Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pri Koršičevih predstavili novo sorto jabolk bonita

Objavljeno: Torek, 08.10.2019    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
sadjarstvo_korsic_predstavitev_sorte_bonita (44)

Podžupanja Katja Čanžar in sadjar Anton Koršič med krstnim obiranjem jabolk nove sorte bonita

Na sadjarski kmetiji Koršič v Arnovem selu so v ponedeljek izvedli prvo obiranje jabolk nove sorte bonita. S tem se želijo sadjarji, ki so se morali povezati v zadrugo, potrošniku približati tako, da bo lahko jasno ločil kakovostno slovensko sadje od tujega.

Po besedah Antona Koršiča je jabolko sorte bonita prijetnega videza, rdeče, podolgovato, sladko-kislega okusa, hrustljavo, zelo sočno in čvrsto. Osnovni motiv za odločitev o pridelavi nove sorte je ta, da bodo lahko potrošniki v trgovinah po Sloveniji in na kmetijah kupovali slovensko jabolko. »Današnji dan je eden redkih svetlih trenutkov v zadnjem času, saj vemo, da so bila zadnja leta vse prej kot naklonjena sadjarstvu – dve leti zapored je bila pozeba, lani pa absolutno preobilna letina, in kar je še huje, nekontroliran uvoz cenenega sadja, v našem primeru jabolk. Po nekaterih podatkih smo lani uvozili več kot 30 % sadja. Sramotno se mi zdi, da v javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi upokojencev, bolnišnice itd., kupujejo in ponujajo uvožena (poljska) jabolka. Ravno zaradi tega marsikatera manjša sadjarska kmetija propada, veliko sadovnjakov pa se opušča,« je pojasnil.

sadjarstvo_korsic_predstavitev_sorte_bonita (37)

Jabolko sorte bonita je prijetnega videza, rdeče, podolgovato, sladko-kislega okusa, hrustljavo, zelo sočno in čvrsto.

Pri boniti gre za novo sorto iz ugledne družine, saj je križana med topazom in pink ladyjem. Odporna je na bolezni (škrlup in plesen), kar pomeni, da je že v osnovi potrebna vsaj za tri četrtine manjša uporaba pesticidov. Bonita je bila vzgojena na Češkem, njen lastnik je konzorcij južnotirolskih drevesničarjev (KSB). »Glede na to da se jabolko prideluje v Italiji, Avstriji, Franciji, državah Beneluksa, na Madžarskem in Češkem ter v Južnoafriški republiki, vsaj nekaj časa ne bo nobenega strahu, da bi slovenski trg preplavila cenena jabolka z včasih tudi malce sumljivo kvaliteto. Bonita bo tako zagotovo nekaj časa slovenska,« je povedal Koršič in dodal, da so bila pogajanja z lastniki sorte dolgotrajna, a na koncu so le uspeli. Da so dobili to sorto, so morali ustanoviti zadrugo, ki se imenuje Zadruga za razvoj sadjarstva Tibona z.o.o. in ima sedež pri Koršičevih v Arnovem selu. Trenutno šteje 11 članov, v glavnem pridelovalcev: Darsad d.o.o. Zgornja Pohanca (Marko in Darko Krošelj), Vojko Šušterič (Piršenbreg), Gordana Rožman (Artiče), Peter Kobler, Janko Krošelj in Anton Koršič (Arnovo selo), v pripravi so še Gorazd Potočnik (Oplotnica), Bojan Frešer (Preloge), Roman Škrjanc (Kostanjevica na Krki) in še nekateri drugi. Sorto bonita lahko prodaja vsak pridelovalec sam, bodisi doma bodisi na tržnici in v eni od trgovskih verig, je razložil. »Zakaj smo prepričani, da bo bonita uspešna? Zato, ker je dobra, lepa in imamo tudi določene izkušnje, saj smo pred dobrimi 20 leti v Slovenijo prinesli jabolka sorte topaz, eno redkih sort, ki se je resnično 'prijela' na slovenskem trgu,« je še dejal in navedel, da je trenutno posajenih okoli 7 hektarjev bonite, spomladi načrtujejo še predvidoma 5 hektarjev.

Prof. dr. Metka Hudina, prodekanja Biotehniške fakultete za področje agronomije, je omenila, da so se skupaj s KGZ Novo mesto in Maribor ter zadrugo Tibona prijavili projekt Bonite na razpis EIP – Program razvoja podeželja, ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in zdaj upajo, da bo sprejet. Namen tega je, da zapišejo navodila praktično od postavitve nasada, vzdrževanja, rodnosti, trženja do trenutka, ko pride bonita do končnega porabnika, je dodala. O trenutnem stanju v sadjarstvu je nato spregovorila še mag. Zlatka Gutman Kobal, specialistka za sadjarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Prvo jabolko sorte bonita je odtrgala brežiška podžupanja Katja Čanžar in s tem nakazala začetek obiranja nove sorte jabolk.

R. R.
« Nazaj na seznam