Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje SL inženiring Boršt obeležilo 25 let delovanja

Objavljeno: Četrtek, 24.11.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
25_let_podjetja_sl_inzeniring17

Silvester in Meta Lopatič ter župan mag. Miran Stanko s soprogo Faniko

Družinsko podjetje SL inženiring Boršt d.o.o., ki sodi med gradbena podjetja z dolgoletno tradicijo na področju investicijske in izvajalske gradbene dejavnosti, je 24. novembra v veliki dvorani KD Krško s prireditvijo obeležilo svojih 25 let delovanja. Kot smo lahko slišali v predstavitvenem videu, je v tem obdobju izvedlo prek 750 objektov na področjih gospodarskih dejavnosti, kulturne dediščine, šolstva in zdravstva ter stanovanjskih in večstanovanjskih stavb.

25_let_podjetja_sl_inzeniring51

Med podelitvijo donacije SB Brežice: (z leve) Silvester Lopatič, direktorica bolnišnice mag. Nataša Avšič Bogovič in Jure Lopatič

Ustanovitelj podjetja je bil leta 1991 Silvester Lopatič, ki se je sicer že upokojil, a je še vedno aktiven kot prokurist, direktorsko mesto pa je med izvedeno reorganizacijo v podjetju predal svojemu sinu Juretu, ki se je v podjetju zaposlil pred desetimi leti. Najprej je podjetje delovalo na Borštu, kjer živi družina Lopatič, po petih letih se je preselilo v najemne prostore v IC Žadovinek. V podjetju se je zaposlila tudi Silvestrova žena Meta, ki je do svoje upokojitve opravljala funkcijo prokuristke. Na prehodu v novo tisočletje so se potrebe po gradbeni dejavnosti še povečevale, zato se je podjetje leta 2003 preselilo v svoj poslovni objekt v Krškem, kjer se nahaja še danes. V tem času se je število zaključenih projektov še povečalo, zlasti na področju gospodarskih dejavnosti, tako da je bilo podjetje uvrščeno v kategorijo srednje velikih gospodarskih družb. Na podlagi lastnega razvoja se je podjetje usmerilo v gradnjo večstanovanjskih stavb za trg, pri tem pa prevzelo vse naloge investiranja, od nakupa zemljišč, izdelave občinskih podrobnih prostorskih načrtov in projektne dokumentacije do izgradnje in prodaje stanovanj in poslovnih prostorov novim kupcem.

25_let_podjetja_sl_inzeniring55

Silvester Lopatič je ob spremljavi Big banda Krško tudi zapel.

V podjetju je sedem zaposlenih, od tega štiri vodje gradbišč ter računovodski in komercialni oddelek. Vse pomembne odločitve se sprejemajo v družinskem krogu, kot to velja za družinska podjetja. Podjetje SL inženiring Boršt je v pretežni meri usmerjeno v visoke gradnje, v četrt stoletja je zgradilo ali obnovilo večje število zahtevnih objektov. Na področju objektov kulturne dediščine podjetje sodi v vrh slovenskega gradbeništva po številu in obsegu obnov in rekonstrukcij. Prav tako je bilo zgrajenih in prodanih že več kot 200 stanovanj in poslovnih enot. V tem letu je največji projekt podjetja stanovanjsko-poslovni objekt na Vidmu v Krškem, kjer bo v pritličju trgovski center Spar, v nadstropjih pa 17 stanovanj s kletnimi parkirnimi mesti. Otvoritev trgovskega dela bo 15. decembra letos, stanovanja pa bodo vseljiva v začetku naslednjega leta.

Podjetje je najdejavnejše pri podpiranju glasbenih aktivnosti na lokalnem in širšem področju, predvsem z izgradnjo lastnega glasbenega studia na Borštu, ki ga vodi Rok Lopatič in je bil v preteklih letih ključen pri izdelavi mnogih glasbenih izdelkov znanih glasbenikov. Lani so po najnovejših standardih akustično in arhitektonsko obnovili studio.

Kot je poudaril prokurist Silvester Lopatič, je podjetje obstalo vse do danes predvsem zato, ker so priskrbeli delo, vlagali v kader, razvoj in marketing ter se vedno zavedajo, da morajo najprej poravnati svoje obveznosti zaposlenim, državi in dobaviteljem, šele nato pridejo na vrsto izplačila plač in dobičkov vodilnih v podjetju. Še danes so po njegovih besedah zdravo podjetje, ki nikomur nič ne dolguje. Zahvalil se je svojim sodelavcem, sinovoma in ženi, ki so mu vedno stali ob strani, ter povabljenim poslovnim partnerjem, brez katerih po njegovih besedah te prireditve ne bi bilo. Do besede je prišel tudi direktor Jure Lopatič in obljubil, da bo tudi v naslednjih 25 letih delal po očetovih načelih, zato verjame, da bo uspeh zagotovljen.

Ob svojem jubileju se je podjetje SL inženiring Boršt izkazalo z dobrodelno gesto, saj sta prokurist in direktor direktorici Splošne bolnišnice Brežice mag. Nataši Avšič Bogovič predala bon v vrednosti 2500 evrov za nakup mamografa. Podpredsednik GZS OZ Posavje, Krško Branko Kos je podjetju izročil priznanje za uspešnih 25 let, čestitkam pa se je pridružil tudi župan občine Krško mag. Miran Stanko, ki je podjetje označil za »čvrst kamen naše družbe«. Družina Lopatič je že vrsto let tudi zelo glasbeno dejavna, kar so se lahko obiskovalci prireditve prepričali tudi v predvajanem posnetku izpred desetih let, ko je na praznovanju 15-letnice podjetja nastopil Ansambel bratov Lopatič. Silvester je na prireditvi poprijel tudi za mikrofon in odpel dve pesmi, njegova sinova Jure in Rok pa sta nastopila kot člana Big banda Krško, ki je skupaj s pevko Tadejo Molan obogatil prireditev. Vloga povezovalke je pripadla Bernardi Žarn.

R. R.
« Nazaj na seznam