Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podarjeni ribji izdelki razveselili obiskovalce sevniške tržnice

Objavljeno: Ponedeljek, 22.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Riba je IN, Kmecka trznica (13)

Obiskovalke in obiskovalci so se z zanimanjem ustavljali ob stojnici z ribjimi izdelki, ki so jih dobili v dar v lični embalaži.

Projekt Riba je IN se počasi zaključuje in vključeni v projekt (Društvo kmetic Sevnica, Društvo kmetic Brežice, Društvo kmečkih žena Arnika Svibno iz občine Radeče, Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki, KŠTM Sevnica, ribogojsko podjetje Akval d. o. o. z Blance, Občina Krško in Občina Sevnica kot nosilec projekta) so izvedli številne dejavnosti, s katerimi so poudarjali pomen priprave rib kot okusnega in zdravega obroka. Med drugim so izpeljali kulinarične delavnice, predavanja in izobraževanja, organizirali ribje dogodki s promocijo posavske postrvi itd.

V minulem sobotnem dopoldnevu so na sevniški kmečki tržnici med obiskovalke in obiskovalce razdelili novih 100 brezplačnih paketov ribjih izdelkov – filejev rib in namazov v primerni embalaži, ki so ji dodali še zanimive ribje recepte. Podarjenih paketov so se občanke in občani, ki so obiskali tržnico v hladnem sobotnem jutru, v katerem so imele drobne snežinke svoj ples, močno razveselili.

Riba je IN, kmecka trznica (22)

Fileju postrvi in namazu iz dimljene postrvi so bili priloženi tudi trije recepti za pripravo ribe s prilogami.

»Mislim, da je predstavitev ribjih jedi in izdelkov na tržnici dobra ideja, saj lahko obiskovalkam in obiskovalcem predstavimo našo ponudbo ter pomen rib v zdravi prehrani,« pove ob našem obisku tržnice predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut. Predsednica Društva kmečkih žena Arnika Svibno iz radeške občine Marjana Dolinšek omeni: »Ribji izdelki v lični embalaži imajo tudi tri različne recepte, kako pripraviti postrv še na kakšen drugačen način, bolj sodoben, inovativen.«

In kdor je prejel ličen paket z ribjim filejem in namazom dimljene postrvi, je zagotovo z zanimanjem prebral navodila za pripravo fileja postrvi na pesini rižoti s pinjolami ali postrvinih mošnjičkov z mladim sirom na špinačni kremi ali, kako se pripravi pate dimljene postrvi s pistacijo, hrenovimi perlami in kremo viljamovke. »Ljudje si običajno ribe pripravimo na klasičen način, s peko v ponvi ali na žaru, recepti, ki so priloženi paketu z ribjimi izdelki, pa ponujajo nekaj drugačnega, neko novo svežo jed z okusom, ki ga morda v kombinaciji z ribo nismo navajeni,« pove članica brežiškega društva kmečkih žena Lea Babič iz Bukovja na Bizeljskem, kjer živi na domačiji, na kazeri imajo poleg odličnih, doma pridelanih vin, tudi najobsežnejšo in najlepšo zbirko majolik v Sloveniji.

Zajeta slika, Riba je IN, mosnjiček (2)

Postrvini mošnjički z mladim sirom na špinačni kremi

RECEPT ZA POSTRVINE MOŠNJIČKE Z MLADIM SIROM NA ŠPINAČNI KREMI

Sestavine za mošnjičke:
- 100 g brick testa
- 30 g zelenega dela pora
- 200 g grobo nasekljanega postrvjega fileja (razkoščičenega, brez kože)
- 50 g mladega sira
- 20 g sušenega paradižnika
- 0,5 dl sladke smetane za kuhanje
- 30 g mletih praženih pinjol
- 1 beljak
- 1 rumenjak (za mazanje brick testa)
- nasekljan peteršilj
- česen, sol, čili

Sestavine špinačne kreme:
- 400 g mlede špinače
- 100 g masla
- 25 g moke
- 3 dl sladke smetane (dodajamo glede na želeno gostoto kreme)
- muškatni orešček
- sol, poper, česen

Postopek priprave špinačne kreme

Špinačo v slanem kropu blanširamo in šokiramo v hladni vodi, da obdrži lepo nežno zeleno barvo, nato dobro odcedimo. V kozici stopimo maslo in na njem prepražimo nasekljan česen (toliko, da zadiši). Dodamo začimbe in dobro vmešamo moko ter zalijemo s sladko smetano, ki jo lahko poljubno dodajamo glede na želeno gostoto kreme. Z vročo maso prelijemo dobro ožeto špinačo in dobro zmeljemo. Ko je masa zmleta, jo le še poljubno dosolimo in serviram skupaj mošnjički in praženimi pinjolami.

Postopek priprave mošnjička

80 g razkoščičenega fileja postrvi brez kože zmeljemo z beljakom, sladko smetano za kuhanje in začinimo s soljo, da dobimo kremno zmes. V zmes ročno vmešamo 120 g grobo nasekljanega fileja postrvi in dodamo mlad sir, nasekljan česen, sušen paradižnik in začimbe. Poljubno dodamo še nasekljan peteršilj. Maso premešamo, da se okusi povežejo in si jo pripravimo v dresirno vrečko. Testo premažemo z rumenjakom na notranji strani testa in ga z vrečko napolnimo, nato oblikujemo mošnjiček, zavežemo s trakovi balanširanih porovih listov ter odrežemo odvečno testo. Mošnjičke pokapamo z olivnim oljem in pečemo 10 minut pri 170 stopinjah Celzija.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam