Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Novo tovarno TPV Automotive v Brezini obiskala ministra Počivalšek in Vizjak

Objavljeno: Petek, 24.07.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
tpv_automotive_obisk_ministrov (25)

Ministra Počivalška in Vizjaka ter ostale vodilne predstavnike podjetja TPV Automotive je po novi tovarni popeljal Emir Šoštarec (desno).

V četrtek popoldne sta novo proizvodno halo družbe TPV Automotive, ki se nahaja v IPC Brezina pri Brežicah, obiskala dva ministra, in sicer minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. Oba sta izrazila zadovoljstvo nad videnim, predvsem pa nad tem, da bodo v podjetju z novo pridobitvijo lahko zadostili zahtevnim evropskim pogojem, ki jih prinaša avtomobilska industrija, ter okrepili svojo konkurenčnost tako na domačem kot tudi mednarodnem trgu.

Zaposlenih bo vsaj 50 delavcev, od tega vsaj 20 visoko izobraženih

tpv_automotive_obisk_ministrov (36)

Izjava za medije ob koncu ogleda nove tovarne

Po ogledu novih proizvodnih prostorov so oba ministra in direktor podjetja TPV Automotive dr. Ivan Erenda podali tudi izjave za medije. Po Počivalškovih besedah lahko po manj kot letu dni, ko so se sestali z investitorji iz TPV-ja, z veseljem ugotavljajo, da je investicija skorajda zaključena. Celotna naložba je vredna 49,5 milijona evrov, upravičenih stroškov pri tem je nekaj čez 32 milijonov evrov, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo jo bo podprlo s 6,5 milijona evrov. Investicija je namenjena izgradnji proizvodnih zmogljivosti za velikoserijsko proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja in karoserijo s funkcijo podpore in zaščite električnega pogona za vgradnjo v vozila višjega cenovnega razreda, v tem primeru Volvo in BMW. »Veseli me, da gre za visokotehnološko proizvodnjo in da bo na koncu tukaj zaposlenih vsaj 50 delavcev, od tega vsaj 20 visokokvalificiranih,« je poudaril in obljubil, da se bodo v prihodnje borili, da obdržijo vsako od teh delovnih mest. Izrazil je veselje, da ima podjetje TPV v zelo zahtevni branži že danes nadpovprečno dodano vrednost na ravni države, nekaj manj kot 50 tisoč evrov na zaposlenega, kar je po njegovem občudovanja vredno. Omenil je še, da se Vlada RS zelo trudi, da v času, ko se svet spoprijema s pandemijo koronavirusa, ohrani čim več delovnih mest in da podjetja na novo zaženejo svojo proizvodnjo, tudi pomembno investicijsko naravnano. Verjame, da bodo investicije kot take pomembno prispevale, da bodo lahko prihodnje leto letošnji deficit, ki ga ocenjujejo na približno 7 % v primerjavi z lanskim letom, v največji meri tudi nadomestili.
tpv_automotive_obisk_ministrov (5)

»Koronapozdrav« obeh ministrov ob prihodu

»Treba je vedeti, da se vse te nove investicije delajo predvsem zato, da se ustvarja neka nova vrednost, in v primeru TPV-ja verjamem, da bodo v tem podjetju še naprej sledili trendom, ki so znotraj avtomobilske industrije zahtevni, in ni me strah, da se takšna podjetja ne bi znala prilagoditi novim zahtevam avtomobilskih proizvajalcev, ker so napredna na vseh področjih in velik poudarek dajejo digitalizaciji,« je še dejal.

Avtomatizirana proizvodnja z več kot 200 roboti

tpv_automotive_obisk_ministrov (40)

Nova tovarna TPV Automotive v IPC Brezina

Okoljski minister Vizjak, ki je vesel, da je v njegovi rojstni občini zrasla nova visokotehnološka tovarna, je izpostavil, da je nova pridobitev tudi plod dobrega sodelovanja med vodilnimi v podjetju TPV in Občino Brežice, »ki je bila maksimalno fleksibilna pri umeščanju tako zahtevnega objekta v prostor«. Po njegovih besedah je to dokaz, da smo tudi v Sloveniji sposobni učinkovito odgovoriti na zahtevne evropske pogoje. Direktor podjetja TPV Automotive d.o.o., ki se je pred kratkim preimenovalo in je vodilni razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji, Erenda je poudaril, da tako nova investicija v IPC Brezina kot tudi proizvodni obrat v Šentlenartu pomenita novo možnost utiranja poti v zahtevni branži avtomobilske industrije. »Tehnologije, ki se bodo pri tem uporabljale, pomenijo začetke nove industrijske dobe, saj sledimo konceptu industrije 4.0 kot tudi digitalizaciji in ostalim sodobnim pristopom, ki so danes pomembni za ohranitev konkurenčnosti na trgu,« je izpostavil. Pojasnil je, da bodo v novozgrajeni hali v IPC Brezina, kjer so zaključena gradbena dela na presernici in sestavljalni liniji, trenutno pa urejajo še okolico, s serijsko proizvodnjo za BMW začeli nekje v drugi polovici leta 2021, medtem ko bodo na lokaciji v Šentlenartu, kjer je že obnovljen objekt in postavljeni novi stroji, komponente iz aluminija, ki se bodo uporabljale v novih električnih vozilih znamke Volvo, začeli proizvajati že takoj po kolektivnih dopustih, predvidoma v avgustu. Kot je še navedel, sta v presernici že montirani dve novi preši, v sosednjem objektu, namenjenem sestavi, pa postavljajo povsem avtomatizirano in računalniško vodeno montažno linijo s pomočjo 220 robotov in 20 strojev za obdelavo. V novi proizvodni hali bodo imeli tudi visokotehnološke skenirne sisteme, brezstično kontrolo geometrije, sestavljeno iz približno 50 kamer. »Gre za povsem nove pristope, ki so nas pripeljali do tega, da smo ta posel sploh pridobili,« je še pristavil za konec.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam