Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pogovorni večer o kmetijstvu in podeželju

Objavljeno: Sreda, 02.11.2016    Rubrika: GOSPODARSTVO Bralci pišejo
DSC_0018

Pogovorni gostje

V Kulturni dvorani v Sevnici je v četrtek, 27. 10., potekal pogovorni večer na temo »Kmetijstvo in podeželje, pogled naprej!«, na kateri so gostje, poslanca DZ RS Iva Dimic in Tomaž Lisec ter župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, razmišljali o stanju v kmetijstvu in razvojnih perspektivah podeželja, kamor po merilih EU sodi pretežni del Slovenije.

Gostje so izrazili svoja poglobljena in tehtna stališča o številnih aktualnih vprašanjih, s katerimi se sooča kmetijska panoga, pa tudi evropska, državna in lokalna skupnost ter nenazadnje vsi, skozi naše konkretne življenjske situacije. Proizvodnja cenovno dostopne in kvalitetne hrane je, ne glede na to, da se nam zdi samoumevna, eden velikih dosežkov in temeljev na kateri je zgrajena Evropska skupnost. Prav s kmetijstvom pa je še vedno tesno povezano tudi stanje našega podeželja, kljub temu, da dejansko predstavlja življenjski prostor različnih življenjskih slogov in dejavnosti.
DSC_0009

Mešani pevski zbor Lisca

Skupna ugotovitev pogovora je, da je nujno dolgoročno vodenje kmetijske politike, tako na evropskem kot slovenskem nivoju, ki bi kmetom in vsem ostalim deležnikom proizvodnje hrane omogočala stabilno načrtovanje dela in investiranja, ki ga sedaj hromijo nizke odkupne cene in nezanesljivi pogoji prodaje ter zbirokratiziranost postopkov.  

Dogodek, ki se je zaradi aktualnosti in živosti obravnavanih tem raztegnil na dobri dve uri, so soorganizirali sevniški občinski odbori strank Nova Slovenija Krščanski demokrati, Slovenska demokratska stranka ter Slovenska ljudska stranka. Glasbeno ga je obogatil Mešani pevski zbor Lisca, zaključil pa se je s pogostitvijo, ki jo je pripravila Kmetija Jazbec iz Drožanja.

Še enkrat hvala vsem gostom in udeležencem.
 
Robert Kaše
 
« Nazaj na seznam