Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Peta mednarodna konferenca EnRe

Objavljeno: Četrtek, 16.06.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
EnRe1
Težnja po izboljšanju energetskih procesov in naprav, vpliv okoljskih dejavnikov in razvoj novih tehnologij za izkoriščanje trajnostnih virov prispevajo k temu, da smo v zadnjem desetletju priča intenzivnemu razvoju energetike. Sedanja generacija se sooča z veliko etično odgovornostjo, da svojim potomcem zapusti svet s čim manjšim vplivom človeka na okolje.

Svetovna in s tem tudi slovenska energetika je že danes pred velikimi izzivi, trenutna situacija v svetu pa prinaša nove, ki bodo še težje obvladljivi. Problem širše razsežnosti je tudi ekologija in tudi tukaj se nam čas izteka. Postavljajo se vprašanja, ki zahtevajo takojšen odziv.
EnRe3

Na konferenci EnRe smo spoznali, da je komunikacija, razprava in izmenjava različnih pogledov na prihodnost med različnimi strokovnjaki in raziskovalci, izjemnega pomena. Konferenca, ki se je odvijala 14. junija v Velenju na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, je bila peta po vrsti in je združila tako nosilce odločitev na lokalni in nacionalni ravni, kot tudi znanstvenike ter strokovnjake iz gospodarstva.

V uvodnem delu so bila predstavljena vabljena predavanja prof. dr. Mihaela Sekavčnika, dekana Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, mag. Aleksandra Mervarja, direktorja Elesa in dr. Younesa Mohammadija, podoktorskega raziskovalca na Tehnični univerzi Lulea na Švedskem. Na okrogli mizi so strokovnjaki z različnih področij delovanja predstavili svoje vidike na temo «Kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?«.

Na konferenci je bilo predstavljenih 53 prispevkov iz 6 držav, z različnih področij energetike ter varovanja okolja, ki bodo v prihodnosti prispevali k novim rešitvam in proizvodom prihajajočih generacij. Prisotnih je bilo več kot sto udeležencev, kar kaže ne samo na smiselnost, ampak tudi nujnost tovrstnih strokovnih druženj, izmenjave mnenj in izkušenj.

Vir: FE Krško
« Nazaj na seznam
»