonstrator in imel tečaje za učitelje smučanja. Vse te reference so mu odprle vrata v smučarski svet. »Na snegu sem bil tudi po 200 dni na leto,« dodaja.
Nino Žičkar, Mint Sports (10)

Med sestavljanjem smučarskih očal ...

V Avstraliji je prišel do določenih poznanstev in uspelo se mu je dogovoriti, da je postal distributer ene od njihovih znamk za Slovenijo. »Že od nekdaj sem imel podjetniško žilico, želel sem imeti nekaj svojega, zato sem se odločil, da bi rad tudi naredil nekaj svojega,« razlaga Nino. Od prve ideje v letu 2015 do prvega lastnega proizvoda je minilo približno pet let. »Vse svoje prihranke sem vložil v podjetje, razvoj produkta in da se je lahko kupila prva zaloga robe. In tako se je začela moja podjetniška zgodba. Hobi je pravzaprav postal moja služba,« pojasnjuje. A ravno ko je Nino začel z vso vnemo oblikovati smučarska očala, je prišla pandemija, ki je povzročila, da so bila smučarska središča zaprta in posledično je prodaja očal v tem obdobju zelo padla. Kljub temu mu je uspelo prebroditi tudi to obdobje, in ko se je situacija spet sprostila, se je za Nina začelo dogajati na polno, od promocij na smučiščih, spletnega oglaševanja, vzpostavitve stikov s trgovinami itd. V nekaj letih se je znamka Mint Sports zelo dobro ’prijela’ v Sloveniji, saj so po njegovem ljudje zelo zadovoljni, kupci se vračajo, reklama gre od ust do ust, tudi sam je že večkrat srečal koga z njegovim proizvodom in ravno to zanj pomeni še toliko večje zadovoljstvo.
Nino Žičkar, Mint Sports (7)

... in pripravo embalaže za pakiranje izdelka

»Počasi gledam tudi že proti tujini,« dodaja. Zaenkrat proizvaja smučarska (dva modela) in kolesarska očala (en model), še pred zimsko sezono bodo na trg prišle tudi čelade. Nino očala oblikuje, nato jih pošlje v izdelavo – stekla izdelujejo v Italiji, okvirje na Tajvanu in Kitajskem, trakove prav tako na Kitajskem, embalažo pa pri nas. Nato pride po kosih spet nazaj do Nina, ki izdelek sestavi in ga zapakira v embalažo. »Moja dolgoročna želja je, da bi izdelek v celoti nastal v Sloveniji,« ob tem dodaja.

Zelo zadovoljen s podjetniškim inkubatorjem
Kraftart-MBP-9247_MINT_1

Na nacionalni podelitvi priznanj najboljšim inovatorjem (foto: Kraftart)


Njegove proizvode uporabljajo tako rekreativni kot tudi profesionalni oz. vrhunski športniki, kot npr. paraolimpijec Jernej Slivnik, gorski tekač Luka Kovačič, nekateri mladi slovenski smučarji, ena od estonskih biatlonk itd. Očala znamke Mint Sports ponujajo specializirane športne trgovine v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kranjski Gori. Nagrajena inovacija so smučarska očala MINT New Cortina Photo+, ki so prva fotokromatska smučarska očala, sestavljena v Sloveniji, steklo pa omogoča samodejno uravnavo zatemnitve glede na količino UV-žarkov, ki jim je izpostavljeno. Za to inovacijo je Nino na regijski podelitvi prejel zlato priznanje, pred dobrim tednom pa na državni na Brdu pri Kranju še srebrno. Ena od inovacij je tudi dioptrija, vgrajena v steklo športnih sončnih očal, ki je iz enega kosa, ob tem razkriva sogovornik. Nino je v Podjetniški inkubator Krško, kjer ima svoje prostore, prišel avgusta 2021, pred tem je bila njegov delovni prostor domača garaža, stara soba pa je bila skladišče. »Preselitev v podjetniški inkubator je bila ena najboljših potez, kar sem jih naredil do zdaj. Že od vsega začetka, odkar sem tukaj, imam tako vsebinsko podporo kot urejeno delovno okolje, si želi podjetnik še česa več? Vsak dan komaj čakam, da pridem v službo,« priznava Nino, ki kot pozitivno stvar pri tem vidi tudi vpetost v start up okolje, boljši vpogled v razpise, da nima velikih stroškov z najemom prostora itd. Omeni tudi, da mu pri delu največ pomagata oče in dekle.
10372868_777457508957198_6742536761334651776_o

Bil je tudi del ekipe demonstratorjev smučanja pri Smučarski zvezi Slovenije (foto: osebni arhiv).


»Če imaš točno določen cilj, kaj želiš, in vizijo ter delaš za to, lahko uspeš kjerkoli, tudi če na začetku nimaš dovolj financ. Pomembno je, da ne odnehaš,« meni Nino, ki govori na podlagi lastnih izkušenj. »Nisem vedel, v kaj se podajam, vendar me je toliko sredstev, časa in truda, ki sem jih vložil v to, motiviralo, da sem šel do konca. Zdaj je že veliko lažje kot na začetku, čeprav je konkurenca ogromna,« razlaga in dodaja, da ne želi tekmovati z njo, ampak v prvi vrsti izboljšati svoj proizvod in še naprej peljati svojo podjetniško zgodbo.Rok Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 28. septembra 2023.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»