Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Od garažnega podjetja do dobavitelja za BMW

Objavljeno: Torek, 12.03.2024    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_0710

Direktor posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek in nagrajenec GZS Janko Koprivec

Poročali smo že, da je med štirimi letošnjimi prejemniki Nagrad Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki jim pravijo tudi 'gospodarski oskarji', tudi Janko Koprivec, ustanovitelj, lastnik in prokurist podjetja Siliko s sedežem na Vrhniki, ki ima poslovno enoto na Radni v sevniški občini. Danes dopoldne se je predstavil na novinarski konferenci v prostorih GZS Posavske gospodarske zbornice v Krškem.

Direktor posavske zbornice Darko Gorišek je povedal, da je podjetje Siliko konec lanskega leta zaposlovalo 598 delavcev, od tega več kot polovico (348) v poslovni enoti na Radni. Lani so v podjetju obeležili 30-letnico delovanja, sevniška enota, v prostorih nekdanje Jutranjke, pa 20-letnico, sicer pa imajo poslovno enoto tudi v Somborju v Srbiji. 
 
Janko Koprivec, ki je leta 1984 skupaj z ženo odprl s.p. in sta začela proizvodnjo na manj kot 30 m² domače garaže, leta 1993 pa je s.p. preoblikoval v d.o.o., je povedal, da je leta 2003 v iskanju primernih prostorov za širitev proizvodnje kupil prostore bivše Jutranjke na Radni in tam odprl poslovno enoto. »Iz garažnega proizvajalca rezervnih delov, ki v bivši Jugoslaviji niso bili dobavljivi, smo postali razvojni in celo predrazvojni dobavitelj za avtomobilsko industrijo,« je pojasnil in poudaril močno razvojno enoto na Vrhniki. Njihovi produkti – iz gume, plastike in v kombinaciji s kovinami – so vgrajeni v avtomobile vseh ključnih nemških proizvajalcev, največji kupec je BMW, poleg tega pa še Mercedes in vse znamke v skupini VW (Volkswagen, Seat, Audi in Škoda), tudi v avtomobile prestižnih znamk Bentley in Rolls Royce, v sektorju tovornih vozil pa v vozila znamk Scania, Volvo in Mercedes.
DSC_0708

Koprivec z 'gospodarskim oskarjem'

Več kot 20 % njihove proizvodnje predstavljajo izdelki za električne avtomobile, kjer se zelo razvijejo in ravno leto postavljajo linijo šestih strojev za izdelavi tesnil za akumulatorske celice. »Kot v vsej zgodovini podjetja nam tudi zdaj primanjkuje prostora, ves čas iščemo možnost za širitev. Pričakujemo, da bomo našli kakšno rešitev tudi na Radni,« je dejal, saj si že vrsto let prizadevajo za širitev proizvodnje v tamkajšnjem Tariškem dvorcu, ki pa je pod spomeniškim varstvom. Koprivec je sicer od lanskega leta upokojen, a je kot 100-odstotni lastnik še vedno vključen v razvoj podjetja.
 
Ker ni 'lokalcev', zaposlujejo tujce

Glede kadra imajo težave predvsem pri pridobivanju proizvodnih delavcev, zato kljub interesu po zaposlovanju 'lokalcev' zaposlujejo približno tretjino tujcev, na razvojnem delu pa v sodelovanju s fakultetami, zlasti strojnimi in kemijskimi, dobijo ustrezen kader. So tudi soustanovitelji Fakultete za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu ter štipendirajo študente naravoslovnih smeri. »Slovenija je premajhna, da bi lahko s čim drugim kot z znanjem in inovativnostjo parirala ostalim državam in gospodarstvom po svetu,« je prepričan Koprivec. Kljub kaotičnim letom v gospodarstvu so lani poslovali zelo dobro ter realizirali okoli 103 milijonov evrov prometa, 10 milijonov evrov dobička in skoraj 70 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je za proizvodno podjetje zelo veliko. Ker nimajo sedeža v Posavju, njihovi rezultati niso vključeni v regijske, če bi bili, pa bi sevniška enota sodila med največjih in najuspešnejših pet podjetij v regiji. Koprivec poudarja, da je podjetje v vsej svoji zgodovini dobilo zelo malo državnih subvencij in po njegovem mnenju so kriteriji zanje napisani nepravilno oz. je preveč poudarkov na 'mehkih' kriterijih, ne pa na merljivih.


 
P. P.
« Nazaj na seznam
»