Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podjetniški dan Kako začeti in uspeti v Posavju?

Objavljeno: Ponedeljek, 29.05.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
cpt-krsko-uspeti-v-posavju (8)

Sodelujoči na okrogli mizi: moderatorka Klara Eva Kukovičič, Janko Sotošek, Nino Žičkar, dr. Rok Stritar in dr. Blaž Zupan

26. maja je Center za podjetništvo in turizem (CPT) Krško v okviru SPOT svetovanje Posavje in podjetniško mentoriranje na dogodku Kako začeti in uspeti v Posavju? organiziral izobraževanja in okroglo mizo s priznanimi predavatelji in uspešnimi posavskimi podjetniki, s svojimi proizvodi oz. storitvami pa so se na stojnicah prav tako predstavili različni podjetniki.

Po uvodnem pozdravu direktorice CPT Krško Kristine Ogorevc Račič je nekaj besed za spodbuden začetek dogodka spregovoril v. d. direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija Rok Capl, ki je omenil, da ima agencija SPIRIT Slovenija pri razvoju podjetništva v Posavju pomembno vlogo, saj skrbi za mrežo podjetniških svetovalcev po vsej državi ter s tem podjetnikom ponuja popolno podporo pri ustanovitvi in rasti ter razvoju njihovega podjetja. Pod njihovo okrilje sodi tudi točka SPOT svetovanje Posavje. "Današnji dogodek je resnično dragocen tudi za nas, podporne institucije, saj omogoča pomembno izmenjavo izkušenj, znanj in praks. Takšna interakcija med udeleženci prispeva k večji učinkovitosti in pripomore k zagotavljanju boljših storitev ter podpore podjetjem v naši regiji," je menil Capl.
cpt-krsko-uspeti-v-posavju (54)

Med predavanjem dr. Blaža Zupana


V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Krško sta nato sledili predavanji priznanih predavateljev in strokovnjakov dr. Blaža Zupana in dr. Roka Stritarja. Zupanovo predavanje z naslovom Od ideje do prve prodaje je bilo namenjeno vsem, ki se začenjajo spopadati z izzivi podjetništva. Na Stritarjevem predavanju Od prve prodaje do uspešnega podjetja pa so bile predstavljene ključne strategije, ki jih podjetnik potrebuje za razvoj svojega podjetja in doseganje poslovnih ciljev.

V nadaljevanju so se na okrogli mizi dotaknili tematike največjih napak v podjetništvu, poleg obeh omenjenih predavateljev sta na njej sodelovala še posavska podjetnika Nino Žičkar (MiNT Sports) in Janko Sotošek (Office 42 d.o.o. in SOTI-LIGHT d.o.o.). Pri ustanavljanju in pri začetnem vodenju podjetja se pojavljajo številne napake, zato so se pogovarjali o najpogostejših podjetniških napakah, napakah njihovih sogovornikov in nasvetih, da do njih ne pride. Poleg tega se je razvila zanimiva debata tudi o tem, katere so karakterne lastnosti, ki nekoga naredijo podjetnika oz. brez katerih kot podjetnik ne preživi, ali mora imeti podjetnik dober občutek za delo z ljudmi ipd. Sodelujoči so opisali tudi lastne napačne odločitve in iz tega izhajajoče nove rešitve, kar je vodilo k ciljem po drugi poti. Dotaknili so se ključnih podjetniških izzivov, poudarili pomen medsebojnega povezovanja in nujnost spodbujanja podjetniške miselnosti kot kreativnosti in inovativnosti v sodobni družbi.
cpt-krsko-uspeti-v-posavju (3)

Na stojnicah so se predstavljali posavski podjetniki.


Še nekaj o obeh posavskih podjetnikih: Nino Žičkar je že od malih nog povezan s športno industrijo. Po izobrazbi je profesor športne vzgoje. Z izkušnjami delovanja kot demonstrator in trener alpskega smučanja pa je nastala ideja po vrhunski športni opremi. Tako je dozorela slovenska znamka MiNT – prva slovenska znamka športne zaščitne opreme, ki je bila ustvarjena z namenom zagotavljanja najboljših produktov, oblikovanih in testiranih v sodelovanju z najboljšimi slovenskimi športniki, ki svoj čas aktivno preživljajo v gibanju v naravi. 

Janko Sotošek, po izobrazbi gradbeni tehnik in dipl. inženir tehnologije prometa ter strokovnjak z 12 leti izkušenj na področju inženiringa premium svetil na evropskem in globalnem trgu, je ustanovitelj in direktor podjetij Office 42 d.o.o. in SOTI-LIGHT d.o.o. Podjetje SOTI-LIGHT se vse od leta 2014 ukvarja z razsvetljavo in prodajo kvalitetnih svetil v povezavi s kompletnim projektantskim inženiringom, svetovanjem in pripravo dokumentacije, kot so načrti, vizualizacije, predstavitve, svetlobni in amortizacijski izračuni, ter montažo in prenovo obstoječih prostorov. Fotobox Posavje je dodatni tržni produkt tega podjetja, ki ponuja izposojo vintage foto stojnice in rekvizitov, kjer se stranke lahko fotografirajo in na licu mesta prejmejo natisnjeno fotografijo. Podjetje Office 42 je mlado podjetje, katerega glavni dejavnosti sta upravljanje in oddajanje nepremičnin ter prodaja svetil. Podjetje je bilo ustanovljeno v začetku 2021, ko sta se lastnika – zakonca Sotošek po desetih letih v Nemčiji vrnila nazaj v domačo Slovenijo.

Na ulici pred Podjetniškim inkubatorjem Krško pa so se na stojnicah predstavljali različni podjetniki iz Posavja: SMMMultimedija, Pri sovici, Posadime.si, Ustvarjalka Tinka, Urška Vračun, Čeberol'ca, CHIC for ME TN, Libellu, Lea Grm, Mint Sports in Modni butik Lambada.

R. R., foto: R. R. in Foto Colarič

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte