Časopis za pokrajino Posavje
6.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nove vključitve v program Podjetno v svet podjetništva

Objavljeno: Torek, 13.12.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podjetno v svet podjetnistva_raz_rra_razpis 2016-17 (3)

Robi Špiler in Klara Kranjec kot nekdanja udeleženca PVSP že uspešno udejanjata in nadgrajujeta svoji podjetniški ideji.

7. decembra je Regionalna razvojna agencija Posavje (RRA) v krškem Kulturnem domu pripravila srečanje udeležencev programa Podjetno v svet podjetništva (PVSP). Do sedaj je RRA Posavje v navedeni program vključila skupno že 90 udeležencev, tokrat pa so predstavili razpis za program, ki se bo za deset udeležencev začel v Radečah izvajati z letom 2017.

Razpis je sicer že zaključen, v teh dneh pa bodo na RRA naredili izbor podjetniške ideje prijaviteljev, ki bodo v nadaljevanju vključeni štiri mesece v program, preko katerega bodo razvijali svojo podjetniško idejo. Tako kot prejšnji udeleženci v programu bodo v času štirimesečnega razvoja svoje podjetniške ideje zaposleni na agenciji, ki bo zanje organizirala tudi različna predavanja na temo podjetništva, od poklicnega bontona trženja do gospodarskega prava, skratka znanja, na podlagi katerih bodo lahko začeli graditi svojo podjetniško pot, naj si bodi ta samostojna ali preko zaposlitve v drugih delovnih organizacijah.

podjetno v svet podjetnistva_raz_rra_razpis 2016-17 (1)

Vodja projekta Nataša Šterban Bezjak

Kot je povedala Nataša Šterban Bezjak, vodja programa PVSP pri RRA, je bilo v Sloveniji v operacijo Podjetno v svet podjetništva vključenih do sedaj skupno 627 brezposelnih oseb, od tega 51 v Posavju, ki so izoblikovale 147 poslovnih idej od skupno 3000 na slovenskem nivoju. Rezultat posavskega PVSP je do sedaj 34 novih zaposlitev ali samozaposlitev ter 13 novoustanovljenih podjetij, kar na RRA ocenjujejo kot ugoden rezultat: »Pri tem je potrebno posebej izpostaviti, da je bil prvotni projekt namenjen mladim brezposelnim osebam do 35. leta starosti, ki so že pridobili višjo ali visoko izobrazbo, medtem ko je ta normativ drugačen pri izvajanju na problemskem območju, kamor poleg občin Trbovlje in Hrastnik sodi tudi občina Radeče , saj se lahko tu ne glede na starost ali raven izobrazbe v program vključijo vse brezposelne osebe s podjetniško idejo.«

Na navedenem srečanju nekdanjih sodelujočih v programu in zainteresiranih za program PSPV Radeče, ki se bo pričel izvajati s prvim mesecem prihodnjega leta, sta dobri praksi predstavila tudi dva udeleženca, ki že uspešno udejanjata svoji podjetniški ideji v praksi, in sicer Robi Špiler, ki je v Rožnem pri Brestanici ustanovil Zavod za kvaliteto življenja Obilje ter Klara Kranjec, ki je v Radečah ustanovila podjetje Maklu. Robi Špiler se je z življenjsko sopotnico osredotočil na ekološko vrtnarjenje in svetovanje v zvezi z njim, urejanje okolice, vegetarijansko in vegansko kuhanje, spletno prodajo izdelkov za ženske, uporabnih daril za delo na vrtu in t. i. švicarskega vrtnega orodja, med katerim je najbolj poznan po nihajni motiki za razbremenitev hrbtenice; sestavljanje mobilnih hišk, delo z ljudmi, vodenje in organizacije, javno nastopanje ipd., medtem ko je Klara Jazbec v podjetju Maklu združila, kot je povedala, strast do šivanja in ustvarjanja. V podjetju izdeluje udobno, moderno in estetsko dovršeno sedežno pohištvo Inspira, to je fotelje, taburete, vzglavnike in blazine, razvija pa tudi že nove produkte. Preko Evropskega sklada za regionalni razvoj je uspela pridobiti sredstva, s katerimi je v mesecu izvedla nakup proizvodne opreme, začetek uspešnega dela in poslovanja pa je že rezultiralo novo zaposlitev v podjetju Maklu.

O pomenu izvajajočega projekta je na srečanju poleg Nataše Šterban Bezjak udeležencem spregovoril tudi direktor RRA Martin Bratanič.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

11.11.2020 | Redakcija

File postrvi z bučnimi semeni