Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob vse večjih količinah odpadne embalaže je ločevanje odpadkov nujno

Objavljeno: Četrtek, 25.01.2018    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
embalaza1
Evropska komisija
je v teh dneh sprejela prvo strategijo za plastiko v krožnem gospodarstvu, ki naj bi spremenila način izdelave, uporabe in recikliranja plastičnih izdelkov v Evropski uniji. Usmeritvam krožnega gospodarstva že več let sledi tudi družba Kostak, ki pri gospodinjstvih v Krškem in okolici namešča dodatne posode za odvoz embalaže iz gospodinjstev.

Izdelava, poraba in predelava plastičnih izdelkov potrebuje posebno pozornost, saj gre za predmete, ki jih dandanes vsakodnevno in množično uporabljamo po vsem svetu. Evropska komisija je zato sprejela strategijo za plastiko, ki predvideva večje količine ločeno zbrane plastične embalaže, boljši dizajn plastičnih izdelkov, večje količine ločeno zbrane plastične embalaže in boljšo kakovost materialov iz reciklirane plastike.
loceno zbiranje
Strategija naj bi pripomogla k varovanju okolja, zmanjšala onesnaževanje morja, zniževala toplogredne učinke ter zmanjševala odvisnost od fosilnih goriv. Na drugi strani pa strategija podpira trajnostne in varne potrošne in proizvodne vzorce na področju ravnanje s plastiko.
 
V družbi Kostak si že več kot desetletje prizadevajo za zmanjševanje količin odloženih odpadkov. Pri tem je ključno vodilo ločeno zbiranje, ki namesto odlaganja omogoča predelavo oziroma reciklažo. Embalaža med odpadki prevladuje, saj vsak prebivalec v povprečju odloži kar 157 kg odpadne embalaže letno, največ pa je ravno plastike.    

embalaza2
Do zdaj je na območju občin Krško in Kostanjevice na Krki nameščenih že več kot 1800 individualnih posod za embalažo, postopoma pa jih bodo namestili še dodatnih 400 na območju Narpla, Veniš, Velike vasi, Gorenje vasi, Drnovega in Velikega Podloga. Individualne posode za embalažo v gospodinjstvih bodo še olajšale ločevanje odpadkov, sicer pa je v občinah Krško in Kostanjevica na Krki občanom na voljo več kot 300 ekoloških otokov.

Vir: Kostak d. d.
 
« Nazaj na seznam