Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pred dnevom Save premiera filma o izgradnji verige HE na spodnji Savi

Objavljeno: Četrtek, 30.05.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
hess_film_gradnja_hidroelektrarn (27)

Skoraj 45 minut trajajoč dokumentarni film o izgradnji HE na spodnji Savi je nastal iz slikovnega in video materiala družbe HESS.

Ob prihajajočem dnevu reke Save, ki ga obeležujemo 1. junija, je v četrtek družba Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) predvsem strokovno javnost povabila na premiero dokumentarnega filma »Izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi«. Pred predvajanjem filma je v dvorani MC Brežice potekala še krajša okrogla miza na temo obnovljivih virov in večnamenskih projektov.

Družba HESS je od samega začetka izgradnje HE na spodnji Savi redno beležila in hranila tako slikovni kot video material. Vsi ti zgodovinski posnetki so do lani razdrobljeni ležali po najrazličnejših arhivih, nakar so se pri HESS odločili, da gradivo zberejo in naredijo dokumentarni zapis, ki pripoveduje zgodbo o največjem hidroenergetskem in vodarskem projektu v samostojni Sloveniji – večnamenskem projektu izgradnje verige HE na spodnji Savi.

hess_film_gradnja_hidroelektrarn (3)

Sodelujoči na okrogli mizi: (z leve) Sotošek, Kosmač, Kolar Planinšičeva, Golob in Barbič

Skoraj 45-minutni film, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi, najprej prikaže nekaj splošnih značilnosti reke Save in njen zgodovinski pomen za prebivalstvo. Nadalje je predstavljen potek izgradnje HE na spodnji Savi, začenši s HE Boštanj, nato HE Arto-Blanca, HE Krško in nazadnje še HE Brežice. Dodane so izjave vseh ključnih političnih in drugih akterjev v času gradnje HE ter posameznikov, ki govorijo o pozitivnih učinkih gradnje HE na okolje. Na koncu je predstavljeno delovanje družbe HESS in projekcija še zadnje v verigi HE na spodnji Savi, HE Mokrice. Za scenarij filma je poskrbel Andrej Štricelj, ki ga je skupaj z Bojanom Kostevcem tudi režiral, koordinatorica je bila Suzana Poldan, besedilo v filmu pa bere Bernarda Žarn.

Na okrogli mizi, ki jo je moderirala Žarnova, so poleg direktorja HESS Bogdana Barbiča sodelovali direktor Infre mag. Vojko Sotošek, predsednik Ribiške družine Sevnica Sandi Kosmač, vodja Sektorja za strateško presojo vplivov na okolje na Ministrstvu za okolje in prostor mag. Vesna Kolar Planinšič ter predsednik uprave GEN-I d.o.o. dr. Robert Golob. Po Barbičevih besedah gre pri izgradnji HE za večnamenski projekt, saj je v tem primeru poseg v prostor resnično velik. »Projekt izgradnje HE na spodnji Savi poleg energetskega dela pomeni tudi protipoplavno zaščito, izboljšanje podzemnih voda in kmetijstva ter celovito izboljšanje bivalnih pogojev prebivalstva, ki živi ob reki,« je dejal in dodal, da so ključna zadeva, ki jo pri tem pozabljamo, podnebne spremembe: »Te kličejo po tem, da je treba intenzivno graditi obnovljive vire energije. Mladi ljudje se tega zavedajo in upam, da bodo razumeli, da je njihova in naša rešitev predvsem v izgradnji obnovljivih virov.«

R. R.
« Nazaj na seznam