Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavitev nove tehnologije gradnje s 3D tiskalnikom na sejmu v Gornji Radgoni

Objavljeno: Četrtek, 09.03.2023    Rubrika: GOSPODARSTVO Sporočilo
238578787393906631
Družba Kostak se letos prvič predstavlja na sejmu Megra, mednarodnemu sejmu gradbeništva, energetike, komunale in trajnostnih tehnologij, ki trenutno poteka v Gornji Radgoni. Skupaj s podjetjem BetAbram predstavljajo novo tehnologijo gradnje s 3D tiskalnikom, ki ima prednost predvsem v hitrosti izgradnje objektov.

Kostak je kot podjetje z vizijo za prihodnost podprl poslovno idejo podjetja BetAbram, ki že leta razvija 3D tiskalnik za namen tiskanja objektov in bo skupaj z njim eksperimentalno natisnil kos objekta v realni velikosti, dimenzij približno 5 x 9 m. S podporo ZAG (Zavod za gradbeništvo Slovenije) in zaledjem projektantske ekipe, ki je uredila projektno dokumentacijo, razvija tehnologijo za tiskanje tako pritličnih kot tudi nadstropnih objektov. 
1645214075587183785

Eksperimentalni projekt ima potencial, da spremeni način gradnje objektov v prihodnosti in privede do bolj učinkovitih in trajnostnih gradbenih metod v prihodnosti. 3D tiskanje objektov je relativno nova tehnologija, ki se še vedno razvija in izboljšuje, vendar ima že nekaj dokazanih prednosti v primerjavi s tradicionalnimi metodami gradnje. Ena od glavnih prednosti je hitrost gradnje, saj lahko 3D tiskalnik natisne celoten objekt v nekaj dneh ali celo urah, odvisno od velikosti objekta. Poleg tega je 3D tiskanje objektov lahko tudi bolj trajnostno, saj se lahko uporabijo reciklirani materiali in zmanjša se količina odpadkov, ki nastanejo pri gradnji. ​​​​​​​

Razstavni prostor družb Kostak in BetAbram na sejmu Megra v Gornji Radgoni je obiskala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Vir: Kostak
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

02.09.2022 | Oglas

Toaletne čistilne bombice

11.11.2020 | Redakcija

Popestritev jedilnika z ribami