Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje Infra predstavilo knjigo o naravovarstvenih ureditvah ob gradnji HE

Objavljeno: Četrtek, 19.12.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
infra_predstavitev_knjige_spodnja_sava (23)

Omizje na predstavitvi knjige so sestavljali Peter Žigante, mag. Vojko Sotošek, mag. Hrvoje Teo Oršanič in moderatorka Jasmina Spahalić.

Podjetje Infra je v sredo povabilo na predstavitev nove knjige z naslovom Spodnja Sava – vzor načrtovanja in urejanja, ki predstavlja preplet preteklosti, sedanjosti in prihodnosti gradnje ob in na Savi, kot so zapisali na vabilu. Avtorjev knjige je več, spremno besedo je napisal direktor Infre mag. Vojko Sotošek, predgovore pa glavni direktor krške projektantske družbe Savaprojekt Peter Žigante, direktor Zavoda RS za varstvo narave mag. Hrvoje Teo Oršanič in projektant Krešimir Kvaternik iz družbe IBE. Vsi našteti so bili prisotni tudi na predstavitvi knjige kot tudi lepo število ostalih udeležencev, od poslanca, županov, občinskih uslužbencev, zaposlenih na Infri do predstavnikov projektantskih, energetskih in drugih podjetij.

infra_predstavitev_knjige_spodnja_sava (17)

V dvorani Hotela Kunst je bilo zbrano lepo število udeležencev, od poslanca, županov, občinskih uslužbencev, zaposlenih na Infri do predstavnikov projektantskih, energetskih in drugih podjetij.

Povezovalka dogodka Jasmina Spahalić, ki je tudi urednica in lektorica omenjene knjige, večino slikovnega gradiva pa je prispeval Branko Brečko, je najprej k besedi povabila Sotoška, ki je povedal, da se je ideja o nastanku knjige porodila ob začetku gradnje infrastrukturnih ureditev HE Brežice (leta 2015). »Ideja je bila, da v obliki tiskanega gradiva predstavimo predvsem naravovarstveni del gradnje HE,« je pojasnil in dodal, da si morajo priznati, da so z gradnjo HE zelo posegli v naravo, vendar ne z namenom, da bi jo uničili, »ampak smo s temi posegi kot investitorji začeli spreminjati strugo reke Save ter naravo na njenem levem in desnem bregu, kar se je dogajalo vseskozi, od začetka gradnje HE Boštanj pred 15 leti«. S to knjigo so želeli predstaviti in opozoriti na ureditve, ki so bile potrebne, da ohranijo naravne danosti tega prostora, je poudaril in dodal, da so želeli pri nastajanju knjige pritegniti čim več avtorjev, da bi nastalo gradivo, ki bo zanimivo tako za vse deležnike pri gradnji HE kot tudi za naše zanamce.

infra_predstavitev_knjige_spodnja_sava (29)

Nova knjiga Spodnja Sava – vzor načrtovanja in urejanja

Eden od pobudnikov za nastanek knjige je bil tudi Žigante, ki je povedal, da do zdaj še nobeno državno infrastrukturno in inženiring podjetje ni naredilo toliko različnih inženirskih in okoljskih posegov, kot jih je Infra pri gradnji HE. »Danes lahko ugotavljamo, da smo se pri HE Brežice, ki je bila končana z največ okoljskimi zahtevami in tudi rešitvami, ki sicer niso vse za kovati v zvezde, poleg tega bo določene rešitve končala narava sama in ne mi, veliko naučili, zato bi bil žalosten, če bi se zadeve ustavile, ker bi potem to znanje zamrlo,« je dejal in dodal, da je za to pridobljeno znanje najbolj zaslužna Infra: »Če ta ne bi imela posluha, bi bila Slovenija še veliko bolj razklana, kot je v tem trenutku, čeprav še vedno obstajajo sistemi 'mi' in 'vi', kar pa ni rešitev.«

Pri nastanku knjige so bile združene različne stroke, tudi Zavod RS za varstvo narave. Njegov direktor Oršanič je priznal, da so sprva še kolebali, ali bi se na povabilo pri sodelovanju v knjigi sploh odzvali, saj je po njegovem treba vedeti, da gre za krepek poseg v okolje, ki človeku prinaša določene ugodnosti, za vrsto življenjskih oblik pa je lahko zelo tragičen. Njihovo odločitev, da se pridružijo, je spodbudila predvsem Žigantejeva misel, da so prišli daleč v sodelovanju in imajo nekaj pokazati ter naj bo knjiga nek dokument časa in prostora, je poudaril Oršanič, ki pravi, da so ne nazadnje te knjige veseli, saj po njegovem predstavlja zastavljeno pot, s katero biotski raznolikosti zagotavljajo čim več možnosti ob izvedenih ukrepih, ki jih zaradi razvoja družbe potrebujemo. »Mogoče je to začetek nekega dobrega okoljskega dialoga in soočanja z vsemi problemi, ki nas čakajo in niso majhni,« je povedal in zaključil z mislijo: »Varstvo narave presega domeno ene institucije, kot je v tem primeru Zavod za varstvo narave. Varstvo narave je dejansko naloga vseh nas, vsaka panoga, lokalna skupnost in politika bo morala nositi svoj del odgovornosti pri soočanju z okoljskimi izzivi.«

K besedi so bili povabljeni tudi že prej omenjeni Kvaternik, prvi direktor družbe HSE mag. Drago Fabijan, Nuša Rožman in Andraž Hribar iz Savaprojekta. V razpravi, ki je sledila, je beseda tekla tudi o tem, ali in zakaj zajezitve na Savi prinašajo pozitivne vplive na okolje, ter o podnebnih spremembah in rešitvah zanje, med katerimi je tudi hidroenergija. Ob koncu se je Sotošek zahvalil vsem svojim 15 sodelavcem na Infri, brez katerih podjetju ne bi uspelo uresničiti vseh infrastrukturnih projektov.

R. R.
« Nazaj na seznam