Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Občina Brežice namenila 140 tisoč evrov neposrednih spodbud podjetništvu

Objavljeno: Četrtek, 16.11.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
DSC_9326

Podjetniki in podjetnice so prejeli pogodbe za sofinanciranje spodbud v podjetništvu.

V sredo, 15. novembra, so se v prostorih Mladinskega centra Brežice zbrali podjetnice in podjetniki na javni predstavitvi rezultatov razpisa za pospeševanje razvoja podjetništva v občini v 2023. Župan Občine Brežice Ivan Molan je uspešnim prijaviteljem izročil podpisane pogodbe o sofinanciranju treh različnih namenov - sofinanciranje začetnih naložb, predstavitev na sejmih z novimi inovativnimi produkti in storitvami ter najemnin v starem mestnem jedru. Na razpisu je bilo uspešnih 51 popolnih vlog (vseh prejetih je bilo 54). Povprečna višina sofinanciranja upravičenih stroškov podjetnikov je znašala dobrih 13,4 %.

Pri namenu sofinanciranje začetnih naložb je bil najvišji znesek dodeljene pomoči 5.368 evrov. Skupna vrednost prijavljenih investicij je znašala 2,3 milijona evrov (z DDV). Upravičenih stroškov je bilo za dober milijon evrov. Podatke o rezultatih razpisa je predstavil namestnik vodje Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Roman Matjašič.
Župan s podjetniki 2

Župan s podjetniki iz občine Brežice


Občina Brežice se zaveda, da je gospodarstvo oz. da so podjetniki eden od pomembnih stebrov razvoja in ohranjanja stabilnosti v občini, zato s svojim delovanjem in ukrepi ustvarja spodbudno okolje za razvoj podjetništva. Kot je dejal župan (izjava), občina skrbi predvsem za prostorske pogoje, občinski prostorski načrt in poslovne cone, ki omogočajo razvoj podjetništva, finančna sredstva pa so še dodatna spodbuda oz. potrditev občine, da ceni delo podjetnikov, ki ustvarjajo delovna mesta in pomembno prispevajo k lokalni skupnosti.
 
Poleg neposrednih finančnih spodbud občina zagotavlja proračunska sredstva za naslednje ukrepe, ki ustvarjajo optimalne pogoje za razvoj podjetništva: širitev Obrtne cone Dobova (šest parcel na vzhodu in 14 na zahodu cone), prostorsko urejanje in sledenje razvojnim pobudam z občinskim prostorskim načrtom ter delovanje Podjetniškega centra, ki deluje v okviru Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. V tem letu pa je občina zagotovila sredstva za subvencijo podjetjem za poračun vodarine za leto 2022 zaradi visokih cen energentov v višini več kot 12.000 evrov.
 
Podjetniški center, ki deluje v okviru Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, izvaja aktivnosti na področju promocije in spodbujanja podjetništva v občini Brežice in regiji Posavje. V tem letu so organizirali zdaj že tradicionalne 13. Dneve podjetniških priložnosti, Karierni sejem s podjetniškimi delavnicami in Podjetniški krog z Matijo Goljarjem. Na ravni regije Posavje skupaj s konzorcijskim partnerjem, Centrom za podjetništvo in turizem Krško, od 1. 1. 2023 izvajajo aktivnosti iz projekta JR Podporno okolje 2023, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javne agencije. Aktivnosti obsegajo promocijo, informiranje in podjetniško mentoriranje. Podjetniški center skrbi za povečanje informiranosti in znanja za reševanje izzivov na podjetniški poti, povečanje zgodnje podjetniške aktivnosti in pomembno prispeva k nastajanju, izboljšanju, rasti in razvoju podjetij.
 
V občini Brežice je razvito podjetništvo na zelo različnih področjih, od drobne obrti, uslužnostnih dejavnosti, turizma, gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, obdelave kovin, energetike in še mnogo drugih. Iz baze podatkov AJPES-a je razvidno, da deluje v občini pet delniških družb, 670 družb z omejeno odgovornostjo in 1.152 samostojnih podjetnikov.
 
Po predstavitvi rezultatov javnega razpisa so podjetniki in podjetnice prejeli pogodbe za sofinanciranje spodbud v podjetništvu, nato je sledilo neformalno druženje. Za kulturni program dogodka so poskrbeli ljudski pevci Kapelski pubje iz Kulturnega društva Kapele, prireditev je povezovala Anja Urek.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam
»