Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Priložnosti v butičnem turizmu

Objavljeno: Ponedeljek, 01.06.2020    Rubrika: GOSPODARSTVO Redakcija
2I8A1034

Narava in aktivno preživljanje prostega časa ter še marsikaj drugega je nova priložnost v turizmu za individualne ali družinske obiske (foto: Terme Paradiso).

Turizem je tista gospodarska panoga, v kateri so posledice zaradi epidemije širjenja koronavirusa začutili med prvimi in prihaja obdobje velike preizkušnje, kako vzpostavitvi ponovno ravnovesje ter privabiti tako domače kot tuje goste. »Brez državne pomoči ne bo šlo,« pravijo naši sogovorniki.

Eden izmed prvih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa je bilo zaprtje turističnih objektov, gostinskih lokalov in izletniških kmetij ter odhod večine zaposlenih na čakanje na delo doma. Že pred tem so se vrstile odpovedi rezervacij, kar je povzročilo še večjo negotovost, kdaj se bodo začeli gosti vračati in koliko jih bo.

POSLEDICE EPIDEMIJE KORONAVIRUSA BODO VIDNE ŠELE ČEZ NEKAJ ČASA

»Epidemija koronavirusa se je pri nas poznala že v sredini februarja z odpovedjo rezervacij gostov iz Italije, v začetku marca pa so se vrstile odpovedi tudi ostalih tujih in slovenskih gostov,« pojasnjuje Lucija Senica in nadaljuje, da so morali zaradi prepovedi obratovanja zakleniti vrata hotela City v Krškem, ne da bi vedeli, kdaj ga bodo lahko spet odprli, nekaj zaposlenih pa so bili prisiljeni dati na čakanje. Ob tem so bile prekinjene tudi vse ostale dejavnosti – gosti in zunanji obiskovalci niso smeli v fitnes, frizerski salon, fotografski studio … »Hotel v 40 letih obstoja še nikoli ni bil popolnoma zaprt, tako da je bil to za nas dogodek, na katerega nismo bili pripravljeni in upamo, da finančne posledice ne bodo prehude,« opiše stanje, ki ni obetalo ničesar dobrega, a počasi se življenje vrača v običajni ritem, tako da v prihajajočih mesecih pričakujejo del gostov, ki niso preklicali rezervacije ter seveda nove, ki se bodo odločili za obisk Posavja.

»Če država ne bo sprejela ustreznih ukrepov, kot je subvencioniranje delovnega časa, znižanje DDV za turizem, razbremenitev cene dela, stimulativne socialne politike in tako dalje, bo zelo težko,« pravi Srečko Kunst in dodaja, da enako, kot je bilo, ne bo, a pripravljeni so se prilagoditi željam na trgu in zakonskim predpisom. »Spremembe in izboljšave so vedno dobrodošle, vendar bodo morale biti le-te sedaj hitrejše in večje. Verjamemo vase in v sodelavce. Ekipo smo v celoti obdržali skupaj in z veseljem čakamo na goste, da nadaljujemo z različnimi zgodbami, med katere sodi tudi naš kapun – mlad skopljen petelin, ki je posebej rejen in je naša hišna specialiteta,« zaključi sogovornik, ki je, potem ko je leta 1985 v domači Bistrici ob Sotli od staršev prevzel gostilno Šempeter, pred petimi leti začel še s ponudbo v Leskovcu pri Krškem.

V Termah Paradiso so morali vrata zapreti 16. marca in takrat je odšlo na čakanje na delo 40 zaposlenih, ki pa se bodo 4. junija vrnili, saj bodo vrata ponovno odprta. »V luči trenutne situacije ostajamo pozitivni in podpiramo ukrepe za oživitev turističnega gospodarstva. Stavimo predvsem na butičnost, oseben pristop, odlično kulinarično ponudbo, na našo čudovito ekipo in lepo naravo. Izvajali bomo seveda visoke higienske standarde in tako zagotavljali varno bivanje ter prijetno počutje gostov, se pa zavedamo, da bodo ravno prvi meseci po ponovnem odprtju za nas najtežji,« sporočajo in dodajajo, da so njihova ciljna skupina domači gosti, med katerimi je veliko stalnih in to jim je v poseben ponos. »Na dan ponovnega odprtja bomo praznovali tudi deseto obletnico delovanja hotela in pred nami je vrsta izzivov ter načrtov, kot je izgradnja plavalnega bazena, postavitev urejenih postajališč za avtodome itd., saj želimo, da se vsi, ki vstopijo skozi naša vrata, pri nas dobro počutijo,« optimistično zaključujejo, medtem ko se v javnosti precej ugiba, kaj se dogaja z največjim turističnim ponudnikom in enim največjih zaposlovalcev v Posavju, Termami Čatež. V zvezi s tem smo nanje naslovili vprašanja, odgovorov pa žal nismo dočakali.

KORONAVIRUS PRIZADEL TUDI TURISTIČNE KMETIJE

Posledice širjenja novega koronavirusa bodo občutile tudi turistične kmetije, kjer je zaradi odpovedi rezervacij prav tako prišlo do izpada dohodka, zato nekatere kmetije razmišljajo o začasnem zaprtju dejavnosti, pravijo na Združenju turističnih kmetij Slovenije, ki mu predseduje Brežičan Matija Vimpolšek. »Razmere so zelo resne, zato smo pristojna ministrstva pozvali, naj nam pomagajo s kakšnimi ukrepi. Med drugim predlagamo začasno oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovili likvidnostna sredstva, potrebna za poslovanje,« razkriva stanje na kmetijah, ki so se odločile za dopolnilno dejavnost na področju turizma. Le-te so čez noč ostale brez gostov, brez prihodkov, vendar ne brez dela in s tem povezanih stroškov, saj se delo na kmetiji ni ustavilo – skrbeti je potrebno za živali, opravljati delo v sadovnjaku, vinogradu, vrtu, njivi in gozdu. »Kako bo z rezervacijami za poletno sezono, se še ne ve – upamo na najboljše,« pravi sogovornik, ki je tudi sam nosilec dopolnilne turistične dejavnosti na domači kmetiji. Ob tem opozori še na prednosti preživljanja prostega časa na kmetijah, kjer imajo manjše nastanitvene zmogljivosti, zato ni gneče in je lažje ohranjati socialno distanco.

Po dobrih dveh mesecih so začeli ponovno obratovati na ekološki kmetiji Repovž. Le-ta se lahko pohvali še z vse večjo prepoznavnostjo »domače gostilne«, ki išče navdih v pestrosti in bogastvu dolenjske zemlje. »Ne pričakujemo, da bo obisk v gostilni enak, kot je bil pred krizo. Potrebne bodo prilagoditve in še več truda,« pojasni Gregor Repovž, ki je že šesta generacija Repovževih na domačiji v Šentjanžu, t. i. pušel’cu Dolenjske. »Dejstvo je, da bo letošnji poslovni izid precej slabši, kot je bil pretekla leta, saj smo praktično že izgubili eno četrtletje. Veliko bo odvisno od razvoja dogodkov, sproščanja ukrepov in vlivanja optimizma. Predvsem v zadnjem vidim največji problem in skrb. Od politike in vodilnih ne pričakujemo pomoči in miloščine, mi znamo delati in bomo preživeli, saj nismo od včeraj. Pričakujemo pa pozitivno naravnano retoriko in glas upanja, namesto žuganja in strahu. Ljudje rabimo pozitivne misli in raje gledamo vesele obraze. Odpuščanja zaposlenih ne načrtujemo, načrtujemo pa nekatere spremembe v poslovanju in trgih, predvsem v digitalizaciji,« odločno zaključi pogovor.

PRILOŽNOST ZA BUTIČNI TURIZEM

Kakšne bodo posledice epidemije na turistične tokove, je v tem trenutku nemogoče napovedati. V Slovenski turistični organizaciji, v katero so vključene tudi posavske turistične zveze, pravijo: »Turisti se bodo verjetno izogibali potovanjem v večjih skupinah in dogodkom, kjer je prisotna velika množica, vsaj na začetku. Turisti bodo dajali prednost individualiziranim in personaliziranim doživetjem. Prednost bodo dajali lokalnemu in sezonskemu, kar je velikega pomena za gastronomsko ponudbo, na pomenu bo pridobila usmerjenost v trajnostni razvoj.« Morda je to priložnost za Posavje, ki se počasi, a vztrajno razvija v skupno in vse bolj prepoznavno slovensko turistično destinacijo. Trenutno je naše najboljše priporočilo neokrnjena narava, domače jedi in rujna kapljica, prijazni in gostoljubni ljudje ter varnost bivanja, zato ni presenetljiv podatek, da se povečuje število avtodomarjev, ki jih je v posavskih krajih videti vedno več, a to je že zgodba za eno izmed prihodnjih številk časopisa Posavski obzornik, ki želi povezovati Posavje.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 28. maja.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam