Časopis za pokrajino Posavje
29.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavske kolesarske in konjeniške priložnosti

Objavljeno: Sobota, 04.07.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Ride and bike 2, A. Culetto (3)

Srečanje je moderirala Annemarie Culetto, zaposlena na zavodu KTŠM kot svetovalka za področje turizma, hkrati pa je tudi predsednica sevniške turistične zveze.

V okviru čezmejnega projekta Ride&Bike II, v katerem sodeluje šest partnerjev (trije hrvaški in trije slovenski), se odvijajo aktivnosti za oblikovanje posebnih trajnostnih turističnih produktov ter izdelkov, namenjenih kolesarjem, pohodnikom in konjenikom, ki temeljijo na doživljanju naravne in kulturne dediščine.

V preteklem torkovem dopoldnevu sta dosedanje aktivnosti v okviru projekta, ki je nadgradnja projekta Ride&Bike I iz obdobja 2014-2016, predstavila direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in vodja projekta, zaposlen na KŠTM kot svetovalec za razvoj, Matej Imperl. »Želeli bi povezati območje Posavja, Kozjanskega vse do Rogatca, Celja, Laškega s celotnim delom hrvaškega Zagorja vse do Zagreba. Projekt omogoča razvoj destinacije, kjer je prisotna naravna in kulturna dediščina, vendar le-ta še ni izkoriščena, spodbuja in povezuje pa tako kolesarske kot konjeniške in vse ostale ponudnike. To območje, ki ga lahko povezujemo tudi z grofi Celjskimi, je idealno za novo turistično zgodbo,« sta pojasnjevala sogovornika in dodala, da gre za prostor, ki nudi nešteto priložnosti za nova doživetja tako za posameznike kot družine in skupine zaradi naravnih danosti, kulturnih znamenitosti, kot so na primer posavski gradovi, muzeji ter številni sakralni objekti, odlične kulinarične ponudbe itd.

V snovanje razvoja kolesarskega turizma bi se želele vključiti tudi Slovenske železnice in njihov predstavnik, vodja infocentra pri Slovenskih železnicah Primož Kokalj, je predstavil nekaj načrtov. »Želimo si, da bi vlak ponovno postal stalnica naših in vaših potovanj, zato želimo še naprej razvijati železniški promet in omogočiti čim bolj kakovostne storitve za sodoben javni prevoz tako v notranjem kot mednarodnem prometu,« je dejal in dodal, da so SŽ v ta namen kupile nove vlakovne kompozicije, med katerimi bodo nekatere imele celo dve nadstropji. Dotaknil se je tudi prevoza koles na vlakih, čemur so zelo naklonjeni, zato načrtujejo do leta 2023 uvedbo garnitur, na katerih bo poseben prostor namenjen kolesarjem in tudi gibalno oviranim osebam.

Svojo dejavnost želijo z vključevanjem v razvoj kolesarskega turizma nadgraditi tudi v Kolesarskem centru Sevnica – Krško, kjer v svojih dveh poslovalnicah skrbijo za prodajo ter servisiranje navadnih in električnih koles, nudijo pa tudi izposojo koles in vodenje po kolesarskih poteh. »Koronavirsu je pospešil prodajo koles, vedno večje pa je tudi povpraševanje po izposoji koles, med obiskovalci naše trgovine je mnogo takšnih, ki se pripeljejo z vlakom in nato želijo okolico raziskovati s kolesom,« je še omenil Matjaž Traven, ki vodi omenjeni kolesarski center.

Vodja strežbe Jani Račič iz Hotela Ajdovec je prisotne seznanil z njihovo novo ponudbo – kolesarsko malico, zasnovana za kolesarje, sestavljeno iz ribe, testenin in zelenjavnega pireja. Poleg kolesarske malice so vsi udeleženci poskusili tudi novo energijsko paličico ’Kolesarska balanca’, medtem ko je domačin Aljaž Papež iz mikropivovarne APE predstavil svoj nov produkt – pivo, ki ga je poimenoval Siunš’k picik’l. »Gre za osvežilno pivo z nižjo vsebnostjo alkohola, odlično za kolesarje,« je pojasnil pivovar.

Čezmejni projekt Ride&Bike II, ki je v deležu 85 % podprt s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma preko javnega razpisa Interreg Slovenija – Hrvaška, se je pričel 1. septembra 2018 in se bo izvajal do 31. marca 2021. Celotna vrednost projekta znaša 875.472,55 evra, od česar znašajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj 744.151,66 evra (KŠTM Sevnica je kot projektni partner v projektu udeležen v finančnem okviru 185.917 evrov, od tega bo 158.029,45 evrov sofinanciranih iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj).

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam