Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetje TPV Automotive med najboljšimi razvojnimi dobavitelji sveta

Objavljeno: Ponedeljek, 17.05.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
podjetje_tpv_automotive_tovarna_brezina (20)

V novi tovarni podjetja TPV Automotive v IPC Brezina že potekajo predserijske aktivnosti pred jesenskim zagonom visokoserijske proizvodnje komponent iz visokotrdnostnega jekla za podvozja najsodobnejših vozil.

V podjetju TPV Automotive, ki je s svojimi tovarnami v Posavju prisotno v Šentlenartu in od lanskega leta tudi v IPC Brezina, so se v zadnjih letih prebili v sam svetovni vrh razvojnih dobaviteljev v avtomobilski industriji. V razširjeni tovarni v Šentlenartu od lanske jeseni že teče serijska proizvodnja nosilcev za baterije za kupca Volvo Cars, v tovarni v Brezini pa poteka vrsta predserijskih aktivnosti, kajti v letošnji jeseni bo tu stekla visokoserijska proizvodnja komponent iz visokotrdnostnega jekla za podvozja najsodobnejših vozil višjega cenovnega razreda.

dr. Ivan Erenda

Direktor podjetja TPV Automotive dr. Ivan Erenda (foto: arhiv podjetja)

Osnovna dejavnost podjetja TPV Automotive, kot pojasni njegov direktor dr. Ivan Erenda, je razvoj in proizvodnja izdelkov in storitev za avtomobilsko industrijo. Iz njihovih razvojnih oddelkov in tovarn prihajajo avtomobilske komponente, ki so uporabniku vozil sicer neopazne, a vendar zelo pomembno vplivajo na varnost, vozno dinamiko, ekološkost vozil in udobje pri vožnji. Intenzivno vpeljujejo tudi nove tehnološke rešitve na področju električnih vozil. »S ponosom lahko poudarimo, da smo v vseh letih našega delovanja – štejemo dobrih 30 let – s kakovostnim delom dodobra dokazali svoje znanje in sposobnosti ter se prebili v sam svetovni vrh razvojnih dobaviteljev v avtomobilski industriji. Naši izdelki se nahajajo v domala vseh evropskih znamkah vozil, naši razvojni inženirji pa z ramo ob rami sodelujejo z najzahtevnejšimi proizvajalci in razvijajo izdelke za njihove blagovne znamke, kot so BMW, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault idr.,« razloži Erenda. Po njegovih besedah so si pred dvema letoma zastavili vizijo Ustvarjamo mobilnost prihodnosti, z udejanjanjem katere se že uspešno dokazujejo v sklopu enega najmočnejših trendov v avtomobilski industriji – elektrifikacije vozil.
podjetje_tpv_automotive_tovarna_brezina (26)

Podjetje TPV Automotive je s svojimi tovarnami v Posavju prisotno v Šentlenartu in od lanskega leta tudi v IPC Brezina.


Razširili tovarno v Šentlenartu in zgradili novo v Brezini

V preteklih letih so v podjetju TPV Automotive na osnovi izkazanega znanja, inovativnosti in dolgoletnega dobrega dela uspeli pridobiti posle zgodovinskih razsežnosti pri kar dveh pomembnih proizvajalcih vozil – BMW in Volvo Cars. Da bi te posle lahko izvedli, so morali najprej občutno povečati svoje proizvodne kapacitete, poudari Erenda. »V ta namen smo razširili našo obstoječo tovarno v Šentlenartu, ki smo ji pripojili prostore bivšega soseda Vino Brežice in jih ustrezno obnovili. Tu od lanske jeseni že teče serijska proizvodnja nosilcev za baterije za kupca Volvo Cars. Gre za izjemno pomemben produkt, ki bo vgrajen v prvo popolnoma električno vozilo tega proizvajalca – model Volvo XC40 Recharge. Volvo Cars, ki že tako slovi po svoji predanosti varnosti, zatrjuje, da bo to najvarnejše vozilo vseh časov,« izpostavi in nadaljuje: »V IPC Brezina pa smo v preteklem letu zgradili povsem novo tovarno, prav tako zasnovano po načelih pametne tovarne oz. industrije 4.0. V njej bomo proizvajali komponente iz visokotrdnostnega jekla za podvozja najsodobnejših vozil višjega cenovnega razreda. Visokoserijska proizvodnja bo tu stekla letošnjo jesen, do tedaj pa v tovarni poteka vrsta predserijskih aktivnosti. V tovarni Brezina bomo razvili celovit tehnološki proces preoblikovanja in spajanja komponent ter na inovativen način integrirali optimizirane proizvodne tehnologije s sodobnimi vizualno-glasovnimi tehnologijami in tehnologijami umetne inteligence.«

Sodelovanje z lokalnim okoljem

V avtomobilski industriji so vse večje zahteve po tem, da so vozila čim lažja, saj tako za svoje delovanje potrebujejo manj energije. Seveda pa je pri tem pomembno, da kljub zmanjšanju teže ohranijo ali celo izboljšajo vse svoje varnostne in funkcionalne karakteristike. In ravno na tem »lightweight« področju je TPV Automotive eden največjih specialistov, zatrjuje direktor podjetja, ki brez lažne skromnosti poudarja, da dejstvo, da slovensko podjetje v tekmi na globalnem področju pri tako zahtevnih kupcih pridobiva tako pomembne razvojne posle, gotovo ni naključje. »Že od samega začetka se zavedamo, da je za uspeh na mednarodnem področju ključno lastno znanje in inovativnost, zato to sistematično razvijamo in spodbujamo na vseh področjih že vrsto let. Naše rešitve temeljijo na izjemno dobrem teoretičnem znanju pa tudi na dolgoletnih praktičnih izkušnjah. Vse to se kot prednost odraža tudi na kakovostni, logistični in cenovni ravni. Potrditev vseh teh prednosti nam partnerji tudi odprto priznajo in nam zaupajo vedno nove projekte,« pravi Erenda, ki tudi navaja, da je podjetje že ves čas svojega obstoja tesno vpeto v sodelovanje z lokalnim okoljem. Že vrsto let sodelujejo z RRA Posavje pri izboru štipendistov in sofinanciranju štipendij ter Šolskim centrom Krško-Sevnica, saj dijakom omogočajo izvedbo obveznih šolskih praks in vajeništva. Družbeno odgovornost po njegovem štejejo za svojo moralno zavezo, ki jo udejanjajo s podporo športnim, kulturnim, humanitarnim, izobraževalnim in drugim projektom. Sodelavcem zagotavljajo varno delovno okolje in nenehno vlagajo v njihov strokovni razvoj. Trajnostni razvoj je ena njihovih prioritet, saj »z najrazličnejšimi ukrepi za učinkovito rabo energije zmanjšujemo porabo električne energije in si prizadevamo za stalno zmanjševanje emisij v okolje. Da nam to uspeva, dokazuje tudi certifikat za ravnanje z okoljem, katerega veljavnost vsako leto uspešno obnavljamo, naša prizadevanja na tem področju je letos prepoznala tudi javna agencija SPIRIT Slovenia in nas uvrstila med ambasadorje ’zelenega, ustvarjalnega in pametnega’ gospodarstva Slovenije.«

Erenda ob koncu še pove, da so v preteklem mesecu v IPC Brezina že preselili celoten razvojno-prodajni sektor, jeseni pa je predvidena selitev še vseh preostalih podpornih služb, vključno z vodstvom podjetja. Temu bo sledila tudi njihova kadrovska strategija. Poleg proizvodnih delavcev bodo zaposlovali tudi strokovni kader. Trenutno že razpisujejo prosta delovna mesta za krepitev razvojne ekipe in področja logistike.

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam