Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob svetovnem dnevu turizma: v ZPTM Brežice utrjujejo trajnostne rešitve

Objavljeno: Sreda, 27.09.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (55)

Župan Ivan Molan, direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar, Nataša Hočevar (STO), Katja Sreš (Ekologi brez meja) in Nejc Pozvek s Fakultete za turizem

Ob današnjem svetovnem dnevu turizma so v torek na Banovi domačiji v Artičah pripravili novinarsko konferenco in spremljevalne aktivnosti. V Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice so pridobitev naziva Slovenia Green Destination Platinum ’kronali’ na dva načina – s kolektivno blagovno znamko in okoljsko odgovornostjo.

Letošnji julij je bil rekorden

Z zdaj že tradicionalno novinarsko konferenco po besedah direktorice ZPTM Brežice Katje Čanžar »počastimo praznik te izjemno pomembne panoge, ki v naši občini skupaj z gostinstvom zaposluje v bistvu vsakega desetega občana«. Dodala je, da letošnji svetovni dan turizma poteka pod geslom Turizem in zelene naložbe, svetovna turistična organizacija poudarja potrebo po več in bolje usmerjenih naložbah za ljudi, planet in blaginjo, kajti zdaj je čas za nove in inovativne rešitve, ne le za tradicionalne naložbe, ki spodbujajo in podpirajo gospodarsko rast in produktivnost. Kot je povedala Čanžar, se jim je v letu 2023 v Brežicah vse ’poklopilo’ in se jim obrestuje preteklo leto, saj je zaživelo oz. je v izgradnji kar nekaj večjih projektov, dolgoletnih želja, eden od teh je zagotovo tudi oživitev posestva Banove domačije, pa vodovodni stolp, oranje ledine za prireditve z manj odpadki, širitev tradicionalnih dogodkov z dodajanjem športnih vsebin. Dva nova načina dela, ki sovpadata s platinasto destinacijo, sta trajnostne rešitve v turistični industriji – imajo že 14 ponudnikov, ki so se pridružili standardu odličnosti na področju okoljske odgovornosti – in lansiranje kolektivne blagovne znamke Brežice Izbrano, v katero je že priključenih 26 ponudnikov z več kot 120 izdelki. V povezavi z okoljsko odgovornostjo je tudi pridobitev certifikata Zero Waste prireditve za Mestno promenado Brežice 2023, ki je bila tudi najdaljša certificirana prireditev v slovenskem prostoru.
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (23)

Novinarska konferenca je potekala pred Banovo domačijo.

Ob tej priložnosti je plaketo ob pridobitvi tega naziva direktorici ZPTM Brežice podelila Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Čanžar je še omenila, da glede števila turističnih nočitev – od januarja do konca avgusta so imeli 482 tisoč nočitev – v letošnjem letu zaostajajo približno 7 % za turistično rekordnim letom 2019, pri čemer pa so imeli rekorden mesec julij, na višku turistične sezone, ko je bilo kar 12 % več nočitev kot pred štirimi leti. »Avgust je bil slabši zaradi poplav, ki so prizadele Slovenijo in na nek način odgnale tujce oz. poskrbele za odpoved potovanj. Lanski junij je bil še zadnji mesec, ko smo lahko porabili turistične bone in ravno v Brežicah smo bili v tem mesecu na četrtem mestu po količini porabljenih bonov,« je še navedla.

Turizem vpliva tudi na druge gospodarske panoge
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (32)

Katja Sreš in Katja Čanžar s plaketo ob prejetem nazivu Zero Waste prireditve


Čanžar je še navedla, da turizem v Brežicah ni le zaposlovalec in kreator družabnega življenja, ampak pridobiva vse večji pomen pri preoblikovanju kmetijskih in obrtniških dejavnosti ter pomaga pri samozaposlovanju. »V ZPTM Brežice spodbujamo vse manjše ponudnike k preoblikovanju oz. dvigu ponudbe, da bi bila le-ta prilagojena tudi turistom, trudimo se, da omogočamo prodajo lokalnih izdelkov in pridelkov na vseh dogodkih, kjer smo organizatorji oz. soorganizatorji in poslovne priložnosti dobijo tudi ponudniki hrane in pijače,« je pojasnila. Želijo, da dajo v prihodnosti še večji poudarek turizma za brežiško gospodarstvo in nujnost prilagajanja spreminjajočim se razmeram. Po njenem bo treba v prihodnosti zagotoviti dovolj velike količine in predvsem vključenost certificiranih izdelkov in pridelkov v različne vrste ponudbe, zlasti na področju gostinstva in turizma. Kot je še omenila, je eno najpomembnejših področij njihovega dela tudi informiranje. V letošnjem letu so do zdaj informirali 5500 turistov in vsako informiranje vnesli v sistem, tako da točno vedo, kaj so iskali. Toliko turistov so torej usmerili na želeno ponudbo. Nadejajo se, da bodo v samem središču turističnega dogajanja brežiške občine vzpostavili še privlačnejše prostore in nadaljevali s trženjem oblikovanih paketov. Čanžar je tudi dejala, da bodo tradicionalni dogodki, kjer bodo nastopali kot organizator oz. soorganizator, od zdaj naprej z manj odpadki. Med poletjem so izvedli 380 anket, na podlagi katerih so izvedeli, da mora iti njihovo delo v smeri krepitve ponudbe, po eni strani, da sami promovirajo in čim bolj tržijo naravno in kulturno dediščino, po drugi strani pa, da so dober sogovornik privatnemu sektorju in skušajo spodbuditi k novim investicijam v občini, nadalje morajo dati poudarek tudi na paketiranju in promociji ’outdoor’ aktivnosti ter razvoju trajnostne mobilnosti (javni, morda turistični prevoz).
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (39)

Jure Tomič je pripravil svoje zmagovalne testenine.


V zadnjih letih za več kot 20 milijonov evrov investicij na področju turizma

Župan Ivan Molan je dejal, da so v bistvu vse investicije v zadnjih letih povezane s turizmom, naj gre za kulturno dediščino, športno infrastrukturo ali pa drugo infrastrukturo, povezano s turizmom. »V zadnjih treh letih smo takšnih investicij našteli za več kot 20 milijonov, od kolesarskih stez, športnih objektov do treh zaščitenih mostov, vodovodnega stolpa, gradu,« je dodal. Poudaril je tudi pomen delovanja ZPTM Brežice pa tudi dejavnost številnih društev, tako kulturnih kot tudi športnih in turističnih, ki se povezujejo in ponudbo dopolnjujejo. Omenil je še začetek investicije v razgledno ploščad na Sv. Vidu, za katero so pridobili tudi še nekaj dodatnih sredstev, in po njegovem mora biti to vodilo za naprej. »Želimo in tudi pričakujemo, da bodo temu sledili zasebni podjetniki, ki se ukvarjajo s turizmom, in se še bolj povezovali v skupno trženje, kar je po mojem mnenju edina prava pot za prihodnost,« je še dejal.
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (37)

Miha Istenič je ponudil njihovo penino.


Nova strategija turizma že pripravljena

Nejc Pozvek s Fakultete za turizem v Brežicah je predstavil novo Strategijo razvoja turizma v občini Brežice do leta 2030, ki so jo na fakulteti sicer pripravili že drugič. Poudaril je, da je ključen izziv povezanost, pri čemer izhajajo iz tega, da imajo izjemen potencial na destinaciji. »Imamo milijon obiskovalcev že tukaj, kar nekaj trga v bližnji okolici, tranzitni promet, ki ga slabo ustavljamo … Kako vse to povezati na način, ki bi doprinesel razvoju naše skupnosti?« je dejal in dodal, da strategija na prvo mesto postavlja kakovost bivanja, življenja v domačem okolju »in turizem je lahko vzvod, ki nam bo pomagal do tega«. Izpostavil je zelene naložbe in pri tem bo največji izziv, kako povezati mesto pa tudi manjše podeželske ponudnike z največjimi ponudniki. »Te stvari smo si zamislili skozi turistične premostitve ovir, programsko ureditev mesta, njegovega zelenega zaledja in povezave z največjo ponudbo, ki jo imamo,« je pojasnil. Poseben poudarek so v strategiji dali tudi spodbudam za nadgradnjo kakovosti (ukrepi na področju spodbud kmetijstvu, dopolnilnim dejavnostim, podjetništvu), posebej so izpostavili turistični inkubator, ki bi pomagal pri gradnji visokokakovostnih produktov, ki jih je treba tudi spraviti na trg. »Da se bomo dobro tržno postavili, vsekakor potrebujemo ustrezno infrastrukturo – kakovostne TIC-e, gradnjo turističnih produktov, znanje in usposobljenost ter organiziranost,« je še dejal Pozvek in hkrati opozoril na to, da se bo lahko še zgodilo, da bo turizem soočen s kakšno krizo, ne nazadnje pa že zdaj izrazito grožnjo destinaciji predstavljajo podnebne spremembe, na kar bodo morali biti v prihodnje pripravljeni.
zptm-brezice-banova-domacija-novinarska-konferenca (52)

Po besedah vodje razvoja pri Slovenski turistični organizaciji Nataše Hočevar Brežice z okolico pri STO vidijo kot zelo perspektivne in so po njihovih ugotovitvah v zadnjih letih naredile velik napredek, destinacija Čatež in Brežice pa se uvršča med pet najbolj trajnostnih destinacij v Sloveniji. »S srebrnega znaka ste prešli na platinasti, kar predstavlja izjemno velik dosežek in hkrati veliko obveznost do gosta, ki prihaja k vam,« je še povedala.

Obiskovalec Mestne promenade Brežice 'pridelal' zgolj 40 gramov odpadkov

Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja je prireditev Mestna promenada Brežice 2023 uradno razglasila za »Zero Waste« prireditev, pri tem pa izpostavila: »Lahko pohvalim izredno dobro sodelovanje z vašimi organizacijami oz. zavodi in podjetji. Mestna promenada je prejela naziv Zero Waste, saj vam je uspelo zbrati več kot 90 % ločenih odpadkov, natančneje 97,4 %. V 14 dneh je bilo zbranih 485 kg odpadkov oz. na obiskovalca zgolj 40 g. Statistika sicer kaže, da se na tovrstnih prireditvah v povprečju ustvari do 1,5 kg na dan prireditve.«

Pogostitev sta tokrat pripravila ambasadorja destinacije Jure Tomič iz Ošterije Debeluh z zmagovalnimi testeninami in Miha Istenič iz Vinske kleti Istenič s penino. Pred novinarsko konferenco je Pozvek turističnim ponudnikom in ostalim, ki so povezani s turizmom, predstavil novo strategijo turizma, dogajanje na Banovi domačiji pa se je zaključilo z izobraževanjem Ekologov brez meja »Turizem brez plastike za enkratno uporabo in kako omejiti količine zavržene hrane?«.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

30.12.2021 | Redakcija

Iskanje skritega zaklada

04.10.2021 | Oglas

O ribah skozi otroške oči