Časopis za pokrajino Posavje
2.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje INO ta vikend obeležuje 60 let

Objavljeno: Sreda, 19.04.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podjetje_ino_brezice_novinarska_konferenca01

Ustanovitelj in prokurist podjetja INO Branko Kos (levo) ter direktor mag. Aleksandar Cvetanovski

Podjetje INO Brežice d.o.o., ki ima svoje poslovno-proizvodne prostore v Krški vasi, bo v naslednjih dneh z otvoritvijo novih prostorov in hišnim sejmom obeležilo 60-letnico delovanja. Ob tej priložnosti je v torek pripravilo novinarsko konferenco, na kateri so zaposleni v podjetju predstavili novosti proizvodnega programa INO in spregovorili o nadaljnjih smernicah razvoja podjetja.

podjetje_ino_brezice_novinarska_konferenca06

Vodja prodaje Borut Lipoglavšek med predstavitvijo novosti proizvodnega programa INO

Najprej je predstavnikom medijev vodja prodaje Borut Lipoglavšek predstavil pet najnovejših inovacij podjetja INO, in sicer mulčer Elite Open (uporablja se na vseh kmetijskih in komunalnih površinah, zelenicah in zapuščenih področjih; z njim drobimo travo, rastlinske ostanke, npr. koruzo, veje v sadovnjaku, ter rozgo v vinogradu), mulčer Elite L (njegove lastnosti zelo podobne prejšnjemu, s svojo konstrukcijo v standardni ponudbi omogoča mehanski bočni pomik, v dodatni ponudbi pa pomik z vgrajenim hidravličnim cilindrom, odlična kombinacija pri delu je priklop odmične hidravlične rotacijske kosilnice na mulčer, ki je uporabna predvsem za ekološko proizvodnjo sadja in grozdja v sadjarstvu in vinogradništvu), mulčer Forst (uporablja se v gozdarstvu, komunali in kmetijstvu za drobljenje vseh vrst lesa, lesnatih rastlinskih ostankov ter odstranjevanje grmovja, drevesnih panjev in manjših dreves s premerom debla vse do 20 cm), mulčer Boxer (namenjen je urejanju zelenih površin, kot so parki, golf igrišča, urejanje okolice ipd., kot tudi v vinogradništvu in sadjarstvu) ter mulčer MKS Plus (profesionalen mulčer z reduktorjem na zunanji strani plašča, ki je uporaben za mulčenje (drobljenje) trave, nizkega grmičevja, vej in rastlinskih ostankov predvsem na neravnih zelenih površinah, zaradi gibljive glave pod kotom in zamika mulčerja vstran je izredno uporaben za mulčenje brežin, nasipov, jarkov in vseh ostalih neravnih zelenih površin, še posebej terena z negativnim naklonom). Vodja razvoja Tone Vogrin pa je predstavil še mulčer Duplex, profesionalen hidravlično zložljiv stroj za mulčenje širokega nabora rastlin in rastlinskih ostankov, z njim lahko drobimo veje vse do premera 6 cm.

Izdelki INO že v 51 državah sveta
Po besedah prokurista podjetja INO Branka Kosa so najnovejšo investicijo v vrednosti dober milijon evrov – novozgrajeni upravno-poslovni objekt velikosti 1800 m2 – izvedli z lastnimi sredstvi, podjetje ima lastno razviti proizvodni program za kmetijstvo in komunalo ter izvozi več kot 85 % lastno razvitih strojev v 51 držav sveta. V zadnjem desetletju so največ prodali na nemške in angleške trge, v zadnjem obdobju pa so uspeli priti tudi na avstralske, novozelandske in japonske trge. Kot je še dejal Kos, del proizvodnje že selijo in še bodo na južne trge (BiH), imajo tudi ponudbo za širitev v Indijo, Kitajsko, Rusijo. Po njegovem je zelo pomembno, da bodo s prenosom know-how-a pridobili tudi trg na tistem območju in povečali prodajo. Trenutno je v podjetju INO zaposlenih 50 delavcev, za izdelavo strojev proizvodnega programa INO imajo organizirano močno kooperacijo v Sloveniji in sosednjih državah (80 do 100 kooperantov). V razvoju imajo tri redno zaposlene in približno deset zunanjih sodelavcev. Vizija podjetja INO je postati pomemben evropski proizvajalec strojev – mulčerjev in naprav za ekološko obdelavo zelenih površin v kmetijstvu in komunalnem gospodarstvu ter zagotoviti visoko kakovost izdelkov proizvodnega programa INO.

Vibracije na mulčerjih bodo nadzirali s pomočjo mobilnih naprav
Direktor podjetja INO mag. Aleksandar Cvetanovski je izpostavil nekaj smernic razvoja, ki so si jih zadali v naslednjih petih letih. Ena glavnih je še vedno njihov mulčer, ki ga bodo razvijali do te mere, da bo omogočal čim boljšo proizvodnjo ekološko pridelane hrane in z mulčenjem prispeval k zmanjšani uporabi pesticidov, herbicidov in mineralnih gnojil. Naslednja zadeva so vibracijski rahljalniki, ki se uporabljajo v vinogradih in sadovnjakih, namenjeni so rahljanju zemlje in hkrati dognojevanju pod površjem, kjer se nahajajo koreninski sistemi trte in sadnih dreves, ter pripomorejo 50- do 60-odstotnemu zmanjšanju porabe mineralnih gnojil. Posledično tudi prispevajo k lažjemu ohranjanju neoporečnosti vodnih virov. Kot je še omenil, se s pomočjo ljubljanske Fakultete za elektrotehniko in Kmetijskim inštitutom Slovenije ukvarjamo z načrtovanjem stroja, ki bi dinamično analiziral zemljo za potrebe kalija, fosforja in magnezija, kar pomeni, da bi na obdelovalni površini dognojeval le tiste kemikalije, ki jih zemlja potrebuje. »Brez modernizacije proizvodnje – povečanja prisotnosti robotskih celic, ki bodo opravljale različne tehnološke funkcije – in čedalje večje prisotnosti računalniškega vodenja proizvodnje vseh teh stvari ne bomo dosegli,« je dodal. V podjetju se zavedajo, da bo treba v prihodnosti veliko vlagati tudi v razvoj visoko usposobljenih kadrov na področju razvoja in trženja izdelkov podjetja INO po svetu. Ne nazadnje bo eno od bodočih glavnih področij tudi razvoj IoT (Internet of Things) naprav, tj. nadzora vibracij na mulčerjih in ostalih proizvodih, ki se uporabljajo za kmetijsko in komunalno obdelovanje površin. Kot celotni paket rešitve želijo postaviti INO proizvod + senzor + pametno mobilno napravo, kar je Cvetanovski navzočim tudi prikazal.

10-odstotna rast prodaje
Kot je navedla Jana Galič, zadolžena za finance in računovodstvo, je lani podjetje poslovalo zelo dobro, saj je imelo dobiček in rast prodaje za približno 10 %. 85 % prihodkov je bilo iz prodaje lastnih izdelkov (v številkah je to približno 6.750.000 evrov). Njihov največji trg je še vedno EU, kjer ustvarijo 58 % vseh prihodkov, 27 % predstavlja domači trg, 15 % pa ostali trgi izven EU. Kos jo je dopolnil, da letno v Krški vasi proizvedejo približno 3000 enot, imajo manj kot 1 % reklamacij, v proizvodnji pa je šest robotov.

Demonstracija INO strojev v Gadovi peči
Kot že omenjeno, bodo prihajajoči konec tedna na hišni sejem povabili tudi slovenske proizvajalce, s katerimi skupaj nastopajo na mnogih sejmih po svetu (SIP Šempeter, Agromehanika Kranj, Tajfun s Planine pri Sevnici, Vitli Krpan podjetja Pišek iz Šmarja pri Jelšah …). V soboto dopoldne bodo za svoje kupce, ki bodo prišli iz oddaljenih dežel, v Gadovi peči v sodelovanju z VTD Gadova peč pripravili demonstracijo INO strojev, na hišnem sejmu pa bo z gostinsko ponudbo sodelovalo tudi VTKD Cerklje ob Krki. V petek ob 13. uri pa bodo slovesno odprli novozgrajene prostore, prireditve se bo med drugim udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na novinarski konferenci so bili prisotni še vodja prodaje na nemških trgih Tatjana Šelekar, vodja prodaje na angleških trgih Zlatka Vučinić, vodja nabave Jože Krašovec in vodja splošne kadrovske službe Tatjana Kos.

Podrobnejša predstavitev podjetja INO je objavljena v zadnji številki Posavskega obzornika.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte