Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski obrtniki in podjetniki upajo, da bodo krizo preživeli

Objavljeno: Četrtek, 09.04.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
Cvetličarna Kerin (7)

V teh dneh so se ponovno odprle cvetličarne, med njimi tudi Cvetličarna Kerin v Krškem.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je med ukrepi za zajezitev epidemije sprejela Vlada RS in je stopil v veljavo s 16. marcem, je korenito posegel v (ne)delovanje številnih posavskih obrtnikov in podjetnikov.

Zaprli so se namreč gostinski lokali, frizerski in kozmetični saloni, prepovedano je opravljanje vseh storitev, razen izjem, ki jih predvideva odlok (prodajalne z živili, medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, programom za vrt in kmetijstvo, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in druge nujne storitve, ki zagotavljajo javno varnost in zdravje, naknadno še vrtnarije, drevesnice in cvetličarne ter gradbena dela v/na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih).
 
Na obrtnih zbornicah se zavedajo, da ni bil nihče pripravljen na takšno situacijo in posledice, ki jih občutimo vsi, v prvi vrsti pa gospodarstvo. »Težko izpostavimo panogo, ki ne občuti posledic epidemije covid-19. S prepovedjo javnega življenja je najbolj prizadeto področje turizma in z njim povezane panoge (gostinstvo in z njim povezana prehrambna dejavnost, potniški promet, potovalne oz. turistične agencije …), sledijo osebne storitve (frizerstvo, kozmetika in z njo povezane storitve), tudi gradbeništvo, kjer do pred kratkim ni bilo dovoljeno opravljanje storitev, sledijo avtoservisno remontne dejavnosti, kjer je dovoljeno opravljanje nujnih servisov vozil, ni pa dovoljeno menjati pnevmatik,« pravi Janja Starc iz krške obrtne zbornice. Prizadete so tudi ostale panoge, ki jim sprejeti ukrepi sicer ne prepovedujejo opravljanja dejavnosti, a so se prenehali izvajati številni projekti, otežena je dobava materiala. Praktično vsi obrtniki in podjetniki se srečujejo tudi s pomanjkanjem zaščitne opreme (razkužila, maske, rokavice). Čeprav so se v tekstilni branži preusmerili na šivanje zaščitnih mask, vseeno ne uspejo zadostiti povpraševanju.
 
Kot servis svojim članom tudi brežiška obrtna zbornica, odkar je bila razglašena epidemija, še bolj intenzivno kontaktira s svojimi člani, obrtniki in podjetniki, saj se le-ti nahajajo v večini v zelo težki situaciji, je povedala sekretarka OOZ Brežice Slavica Kostevc. »Tako kot med vsemi podjetniki je tudi med brežiškimi prisoten strah in negotovost pred posledicami, ki jih je že in jih še bo prinesla 'koronakriza'. Vsak dan svetujemo, kako reševati individualne situacije, v katerih so se znašli, zgodb je veliko in so zelo različne, kar je v največji meri odvisno od vrste dejavnosti,« je dodala. Tudi na sevniškem območju je podobno, pravi sekretarka tamkajšnje obrtne zbornice Anita Pečnik, med dejavnostmi, ki so najbolj prizadete, pa izpostavlja še avtobusne prevoznike. »Poudariti velja, da letos turističnih prevozov praktično ne bo vse do takrat, dokler znanost ne bo iznašla cepiva in zdravila. Ne glede na medicinsko rešitev pa se bo družba in razmišljanje ljudi zelo spremenilo,« še dodaja Pečnikova.
 
Medtem ko sta Občini Brežice in Sevnica sprejeli nekatere ukrepe v pomoč gospodarstvu in podjetništvu (navedeni so na straneh 18 in 20), so tudi na krški zbornici Občino Krško pozvali k sprejemu ustreznih ukrepov, denimo odpis najemnine za prostore, ki so v občinski lasti, znižanje oziroma odpis nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča vsaj za čas gospodarske krize, zagotovitev zaščitnih sredstev in razkužil, predvsem za dejavnost čistilnih servisov, zmanjšanje stroškov za komunalne dejavnosti, predvsem odvoza odpadkov za poslovne subjekte ... Z Občine Krško sporočajo, da zbirajo predloge in pobude, katere ukrepe bo treba znotraj lokalne skupnosti še sprejeti, nato jih bodo podali v sprejetje občinskemu svetu. »Tako OOPZ Krško kot GZS pa smo pozvali, da nam posredujejo podatke oz. ocene o škodi, ki jo je gospodarstvu povzročila nastala situacija,« še dodajajo. Skupnost občine Slovenije sicer priporoča, naj se z ukrepi ne prenaglijo oz. naj se občine glede pomoči uskladijo in poenotijo ter sprejmejo čimbolj pravične ukrepe.

Slovenski ekonomisti napovedujejo, da se bo gospodarska rast v Sloveniji letos znižala od 6 % do 8 %, s predpostavko, da bo epidemija trajala dva meseca, če bo pa trajala dlje, bo še veliko huje in okrevanje po zajezitvi epidemije bo dosti počasnejše.
 
Peter Pavlovič

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
 
« Nazaj na seznam