Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okusi Posavja pospremljeni z brošuro Okusite Posavje

Objavljeno: Petek, 04.09.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
okusi posavja 2020 (74)

Z leve: Mojca Mavec, Ksenja Kragl in na konferenci sodelujoči Igor Ogris, Kristina Ogorevc Račič, Karin Mimica in Gorazd Skrt

Z otvoritveno konferenco in kulinaričnim večerom so se 2. septembra pričeli letošnji Okusi Posavja, ki so od leta 2017 dalje, ko so bili organizirani kot enodnevni festivalski dogodek, v lanskem letu prerasli v tedensko, letos pa že v mesečno kulinarično in vinsko prireditev.

okusi posavja 2020 (69)

Z leve: urednica brošure Okusite Posavje Ksenja Kragl, fotograf Tomo Jeseničnik, oblikovalec Žare Kerin, tekstopisec Jože Rozman in direktorica CPT Kristina Ogorevc Račič

Na konferenci v Gostilni Kunst v Leskovcu pri Krškem so priznani strokovnjaki iz tujine - Igor Ogris iz organizacijskega odbora že dobro uveljavljene gastronomske prireditve v avstrijskem Celovcu Dnevi Alpsko-Jadranske kuhinje, Karin Mimica, direktorica portala Gastronaut.hr in Vodnika 100 vodečih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica in Gorazd Skrt, direktor agencije Lovely trips za promocijo slovenskega turizma v Italiji ter Kristina Ogorevc Račič iz CPT Krško, ki je glavni organizator Okusov Posavja – predstavili zbranim gostincem, vinarjem, predstavnikom ustanov, ki delajo na področju turizma in drugim dobre prakse iz tujine in spregovorili o pomenu povezovanja vseh deležnikov pri promociji in prepoznavnosti po gastronomiji, ki bi združena s turistično ponudbo v regiji pritegnila tako domače kot tuje goste.

okusi posavja 2020 (75)

Brošura obsega 111 strani

Hkrati je bila na dogodku, ki ga je povezovala Mojca Mavec, predstavljena brošura Okusite Posavje (Taste Posavje). Kot je dejala direktorica CPT Kristina Ogorevc Račič, nas brošura umešča v gastronomski prostor: »S pomočjo te brošure imamo zbrane vse ponudnike v Posavju, od restavracij z moderno kulinariko do turizmov na kmetiji, gostilne s ponudbo klasičnih menijev, hkrati pa so v njej zbrane tudi kmetije oziroma baza surovin, ki so povezani z gostinci.« Pri sami umestitvi gostincev, vinarjev in pridelovalcev v brošuro so se poslužili kriterija, da je bil določen ponudnik do sedaj že prejemnik kulinaričnega in vinskega priznanja, da sprejema turiste in uporablja surovine, pretežno pridelane v lokalnem okolju. V brošuri sicer niso zajeti vsi gostinci in pridelovalci vin in surovin, se pa bodo lahko posamezni ponudniki še vedno umestili vanjo v prihodnjih dopolnjenih izdajah. Kajti tudi v navedenem primeru so posodobili in dopolnili že v letu 2012 izdano brošuro, novi izdaji pa so dali izvrsten vsebinski in estetski pečat priznan pisec o vinu in kulinariki Jože Rozman, oblikovalec Žare Kerin, fotograf Tomo Jeseničnik, fotografije pa so prispevali tudi Dean Dubokovič, Boštjan Colarič in Zoija Hana Kozole. Urednica publikacije, ki je bila izdana v nakladi 3000 izvodov, je bila Ksenja Kragl iz CPT Krško.

Tudi za kulinariko in pijačo na otvoritvenem dogodku Okusov Posavja so poskrbeli posamezni gostinci in pridelovalci, druženje prisotnih pa je popestril prav tako izvrsten glasbeni trio, saksofonist Lovro Ravbar, kitarist Miha Koretič in vokalistka Anja Kramar.

B. M.
« Nazaj na seznam
»