Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje INO slavnostno obeležilo 60 let svojega delovanja

Objavljeno: Petek, 21.04.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podjetje_ino_brezice_60_let96

Minister Počivalšek, prokurist Kos in direktor Cvetanovski so prerezali trak in s tem simbolično odprli najnovejšo investicijo podjetja INO - upravno-poslovni objekt velikosti 1800 kvadratnih metrov.

V podjetju INO Brežice so v petek slavnostno obeležili 60 let delovanja. Med številnimi povabljenimi gosti iz Slovenije in tujine je bil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je poudaril, da je zanj posebna čast, da je lahko prisoten na slovesnosti podjetja, ki je med najuspešnejšimi v Sloveniji.

podjetje_ino_brezice_60_let62

Tisti, ki so v podjetju INO zaposleni že 30 oz. 20 let, so prejeli priznanja.

Najprej je nekaj sto navzočih v proizvodnih prostorih podjetja v Krški vasi nagovoril prokurist Branko Kos. Med drugim je omenil, da začetki podjetja segajo v leto 1957, ko je takratna politična oblast ustanovila obrat za popravilo kmetijskih strojev v vasi Šentlenart blizu železniške postaje Brežice. Leta 1967 so se preselili v mesto Brežice v staro zgradbo, kjer so bili hlevi za konje. Hleve so delno obnovili in na novi lokaciji so začeli izdelovati prve stroje, in sicer razsipalnike umetnega gnojila in obračalnike za travinje. Podjetje je od leta 1967 do 1989 delovalo pod različnimi imeni: AGROTEHNIKA, TOMOS, PKM in SCT. Leta 1989 so začeli novo razvojno in proizvodno pot blagovne znamke INO. Že prvo leto so razvili novi model mulčerja ter ga prodali v Italijo, Madžarsko in Avstrijo. Pod blagovno znamko INO so bili njihovi cilji usmerjeni v inovativnost, kakovost in podjetnost. »Veliki finančni vložki, kontinuirano financiranje razvoja novih izdelkov, novih trgov so nam omogočili, da smo prodali lastno razvite izdelke že v 51 držav sveta. INO stroji so prisotni v vseh državah članicah Evropske unije, v državah bivše Jugoslavije, Rusiji, Ukrajini, Kitajski, Japonski, Koreji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Argentini, ZDA, Kanadi ter še nekaterih afriških in azijskih državah,« je naštel Kos in še dodal, da danes INO inovativni mulčerji dosegajo srednje in visoke cenovne razrede zaradi inovativnih konstrukcijskih rešitev, ki jih ščitijo tudi s patenti. Poudaril je, da je INO danes zdravo podjetje z odlično boniteto, brez finančnih dolgov, z lastno razvitimi proizvodi, ki jih lahko prodajo v skoraj vsako državo sveta.

podjetje_ino_brezice_60_let69

Zaposleni so prokuristu Kosu pripravili presenečenje.

Za njim je za govorniški pult stopil direktor mag. Aleksandar Cvetanovski, ki je spregovoril o smernicah razvoja podjetja v naslednjih petih letih. »INO je podjetje, ki se zaveda, da brez stalnega razvoja in napredka vseh poslovnih procesov ne more imeti konkurenčnih proizvodov na svetovnem trgu. Iskanje vedno boljših rešitev, prilagajanje proizvodov različnim trgom in željam kupca je vrednota, na kateri podjetje temelji že od samega začetka, in to filozofijo bomo nadaljevali ter negovali tudi vnaprej,« je poudaril in dodal, da želijo proizvodni proces optimalno organizirati, ga računalniško voditi za doseganje visoke produktivnosti in zagotavljanje visoke kakovosti izdelkov proizvodnega programa INO. Po njegovem bo potrebno permanentno investirati v modernizacijo proizvodnje – visoko produktivne robotske celice, ki bodo opravljale različne tehnološke funkcije, in investirati v novo računalniško lakirnico z nanosom praškastih barv. »V prihodnosti bomo morali veliko vlagati tudi v razvoj visoko usposobljenih kadrov na področju razvoja in trženja naših izdelkov po svetu. Zavedamo se, da se uspešno poslovanje doseže z zadovoljstvom lastnikov, vodstva in zaposlenih. Iz tega izhajajo prioritetni splošni cilji podjetja, to je zagotovitev in povečanje zadovoljstva končnega uporabnika našega izdelka, ki je inovativen, kakovosten, varen, zanesljiv in izdelan pravočasno,« je še sklenil.

podjetje_ino_brezice_60_let92

Predstavniki poslovnega partnerja iz Švice so se posavskemu podjetju zahvalili z leseno skulpturo maskote podjetja INO.

Povezovalka slovesnosti Bernarda Žarn je zatem na oder povabila še nekatere druge govornike. Minister Počivalšek je izpostavil, da je kar nekaj razlogov za njegovo veselje, da je lahko na tej prireditvi. »Prvič, podjetje INO je v 60 letih delovanja doživelo številne vzpone in padce ter na koncu s svojim razvojem dokazalo, da je uspešno. Drugič, ker v podjetju ogromno vlagate v raziskave, razvoj, inovacije, kar vas je pripeljalo do tega, da ste uspešni na svojem področju. Tretjič, ste tudi podjetje, ki večino svojih inovacij izvaža v tujino, kar je tudi temelj slovenskega gospodarstva, saj skoraj 80 % izdelkov, ki so narejeni v slovenskih podjetjih, izvozimo v svet. Pomembno je, da ste konkurenčni na svetovnih trgih, slovenski so namreč premajhni in se na njih ne da živeti. In ne nazadnje, ker se v podjetju zelo dobro zavedate, da lahko vse to naredijo dobri, usposobljeni delavci, in verjamem, da boste vaše podjetje še naprej uspešno razvijali in boste uspešni na vseh svetovnih trgih,« je dejal.

Spregovoril je tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek in navedel, da so pri GZS najbolj veseli podjetij, ki so izredno inovativna. »Vaše podjetje to nedvomno je, saj je večkrat nagrajeno na regionalni ali nacionalni ravni za najboljše inovacije, številne nagrade pa si je prislužilo tudi na mednarodnih kmetijskih sejmih. Imate zelo prepoznavno lastno blagovno znamko. Vaši izdelki so vrhunsko konstruirani in dovršeno oblikovani ter jih nenehno izboljšujete. Lahko se pohvalite z zelo eminentnimi kupci, kot je britanski princ Charles, ki je odlična referenca za vaše podjetje,« je povedal in ob tej priložnosti ob jubileju podjetja INO podelil plaketo GZS. Brežiški župan Ivan Molan je vesel, da imamo v tem okolju podjetja, ki so inovativna in imajo lasten razvoj. »Ker sem bil tudi sam 20 let zaposlen v gospodarstvu, predvsem proizvodnem, dobro vem, da časi niso bili vedno najbolj naklonjeni. Veliko podjetij je zaradi tega propadlo, le tisti najsposobnejši, najpogumnejši in najboljši, ki so že takrat imeli svoje vizije, da lahko s svojim delom uspejo, ne samo na slovenskih, ampak tudi na tujih trgih, so obstali. In eno takih je tudi podjetje INO,« je poudaril. Župan je podjetju INO podelil tudi plaketo Občine Brežice za 60 let uspešnega dela in kot spodbudo za naprej.

Med gosti je bil tudi slovenski veleposlanik v Makedoniji dr. Milan Jazbec, ki je na zanimiv način nagovoril zbrane: »Predstavljajmo si situacijo pred 30 leti, preden smo vedeli za Brucea Willisa in film Misija nemogoče. Imamo mladega, perspektivnega inženirja, enega najboljših, s sanjsko službo v Nuklearni elektrarni Krško, ki se je ravno takrat postavila na noge. In kaj stori ta mladi inženir? Pusti sanjsko službo, prevzame podjetje, ki je v bistvu že propadlo, in po 30 letih je to podjetje globalno prisotno na vseh celinah sveta. To je zares misija nemogoče in sporočilo, ki ga dajmo prenesti po svetu, kamor koli bomo šli.« Jazbec je še izrazil veselje, da so njune poti s prokuristom Kosom od najbolj rosnih let, ko sta bila prijatelja v OŠ Artiče, ves čas povezane. Kos se mu je zahvalil, da je ravno zaradi Jazbečevega delovanja v diplomaciji podjetje INO lahko pridobilo vsa potrebna dovoljenja za poslovno sodelovanje v tujini.

Prokurist Kos in vodja splošne kadrovske službe Tatjana Kos sta v nadaljevanju podelila priznanja vsem tistim, ki so v podjetju zaposleni že 30 oz. 20 let, prav tako pa so vodja prodaje Borut Lipoglavšek, vodja prodaje na nemških trgih Tatjana Šelekar in vodja prodaje na angleških trgih Zlatka Vučinić skupaj s Kosom podelili zahvale njihovim poslovnim partnerjem in kupcem iz tujine. Še preden je pevka Nuša Derenda goste zabavala na neuradnem delu, so ob koncu slovesnosti minister Počivalšek, prokurist podjetja Kos in direktor Cvetanovski s prerezom traku simbolično odprli novozgrajeni upravno-poslovni objekt velikosti 1800 kvadratnih metrov, ki so ga zgradili v osmih mesecih. Za kulturni program so poskrbeli še harmonikar Erik Hočevar iz Glasbene šole Brežice in Folklorna skupina Kozje.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte