Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prestižna nagrada biodinamični kmetiji Černelič

Objavljeno: Sobota, 20.03.2021    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_evropskega_priznanja (68)

Na kmetiji Černelič, kjer svoje pridelke pridelujejo po načelih biodinamičnega kmetovanja, so se razveselili nagrade, ki je spodbuda, da nadaljujejo z načrti.

Evropska organizacija lastnikov zemljišč (ELO) je med devetnajstimi kandidati iz devetih držav biodinamični kmetiji Černelič iz Dečnega sela pri Artičah podelila nagrado za njen izjemen prispevek k razvoju načina kmetovanja, ki varuje tla in okolje.

Nagrada za upravljanje z zemljišči in tlemi (Land and Soil Management Award) se podeljuje najboljšim praksam rabe zemljišč in ravnanja s tlemi, ki povečujejo vsebnost organske snovi in biotsko pestrost tal ter preprečujejo degradacijo, erozijo, onesnaženje, zbitost tal, zasoljevanje, poplave in plazove. Namen natečaja je dati priznanje izjemnim dosežkom, ki spodbujajo nove pristope k varovanju tal pri kmetovanju, kot tudi izboljšati ozaveščenost o pomembnih funkcijah tal. Z nagrajenimi projekti želijo povečati prepoznavnost tovrstnih načinov kmetovanja tako na lokalni, nacionalni kot tudi na evropski ravni in spodbuditi kmete, da svoje kmetovanje razvijajo v smeri trajnosti.

»Nagrada je velika inspiracija za naše delo v prihodnosti. Tudi v prihodnje bomo potrošnike in kmete ozaveščali o pomembnosti ekološkega in biodinamičnega kmetovanja za zdravje tal, ljudi, izboljšanje biotske pestrosti ter omilitev posledic klimatskih sprememb,« pravi gospodar kmetije Zvone Černelič.

biodinamicna_kmetija_cernelic_podelitev_evropskega_priznanja (32)

Lastniku kmetije Zvonetu Černeliču je v veliko oporo pri delu na kmetiji družina, žena in štirje otroci.

Prestižno nagrado je prvič v petnajstih letih, odkar jo podeljujejo, dobil projekt iz Slovenije in gospodar kmetije Zvone Černelič je ob prejemu nagrade izjavil: »Ta nagrada je velika inspiracija za naše delo v prihodnosti. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo upravičili to prestižno priznanje našemu kmetovanju. Tudi v prihodnje bomo potrošnike in kmete ozaveščali o pomembnosti ekološkega in biodinamičnega kmetovanja za zdravje tal, ljudi, izboljšanje biotske pestrosti ter omilitev posledic klimatskih sprememb. Upam, da bodo države članice EU v večji meri podprle razvoj ekološkega kmetovanja, tako da bomo v Evropi v prihodnosti kmetovali samo še ekološko.«

Predsednik strokovne komisije prof. ddr. Martin Gerzabek, evropski strokovnjak in raziskovalec na področju tal z univerze na Dunaju je po razglasitvi poudaril, da so člane žirije prepričali ekološko kmetovanje, tehnološke inovacije na kmetiji na področju namakanja in pridelave v rastlinjakih ter izboljšanje rodovitnosti tal in biotske pestrosti. Še posebej jih je navdušil opis regeneracije zaradi gradbenih posegov zelo močno prizadetih tal v Krški vasi, pri kateri je Zvonetu Černeliču z nasveti pomagala Vesna Čuček z oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje.

S. R., foto: R. R.

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte