Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poslovanje v prvem polletju ključnega pomena za Vipap

Objavljeno: Petek, 07.01.2022    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
milena resnik - opredsednik uprave vipap videm (8)

Predsednica uprave družbe Vipap Videm Milena Resnik

Predsednica uprave družbe Vipap Videm Milena Resnik je danes v izjavi za javnost povzela kazalce proizvodnje v zadnjem mesecu minulega leta, ko so po petih mesecih zaustavitve z decembrom ponovno uspeli vzpostavili proizvodnjo na papirnih strojih 1 in 3. Kot je dejala, je bilo poslovanje tudi z delno zagotovljenimi obratnimi sredstvi glede na razmere na trgu energentov pozitivno, predvsem pa je bil ponovni zagon proizvodnje zagotovljen tudi ob podpori dobaviteljev, kupcev, v prvi vrsti pa zaposlenih. Teh je trenutno 280, v hčerinskem invalidskem podjetju Levas pa dobnrih 60.

Po pogajanjih z dobaviteljem električne energije, saj jim je ponovno grozila zaustavitev proizvodnje, jim je vendarle uspelo skleniti in podpisati dolgoročno pogodbo o dobavi, ki je zasnovana na izpolnjevanju pogodbenih obveznostih in podaljševanju aneksov o dobavi elektrike. Porabo slednje na urni ravni lahko sicer z minimalnimi odstopanji spremljajo sami skozi vzpostavljen energetski monitoring. »S tem je tudi velika odgovornost na poslovodstvu, da sledi obveznostim, ki izhajajo iz pogodbenega razmerja, saj poslovanje družbe pod pogoji prisilne poravnave ni enostavno in od vsakega zaposlenega v vseh poslovnih funkcijah zahteva
milena resnik - opredsednik uprave vipap videm (10)
bistveno večji napor in angažiranost. Energetska oskrba družbe predstavlja namreč ključni element vhodnih surovin, saj je proizvodnja papirja energetsko intenzivna panoga. Za proizvodnjo tone papirja potrebujemo 1 MWh elektrike in 1,8 MWh toplote,« je povedala Resnik, ki je ob tem poudarila, da poslovni načrt za letošnje leto kaže nadaljevanje pozitivnega trenda kljub izzivom iz naslova električne energije in zemeljskega plina, katerih cene so se dvignile za osemkrat glede na ceno v minulem letu. Vipap Videm je integrirano podjetje z lastnim energetskim centrom, ki omogoča prilagodljivost na strani vhodnih goriv, kar predstavlja sicer prednost, saj imajo na ta način možnost, da zemeljski plin nadomeščajo s cenejšimi gorivi, kot sta ELKO, lesna biomasa in premog, z lastno parno parno kogeneracijo pa lahko prikrijejo potrebe po elektriki do 50 %.

Tovarna obratuje trenutno na proizvodnji na dveh papirnih strojih, na stroju PS1 izdelujejo nov produkt, to je rjave ovojne embalažne papirje, medtem ko na PS3 izdelujejo časopisni papir, ki predstavlja še vedno tržno nišo, saj ga, predvsem na jugovzhodnem delu Evrope, primanjkuje. Kot je še med drugim dejala Resnik, jim največji izziv predstavlja zaradi dviga cen energentov poslovanje v prvem kvartalu, polletno pozitivno poslovanje pa bi bil že večji porok, da bodo leto zaključili pozitivno (več o stanju v Vipapu in njihovih poslovnih načrtih v Posavskem obzorniku, ki bo izšel 20. januarja).

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

15.12.2021 | Redakcija

Ko te na vhodu pozdravi sonce

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!