Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Premier Cerar obiskal največje gradbišče v Sloveniji

Objavljeno: Petek, 27.01.2017    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
cerar-hebrezice (14)

Cerar v družbi Barbiča in Sotoška

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je skupaj z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem v petek popoldne obiskal in si ogledal gradbišče hidroelektrarne Brežice, še pred tem pa akumulacijski bazen z visokovodnim razbremenilnikom za elektrarno.

Kot je ob obisku dejal Cerar, ga zelo veseli, da dela na največjem gradbišču v Sloveniji dobro potekajo in da elektrarna že proizvaja prve kilovate električne energije. Vlada je v zadnjih dveh letih, kot je poudaril, v projekt, ki bo predvidoma zaključen letos jeseni, vložila okoli 80 milijonov evrov. »Gre za energetsko zgodbo o čisti, vodni energiji, ki jo moramo nadaljevati. Voda je zlato 21. stoletja in jo moramo izkoriščati,« je poudaril, »hkrati pa to prinaša korist za kmetijska zemljišča, protipoplavno zaščito in koristi za turizem, ne nazadnje pa tu dela veliko naših izvajalcev.«
 
cerar-hebrezice (3)

HE Brežice že oddaja prve kilovate v omrežje.

Glede dokončanja spodnjesavske verige hidroelektrarn z izgradnjo HE Mokrice je dejal, da se intenzivno dela na dokumentaciji zanjo: »Če bo vse po načrtih, bi lahko do sredine leta že zbrali vso ključno dokumentacijo in se lotili nadaljnjih korakov.« Minister Gašperšič je dodal, da moramo zaradi izpolnjevanja ciljev Evropske unije glede obnovljivih virov energije HE Mokrice zgraditi do leta 2020. »Jeseni, ko bomo predajali ta objekt v uporabo, računamo, da bodo že znani roki in načrti za izvedbo projekta Mokrice,« je dejal. V izdelavi je program izvedbe investicije, na podlagi katerega bo treba doreči, kdo in v kolikšni meri jo bo financiral.
 
»V tem tednu so iz HE Brežice stekle prve kilovatne ure elektrike v omrežje. Namen tega t. i. testnega obratovanja je, da se preizkusi delovanje agregata v naslednjih dveh mesecih, nato pride na vrsto drugi in nato še tretji agregat,« je povedal direktor družbe HESS Bogdan Barbič in dodal, da načrtu otvoritve elektrarne jeseni dobro kaže. Direktor Infre mag. Vojko Sotošek je povedal, da je zgrajenega okoli 90 % akumulacijskega bazena in bi že lahko dvignili vodo na obratovalno koto, ni pa dokončan na t. i. suhem delu, saj morajo narediti še kamnite obloge na drenažnih kanalih, hortikulturne ureditve ipd. Gradijo tudi še nasipe na Mrtvicah in Vihrah, v naslednjem mesecu pa bodo začeli graditi še zaščitni nasip v Žadovinku. Letos bodo začeli še z izgradnjo protipoplavne zaščite za Krško vas in Velike Malence, kjer imajo pripravljene projekte, vendar pa morajo pred posegom v strugo reke Krke dobiti pozitivno mnenje čezmejnega vpliva s strani Hrvaške.
 
Obisk so spremljali tudi poslanec v Državnem zboru Igor Zorčič, posavski župani Ivan Molan, mag. Miran Stanko in Srečko Ocvirk, direktor GEN energije Martin Novšak in drugi predstavniki energetskih podjetij.
 
P. P.
« Nazaj na seznam