Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Po zaključenem rednem remontu NEK ponovno v omrežju

Objavljeno: Nedelja, 06.11.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
Iz Nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da je bila elektrarna sinoči,  v soboto, 5.  novembra, ponovno vključena v elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo postopoma zviševali moč elektrarne.

Med rednim remontom, ki se je začel 1. oktobra, so opravili menjavo jedrskega goriva, vsa načrtovana dela preventivnega vzdrževanja in uspešno zaključili naložbe s področja tehnološke nadgradnje. Kakovost opravljenih remontnih del, ki so jih poleg zaposlenih v NEK opravili  delavci več kot 60 podjetij pogodbenih izvajalcev iz lokalnega in mednarodnega okolja, je potrdil tudi nadzor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost in pooblaščenih strokovnih organizacij. Remont je bil s strokovnim in odgovornim delom vseh sodelujočih izveden v načrtovanem obsegu. 
 
Med remontom opravljeni pregledi vseh gorivnih elementov in kontrolnih palic z različnimi metodami so potrdili njihovo brezhibnost. V sredici v novem, tj. 29. gorivnem ciklusu, je prvič uporabljeno jedrsko gorivo s posodobljenimi mehanskimi karakteristikami; gorivo bo odpornejše na poškodbe srajčk zaradi morebitnih tujkov v hladilu in na hidravlične vibracije. V sredico, ki jo tvori 121 gorivnih elementov, je bilo bo vstavljenih 56 svežih elementov. Tudi 15 kontrolnih palic je bilo zamenjanih z novimi.
 
Rezultati obsežnih preverjanj opreme in preventivnih vzdrževalnih del elektro,  strojne in regulacijske opreme so v mejah pričakovanj. Uspešno je bil zaključen 10-letni test tesnosti zadrževalnega hrama, pregled reaktorske posode, pregled sekundarne strani uparjalnikov, remont glavnega električnega generatorja, pregled regulacijskih ventilov turbine, zamenjava izmenjevalnikov hladilnih enot zadrževalnega hrama in zamenjava razsmernikov (inverterjev) za napajanje regulacijskih in zaščitnih tokokrogov.
 
Uspešno so bile zaključene tudi vse načrtovane tehnološke posodobitve, ki so v funkciji podaljšanja obratovalne dobe elektrarne in jih lahko razdelimo v tri sklope. Prvega predstavljajo posodobitve po Programu nadgradnje varnosti: zamenjana je bila parno gnana turbinska črpalka pomožne napajalne vode, izvedena so bila pripravljalna dela za izgradnjo pomožne komandne sobe, ki bo v funkciji po remontu 2018, izdelana so bila priključna mesta na cevovodih, povezanih s primarnim sistemom, ki bodo omogočala dopolnjevanje primarnega sistema s pomočjo dveh novih visokotlačnih mobilnih črpalk. Drugi sklop predstavljajo posodobitve za povečanje zanesljivosti obratovanja: zamenjava glavnega generatorskega stikala, zamenjava napajalnih kablov grelnikov tlačnika, zamenjava hladilnega sistema oklopljenih zbiralk in zamenjava napetostnega regulatorja glavnega generatorja. Tretji sklop predstavljajo posodobitve, ki bodo zagotavljale varnost in zanesljivost obratovanja NEK tudi ob sočasnem obratovanju Hidroelektrarne Brežice, saj je reka Sava vir hlajenja za tretji hladilni krog elektrarne; to so prilagoditve sistema obtočne hladilne vode, jezu na Savi in nadgradnja sistema varnostne oskrbovalne vode. 

Vir: NEK
« Nazaj na seznam