Časopis za pokrajino Posavje
16.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prepričali so jih, da verjamejo v Brežice

Objavljeno: Petek, 16.10.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
DSC_7349

Toni Čabraja (levo) in Marko Čabraja (desno) s predstavnikom investitorjev Markom Dagelićem (foto: R. R.)

Odjeknila je novica, tokrat na srečo dobra, namreč da se uspešno zaključujejo več mesecev trajajoče priprave in zahtevna pogajanja, da bi podjetje City Connect, s sedežem na Irskem, v Brežicah odprlo t. i. 'ICT Research and data center' oziroma posebno raziskovalno-komunikacijsko-podatkovno središče. Na vabilo, podprto z različnimi analizami treh Brežičanov, tako v Brežice prihaja irsko-ameriška investicija.

V Brežicah je gotovo kar nekaj mladih 'lokalpatriotov', a nekateri se ne zadovoljijo zlahka s trenutnim stanjem v Posavju, ko regiji manjka novih gospodarskih investicij. Čeprav so za delom morali drugam, pa kraju, v katerem so zrasli, želijo vrniti čim več dobrega. To vsekakor velja za družino Čabraja, Tonija in Marka, ki se jima kot organizator procesov pridružuje še oče Anton. »Samo poglejte našo generacijo – za poslovnimi priložnostmi moramo drugam, pa imamo Brežice zelo radi in bi z veseljem tu tudi bivali, ker je tu naš dom. Res je, da sva midva že večkrat poskušala prebiti neke miselne zidove okolice z idejami in konkretnimi analizami, da bi regija in Brežice začeli verjeti, da, če združimo moči kot skupnost, lahko pripeljemo razvoj prav sem, v Brežice, s tem pa zmanjšamo beg možganov iz kraja in regije,« sta svoje cilje opisala Toni in Marko.

Toni, kateremu je informacijsko-komunikacijska tehnologija pravzaprav domače sidrišče znanja, in Marko, ki je delal kot gospodarski pravnik v gospodarstvu, sedaj pa dela v sodstvu, sta na primer pred leti pripravila analitične podlage za gospodarsko-logistično središče Feniks. Kljub temu da ideja še ni zaživela, sta ostala budna in ves čas aktivno iskala nove priložnosti za Brežice, ki bi bile povezane z modernejšo tehnologijo. Tako sta se ob novici, da se podjetje z irsko-ameriškim kapitalom širi in zaradi rastočega obsega poslovanja ter povečanih zahtev svojih poslovnih partnerjev išče nove lokacije, takoj zakopala v delo. »Prepričati nekoga s tako dovršenimi razvojnimi strategijami, kot so City Connect, da opazi male Brežice, nam je bil velik izziv,« opišeta občutke ob podjetniškem podvigu. Vedela sta, da mora vsak »zakaj« s strani vodstva in lastnikov mednarodnega podjetja, ki ima sicer nekaj priznanih naročnikov tudi v Sloveniji, a 80 % prihodkov ustvari na zahodnih trgih in ki so do tega posredovanja resno ciljali na lokacije v drugih državah, prinesti svoj odločen »zato«.

Pristojna ministrstva in Občina Brežice pozdravili prizadevanja

»Na osnovi naših raziskav trga, hitrega pregleda kadrovskega potenciala, mikroekonomskih in makroekonomskih analiz in vsega predstavljenega gradiva so investitorji na svoj razvojni zemljevid dodali Brežice,« opišeta.

City Connect dnevno posluje s podjetji, ki se ukvarjajo predvsem s telekomunikacijskimi, energetskimi ali zavarovalniškimi dejavnostmi in t. i. gaming, igralno industrijo. V Brežicah bi najprej odprli podporni center za svoje stranke, Contact Center BPO, ki bi pokrival tudi video-identifikacijo, podprli prodajne kanale, kasneje pa uvedli še nudenje mrežne in podatkovne varnosti in storitev upravljanja v »informacijskem oblaku«, različna svetovanja ipd.

Oče Anton, ki z zanosom spremlja miselne preskoke obeh sinov, in je vajen pogajalskih veščin, je investicijo celostno predstavil tudi županu Ivanu Molanu. Občina je pozdravila namero in obljubila podporo projektu. Prav tako so se izkazala ministrstva in nekateri vplivni posamezniki, ki so v ideji prepoznali potencial in decentralizacijski vpliv takega projekta.

Delo v manjšem kraju je del njihove uspešne strategije

Pred nekaj dnevi smo se tako ob prihodu v Brežice srečali s predstavnikom investitorjev Markom Dagelićem. Dagelić je med mnogimi vodstvenimi kadri podjetij komunikacijske tehnologije znan kot izjemno sposoben usmerjevalec razvojnih procesov, ki s svojo povezovalno politiko že več kot desetletje svetuje najboljšim podjetjem na svetu.

»Ljudje so naš osnovni kapital, zato nam je na prvem mestu njihovo zadovoljstvo. Ste videli, kakšne enota imamo drugje? Ker se morajo ljudje dobro počutiti, biti zadovoljni, pri delu napredovati. Naša akademija za premike v karieri zelo dobro deluje. 80 odstotkov zaposlitev dajemo za nedoločen čas, ker vlagamo v ljudi, medtem ko drugi morda vlagajo v druge stvari. Toni in Marko sta dobro razumela našo posebno strategijo, ki temelji na odpiranju poslovnih enot v manjših mestih. Dolgoletne izkušnje so nam namreč pokazale, da v manjših krajih lažje zgradimo in negujemo naš odnos z zaposlenimi in da so ravno v manjših mestih zaposleni bolj zvesti podjetju in skupnim ciljem. Brežice želimo postaviti kot nov steber za pokrivanje srednje in zahodne Evrope. Vi imate tu sposobne ljudi, veliko ljudi govori angleško in nemško, poleg tega je bližina Zagreba ugodna, mi pa že zdaj organsko rastemo, kar na nivoju celotne skupine pomeni celo 100 odstotkov letno,« zatrjuje Dagelić.

Ker se ukvarjajo s podporo (spletni) prodaji, je posel podjetja City Connect v preteklih mesecih le še poskočil, ponazori Dagelić »Na srečo delujemo predvsem v takih industrijah, kot so npr. telekomunikacije, dostava elektrike, hrane ipd., ki so v tem času samo rasle. Prav tako je situacija z epidemijo marsikateremu podjetju končno odprla oči glede pomena digitalizacije in varnosti podatkov. Ugotovili so, da v razmerah, ko ni lahko zaposliti ljudi, lahko računajo na znanje in fleksibilnost takega partnerja, kot smo mi. Danes moraš biti dosegljiv kadarkoli, kjerkoli in to nudimo mi. Imamo ta 'know-how' model, kanale, ki jih drugi nimajo. 'Korona' je pravzaprav pokazala, kako pomembne so komunikacije in kakšna globalna vas je svet. In ob tem, ko poslovanja podjetij povezujemo s spletom, naši zaposleni lahko ostajajo v svojih mestih. V krajih, kjer so se rodili, imajo družine, kjer so doma.«

Toni, Marko in Anton Čabraja ostajajo optimisti in se ravnokar trudijo še s podporo vsem formalnim postopkom za ustanovitev poslovne enote podjetja v Brežicah: »Točno to. Če ali ko se to uresniči, želimo, da imajo ljudje iz te regije možnost za način življenja, ki združuje bivanje v kraju, ki ga imaš rad, s kariernim razvojem in hkrati, da v regijo vstopijo novi centri komunikacijske tehnologije, znanj in razvoja v smeri, ki obeta delo še dolga desetletja.«

Marko Dagelić, predsednik nadzornega sveta družbe City Connect, je pozdravil vizionarstvo in odločnost Čabrajevih in napovedal, da nameravajo že v začetku leta 2021, če bo le možno, zaposliti okoli 80 ljudi, v dveh letih pa že okoli 200.

Maruša Mavsar

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»