Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poziv za podaljšanje rokov glede obveznosti poročanja

Objavljeno: Torek, 30.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Bralci pišejo
savings-2789137_1280

Fotografija je simbolična.

Dogaja se nekaj nezaslišanega. Mnogim podjetnikom, katerim naj bi se podaljšal rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov, sedaj grozi več tisoč evrov kazni. Čeprav je vlada dala soglasje, državni zbor pa v petek, 26. 3., sprejel zakonsko določilo, s katerim bi roke podaljšali, pa se je zapletlo zaradi poteze dela opozicije.

Ukrep podaljšanja je namreč del istega zakona kot zanje sporni »orožarski posli«.  Zaradi poizkusa preprečitve tega se je namreč že v soboto pričelo zbiranje podpisov za referendum o tej tematiki. Kot že pred tedni pa se za tudi tokrat zgoditi, da bo spor med koalicijo in opozicijo romal na ustavno sodišče, slednje pa bo zamrznilo izvajanje zakona. Do takrat tudi ni pričakovati objave v uradnem listu. In ker sta obe, sicer vsebinsko povsem ločeni zadevi, del istega zakona, torej tudi določilo o podaljšanju rokov ni uveljavljeno.

Tako FURS kot AJPES dajeta telefonske odgovore, da v primeru ne podaljšanja (do česar pride z objavo zakona v uradnem listu), pomeni da je rok 31. 3., vsi ki do takrat ne bodo oddali letnih poročil in obračuna davka, pa bodo v prekršku.

Teh pa seveda ni malo – kajti priprava letošnjih bilanc in izkazov je daleč najzahtevnejša v zadnjih desetletjih. Ravno zato računovodje, zveza računovodij, GZS, OZS in ostali že od januarja dalje pozivamo k podaljšanju rokov. Do 17.3. se vlada s tem ni strinjala – tudi AJPES in FURS so vztrajali, da roki ne bodo podaljšali, ker da ni potrebe po tem. Nato je vlada obrnila ploščo tik pred sklicem izredne seje odbora za finance s strani opozicije na to temo, ter vendarle podala soglasje k podaljšanju. Tako je bila slaba 2 tedna zunaj neuradna informacija (sicer objavljena na straneh vlade), da bodo roki podaljšani. Tudi AJPES in FURS sta temu sledila in izdala obvestilo, da je vlada to soglasje podala.

In potem v petek ŠOK – podaljšanja morda ne bo. Zaradi zapletov s tem zakonom. In to po tem, ko celotna stroka (računovodje in krovne organizacije) že mesece prosi za to, potem skoraj tik pred zdajci (14 dni pred rokom), vendar le dobi nekaj upanja, potem pa praktično par dni pred rokom zopet pade v nemilost politikov! Tudi podjetniki so že »obveščeni«, da naj bi se roki podaljšali in tako sploh ne vedo jasno, kaj so njihove prave obveznosti letos.

Zakaj naj bi se roki sploh podaljšali?
Zaključevanje letošnjega poslovnega leta je zelo posebno in zahtevno. Podjetniki morajo namreč v izkazih upoštevati tudi vse ukrepe, predvsem pa preveriti, ali izpolnjujejo pogoje za prejem državne pomoči, ali pa bodo morali te zneske vračati. Teh pogojev je veliko, so kompleksni in praktično za vsak ukrep drugačni. Vse to pa je treba tudi temeljito preveriti. Poleg tega je na primer ministrstvo za finance pravilnik, ki tudi določa pogoje, izdal šele 26.2., to ni so bile stvari, ki bi bile znane že celo leto. Računovodje pa so preobremenjeni, že vso leto 2020 so imeli kopico dela tako s proučevanjem paketov protikoronske zakonodaje, kot potem tudi z dejanskimi izvedbami le teh. Pomoči, ki so jih podjetniki koristili, niso bile samoumevne. To ni samo en majhen obrazec. Za posameznega podjetnika se je v enem letu nabralo lahko tudi več kot 100 dokumentov, samo povezanih z uveljavljanjem raznih pomoči in ukrepov. Konec leta pa je to treba vse še preveriti in v primeru neizpoljevanja pogojev tudi oddati vloge za vračilo državnih pomoči. Če tega ne naredijo, so kazni zares brutalne. In tudi za vse te vloge se ROK NE PODALJŠA. Vse to morajo zopet speljati računovodje – kalkulacije so daleč prezahtevne, da bi povprečni podjetnik zmogel sam.

Skratka – če se roki ne bodo podaljšali, se obeta cunami prekrškov in glob za podjetnike ter linčanje in tožbe računovodjem. Mimogrede, poklic računovodij niti ne sodi med kritično infrastrukturo – pomeni, da v novem Lockdownu tudi ne bodo mogli oddati otrok v vrtce. Kljub temu država pričakuje pravočasno oddajo vseh obrazcev, ukrepe za lajšanje posledic pa seveda tudi mora nekdo administrativno sprovesti. 
 
V imenu več kot 40 računovodskih servisov in računovodij »iz terena«,
Robert Dvoršek, dipl. ekon. (UN), ZNAJDI SE računovodstvo, d.o.o., Krško (prvopodpisani)
« Nazaj na seznam