Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavci uspešni na sejmu AGRA

Objavljeno: Ponedeljek, 05.09.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Čebelarstvo Ferenčak - foto AGRA

Gozdni med Čebelarstva Ferenčak (prvi z leve spredaj) je postal prvak vrste (foto: AGRA)

Na 60. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu Agra, ki je potekal med 20. in 25. avgustom v Gornji Radgoni, se je tradicionalno zvrstilo več ocenjevanj, na katerih so proizvajalci in pridelovalci z območja Posavja prejeli vrsto odličij. Najštevilčnejše so bili zastopani vinarji.

Mlečni izdelki, mesnine in sokovi

Na 36. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je bilo za kakovost mlečnih proizvodov nagrajenih več izdelkov Miloša Majcna iz Šentjanža. Zlato medaljo je prejel Majcnov domači mlečni sladoled jogurt, srebrno medaljo mlečni proizvodi Kmet Miloš rajski jogurt borovnica, Kmet Miloš rajski jogurt vanilija s čokoladnimi krispiji ter Kmet Miloš navadni jogurt, bronasto medaljo pa so si prislužili mlečni izdelki: kmečko kislo mleko, Kmet Miloš rajski jogurt marelica ter Rajski jogurt stracciatella. Poleg Majcna je prejel srebrno medaljo tudi grški jogurt z gozdnimi sadeži, proizvajalca Mateja Ključevška s Počakovega.
Na 43. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov so se že tradicionalno z medaljami okitili v Kmečki zadrugi Sevnica, v kateri so prejeli zlati medalji za mesna proizvoda Sevniška panceta krškopoljskega prašiča in Sevniška salama – Krškopoljka, srebrno medaljo za tlačenko, Sevniška tradicionalna salama pa je bila nagrajena z bronasto medaljo.

Na 26. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod si je veliko zlato medaljo prislužil motni jabolčni sok rdeči, ki ga pridelujejo na Kmetiji Rožman v Anovcu pri Zdolah, za bistri jabolčni sok iz starih sort pa so Rožmanovi prejeli srebrno medaljo; družba Evrosad iz Krškega je prejela zlato medaljo za 100 % jabolčni sok Hofer rio d'oro motni, s srebrnimi medaljami pa so bili nagrajeni njihovi sokovi: 100 % jabolčni sok Zima, BIO jabolčni sok ter 100 % jabolčni sok Hofer rio d'oro. S srebrno medaljo je bil nagrajen tudi 100 % matični sok iz aronije, ki ga izdeluje Kmetija na Črneškem hribu iz Črneče vasi.

Čebelarji in vinarji

Na 21. ocenjevanju medu in medenih pijač z mednarodno udeležbo so se z več medaljami okitili v Čebelarstvu Ferenčak iz Brežic. Njihov gozdni med 1 je prejel zlato medaljo in bil razglašen za prvaka vrste, zlato medaljo so Ferenčakovi prejeli tudi za gozdni med 2, kostanjev med in akacijev med, njihov cvetlični med je bil nagrajen s srebrno medaljo, zlati medalji pa sta si prislužili tudi njihova medica in medeni liker. Med medičarji je Jernej Lekše iz Kalce-Nakla prejel zlato medaljo za kostanjev med in srebrno medaljo za gozdni med, čebelar Luka Jurečič iz Hrastja pri Cerkljah pa zlato medaljo za kostanjev med.

Na 48. odprtem državnem ocenjevanju vin – Vino Slovenija je Stanislav Barkovič iz Brezja pri Veliki Dolini v ocenjevanje oddal dva vzorca cvička PTP (2021), ki sta bila nagrajena z zlato in srebrno medaljo. Srebrne medalje so si prislužili vzorci vin kerner (2021) ter cviček PTP C2 (2021) in cviček PTP C7 (2021), ki so jih pridelali v Družini Bizjak s Cirnika; s srebrnima medaljama sta bila nagrajena cviček PTP (2021) Uroša Flajsa iz Spodnjih Vodal in penina Marco (2017), ki so jo pridelali v Hiši pesmi in vina Sagmeister v Orešju na Bizeljskem. Družina Sagmeister je prejela tudi zlato medaljo za bio penino Michel (2020). Hiša vina Grabnar z Ardrega pri Raki  je prejela zlato medaljo za modro frankinjo (2018) ter srebrni medalji za renski rizling in cviček PTP (obe vini let. 2021). Kmečka zadruga Krško je za vina prejela skupno kar 15 medalj. Njihov laški rizling, suhi jagodni izbor (2011) si je prislužil veliko zlato medaljo, zlate medalje vina: sauvignon, ledeno vino (2008), Turn pemium bela penina (2018) ter Turn emotion cuvee (2020), s srebrnimi medaljami pa so bila nagrajena vina: modra frankinja (2021), Turn emotion muscat cuvee (2021), Turn gourmet bela penina (2018), Turn premium beli pinot (2018), Turn classic rumeni muškat (2021), Turn classic zeleni silvanec (2020), Turn emotion rose (2021), Turn classic modra Frankinja (2020), Turn premium modra frankinja (2019), Turn premium rose penina (2018) in Turn classic cviček (2021). Z modro frankinjo (2021) si je prislužil srebrno medaljo Stane Možič z Ledine, Ferdo Pinterič s Sromelj zlato medaljo za laški rizling – izbor (2020) in srebrno medaljo za traminec (2021), Ribogojstvo Goričar iz Slivja je prejelo srebrno medaljo za cviček (2021), Milan Valek s Koritnega zlato medaljo za cviček PTP (2021), Vinska klet Dular iz Kostanjka zlato medaljo za modro frankinjo (2020) in srebrno medaljo za sauvignon (2021), Vinska klet Resnik z Bučerce pa srebrno medaljo za modro frankinjo (2021).

Kmetijska mehanizacija

011

Podjetje INO že več kot 60 let razvija stroje za obdelovanje zelenih površin

Na 40. mednarodnem ocenjevanju kmetijske mehanizacije in opreme se je z dvema medaljama okitilo podjetje INO Brežice iz Krške vasi, ki je v k ocenjevalni kategoriji Novi proizvodi iz domače proizvodnje prejelo zlato medaljo za mehanizacijo Profesionalna kombinacija strojev za vinogradništvo in sadjarstvo, sestavljena z mulčerja ELITE L 190, dveh bočnih diskov z elektronskim krmiljenjem, dvema pletvenikoma in sistemom za nadzor vibracij INO vibration control ter srebrno medaljo za Profesionalni bočni in poljedelski mulčer CAYMAN s senzorjem INO operation control.

Bojana Mavsar

#povezujemoposavje

(članek je bil objavljen v 1. septembra izdanem časopisu Posavski obzornik)
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led